Ako nas već neko vreme pratite, znate koliko smo zainteresovani za koncept kapsula garderobe: orman pun odevnih komada koji se mogu kombinovati jedan sa drugim za beskonačan broj kombinacija i trajno rešenje na vašu zagonetku: ne znam šta da obučem danas. Zato danas pričamo o tome koja prolećna kapsula garderoba treba da bude u vašem sastavu (plus, možete je kupiti online!).

Mnogo puta smo već govorili o tome šta je kapsula garderoba (ili garderober), i kakve sve komade treba da sadrži. Kako ne bismo dužili, samo ćemo se prisetiti – jednostavna definicija je da je to odabrana garderoba koja se sastoji od raznovrsnih komada koje volite da nosite. Kreiranje vaše kapsula garderobe trebalo bi da bude svedočanstvo vašeg ličnog stila.

Prolećna kapsula garderoba (a i vansezonska) se sastoji od kompleta gornjih i donjih delova, haljina, gornje odeće, cipela i dodataka koji se lako mogu mešati i upariti zajedno. To znači da vaš ormar ima manje trendi komada koji će se nositi samo jednu sezonu i više kvalitetnih, klasičnih komada koji izdržavaju test vremena i mogu se nositi u narednim godinama.

Kako da izgradite kapsula garderober?

Prvi korak u izgradnji kapsule je da dobro i pažljivo pogledate ono što već posedujete, a zatim očistite ostalo. Ne zaboravite da pogledate i svoje cipele i aksesoar!

Zatim sortirajte svaku stavku u jednu od četiri gomile:

  • Volim ovaj komad i nosiću ga sutra: Ovi komadi pristaju vašem telu, životnom stilu i srećni ste što ih nosite. 
  • Možda: Ovi komadi neće savršeno pristajati, imaju sentimentalnu vrednost ili jednostavno ne možete da kažete zašto ih ne nosite češće.
  • Čvrsto ne: Bilo zato što ne pristaje ili ste jednostavno odlučili da vam se ne sviđa, spakujte ove komade da biste ih donirali (ili prodali).
  • Sezonski komadi: Nema potrebe da držite džemper od kašmira pored letnjih majica bez rukava. Premestite sve svoje sezonske komade na adekvatno mesto.

Prolećna kapsula garderoba za 2023. godinu

Majica bez rukava, satenska suknja, baletanke sa štiklom i aksesoar

Ovaj stajling je oličenje kapsula garderobe: potpuno je klasičan, ali pošto su komadi moderni i aktuelni, ne deluje zastarelo. Na primer,  gornji deo bez rukava je bazičan komad, ali duža silueta ga čini svežim i modernim. Baletanke su definicija osnovnog elementa u ormaru, ali takođe izdržavaju test vremena.

Kardigan, opuštene farmerke, sandale sa štiklom

Za one prohladne prolećne dane u kojima morate da se toplo i slojevito obučete, ali i dalje želite da se osećate “sezonski”, kardigan je odgovarajući komad. Uparite ga sa opuštenim farmerkama i sandalama sa potpeticom kako biste dobili lagani autfit koji možete da nosite iznova i iznova. Ako je napolju hladnije, ispod kardigana obucite košulju dugih rukava za optimalni osećaj prijatnosti.

Teksas košulja i farmerke, bela majica, baletanke

Jedna od najboljih karakteristika kapsula garderobe je da strateškim mešanjem i usklađivanjem svojih klasičnih komada možete da ih stilizujete tako da budu moderniji za sezonu (bez dodavanja gomile trendi komada u svoj orman). Teksas košulja je klasičan komad garderobe koji možete nositi na različite načine, ali ovog proleća trebalo bi da je uparite sa farmerkama u sličnoj boji. Dopunite stajling jednostavnom ogrlicom i omiljenim kaubojkama.

Pleteni džemper na bretele, opuštene farmerke, sandale na štiklu

Jedan od najboljih trenutaka prolećnog odevanja je taj što na sebe možete da nabacite majicu bez rukava i farmerke i krenuti napolje. Pleteni džemper na bretele je izuzetno laskav, a kad je uvučen u farmerke ravnih nogavica, stvoriće jednostavnu, besprekornu siluetu. Dodajte torbu u sjajnoj boji i šik minđuše i – sve je spremno.

Znamo da prolećna kapsula garderoba nije laka za sastavljanje jer zahteva specifične komade zbog kojih nećete žaliti novac. Sigurni smo da je svaka od vas pronašla komad za sebe, a možda čak i ceo stajling. Proleće je počelo! Pripremite se na vreme!

Pročitajte i ovo: Odeća za prelazni period koja će vam pomoći da lakše dočekate proleće

Naslovna fotografija: instagram.com/wefelicia

Nenad Grubanoski

Comments