Lepo je verovati da ljubav sve pobeđuje, a ponekad je to čak i istinito – ako ljubav preživi sva iskušenja kroz koja prolazi, ako se transformiše, menja i raste zajedno sa promenama koje donosi i nameće dinamika veze, života, vremena koje prolazi… Stručnjaci smatraju da se ovi problemi najteže prevazilaze, odnosno, da ljubav uglavnom ne pobeđuje u ovim slučajevima.

Različiti ste svetovi

Prevelike razlike u kulturnom, ideološkom, vrednosnom i svakom drugom smislu, vremenom postaju sve veće i sve više smetaju. Nećete uspeti ako, recimo, volite avanturistu, a sami želite mir i stabilnost – jer neko od vas dvoje mora da se odriče onoga što mu je potrebno da bi usrećio onog drugog i na kraju, izbor se svodi na to da smo više umorni od pravljenja kompromisa i od cimanja zbog partnera i da moramo da izaberemo svoj mir, ako mislimo da sačuvamo zdrav razum.

Nesnalaženje u teškim situacijama

U svakoj ozbiljnoj vezi nastupaju krizni periodi – i oni koji se tiču odnosa među partnerima i oni koji dolaze kao životni udarci i pogađaju jednog partnera, do je drugi tu da mu pruži podršku, pomoć, utehu.

Ako jedan od partnera ne može da se nosi sa problemima, gubi glavu i podleže panici, dok onaj drugi uvek mora da ponese veći deo i da tamponira sav stres, u jednom trenutku će to postati nemoguća misija. Osećaj da nekog nosiš na leđima i da si uvek sama u teškim situacijama, dovešće do potrebe da se odvojiš od osobe koja te toliko zamara, da povratiš ravnotežu i pronađeš svoj mir – a to ne možeš pored partnera koji te nikad ne rasterećuje i ne pruža ti oslonac.

Comments