Proces odrastanja i sazrevanja se odvija celog života. Prolazeći kroz različite životne faze, prolazite i kroz krize identiteta, kada preispitujete svoja uverenja i istine. Ponekad vam se čini da sve u šta ste verovali i što ste zastupali, nema nikakvog smisla i nema nikakve vrednosti za vašu sadašnjost i budućnost. Ponekad se pitate kako ste mogli da budete tako sigurni, tako arogantni, tako glupi. Šta ste uopšte mislili, kad ste to mislili?

Učenje da budete manje strogi prema sebi, da prepoznajte svoje razvojne faze i krize kroz koje se menjate, spada u proces odrastanja. U mladosti, vaša čvrsta uverenja se često zasnivaju na predrasudama koje ste usvojili kroz vaspitanje, koja počinjete da preispitujete, odbacujete i menjate kroz razvoj svesnosti.

Kad nešto poljulja vaša verovanja, to može delovati kao razoran zemljotres, koji uništava sve što vas je do sada podržavalo i možete se osećati izgubljeno i dezorijentisano. Ako pojedine istine više ne važe, da li su uopšte i bile istine? A ako su i istine tako nestabilne i promenljive, za šta da se uhvatite? Šta je u vašem životu uopšte sigurno i stabilno?

Ono što je sugurno, jeste da postavljanje teških i neprijatnih pitanja prati proces odrastanja. Sigurno ste zreliji i svesniji kad ste došli do takvih pitanja. Ali, to što ne možete da pronađete odgovore može uneti zebnju i strah od neizvesnosti.

Sigurno je takođe i to da ćete celog života prolaziti kroz slične krize identiteta i smisla, koje označavaju prekretnice i nagoveštavaju promene. Takođe je sigurno da je jedino promena stalna i trajna.

I to su, otprilike, sve sigurnosti i izvesnosti sa kojima možete računati, a to nije nešto za šta se možete uhvatiti. Jedino se možete osloniti na sebe i koristiti sav razum i iskustvo koje imate, kada donosite odluke. Ne postoji način da znate da je neka odluka ispravna ili pogrešna u datom trenutku. Vremenom ćete kroz proces odrastanja doći do dublje mudrosti i uvideti da ne postoje pogrešne i prave odluke. Svi izbori vas vode bliže samospoznaji i prihvatanju, putevima i stranputicama na kojima ne možete planirati i predvideti sve korake. Svaka odluka ima posledice – dobre i loše. Ili, sve ima svoju cenu. Birajući jedno, žrtvujete drugo i najbolje što možete učiniti (kad ne znate šta tačno dobijate, a šta gubite), jeste da se vodite onim što je najbolje za vas.

Kako da uopšte znate šta je najbolje za vas? Tako što ćete postavljati sebi još teških i nezgodnih pitanja o tome kakva osoba želite da budete i gde je to što želite u skladu sa vašom prirodom, a gde odstupa.

389A6984 Proces odrastanja i sazrevanja – faza kad sve u šta ste bili sigurni dovodite u pitanje

Jakna: Fashion & Friends, Farmerke: Hugo, Kapa: Lindex

Pročitajte i ovo: Dovoljni ste takvi kakvi ste, ali je u redu ako nastojite da se poboljšate

I ako katastrofalno pogrešite, nešto ćete naučiti iz toga. Preispitaćete svoje motive i rezon i shvatićete gde ste bili nepromišljeni, brzopleti, vođeni naivnim idealizmom, ili krutim uverenjima. Bolje ćete upoznati sebe. A što više znate ko ste, pravićete bolje izbore razvijajući se u pravcu onoga što želite da budete.

Kada dođete do momenta „šta li sam uopšte mislila“ u kome shvatate da nešto u šta ste bili sigurni uopšte nije bilo ono za šta možete da se uhvatite i što će vas držati, znači da ste u stanju da odbacite nasleđena i instalirana uverenja koja ste prerasli i koja više nisu dobra za vas.

A kada do tog momenta dođete u oblasti srca, to znači da ste se izlečili i da više ne rezonirate sa onim ko ste bili kada ste bili slomljeni. Ako više ne želite da idete istim putem i pridržavate se istih pravila, osećajući da su oni kojima ste verovali najveći uzrok vaših problema sa poverenjem i ako ustanovite da vas je ono što vas je ranije definisalo, zapravo ograničavalo – proces odrastanja se ubrzava. Na putu ste ka svojoj autentičnosti, ka dubljim istinama i boljim izborima, jer imate hrabrosti i snage da odbacite ono što vas sputava i da prigrlite slobodu.

A sloboda je sve drugo osim sigurnosti i izvesnosti. Sloboda predstavlja vrata kroz koja izlazite u neizvesnost. Napuštajući sputavajuća uverenja, napuštate zonu komfora koju ste ustanovili u okvirima tih uverenja i krećete u avanturu istraživanja sebe i sveta, širenja perspektive, otkrivanja novog horizonta. I to je zastrašujuće, koliko i uzbudljivo.

Tokom procesa odrastanja otkrivaćete različite verzije sebe, a ponekad će ono što ste bili u prethodnom periodu biti sasvim drugačije od onog što ste sada. Više nećete birati iste ljude i odgovarati na iste izazove. Imaćete novu perspektivu, nove uvide, nove vrednosti i ciljeve. Donosićete odluke sasvim različite od onih koje ste donosili ranije. Ponekad je verzija sebe koju ste konačno spremni da otkrijete ona koja je sve vreme bila u vama – potisnuta, ućutkana, obeshrabrena. I sada imate dovoljno samopouzdanja da je prihvatite i ispoljite.

I šta da radite kad sve što ste do sada verovali ispadne neistinito, upitno, relativno?

Prihvatite transformaciju koju donosi proces odrastanja, prihvatite nova otkrića, prihvatite oslobađanje. Uživajte u svojoj novoj verziji – boljoj od prethodne. Porasli ste, vaši kapaciteti ljubavi, prihvatanja, razumevanja i mudrosti su se povećali. I nastavićete da rastete, da produbljujete, proširujete i povećavate svoja saznanja i otkrića – da budete sve više ono što jeste i što želite i treba da budete. I otkrićete neke istine koje će vas voditi i koje će izdržati test vremena.

Pročitajte i ovo: Zašto vam za lični rast i razvoj treba mnogo strpljenja i samosaosećanja

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević

Comments