U industriji kao što je modna, gde se jesenje kolekcije prikazuju tokom proleća, a prolećne tokom jeseni, svaka sezona daje osećaj vremenske kapsule koja se čuva za budućnost. A s obzirom na to da konstantno pratimo modne piste, iščekujemo trendove koji će determinisati kako se oblačimo (i kako kupujemo) u narednih nekoliko meseci. Prema tome, komadi prikazani prošlog septembra sada deluju kao san, složićete se. Ipak, sada kada nam je proleće iza ćoška, znači da je vreme da se probudimo iz sna i tragamo za trendi komadima u našim omiljenim prodavnicama.

Romantična praktičnost je u prognozi za proleće 2023, sa neo-minimalizmom, nesavršenim proporcijama i utilitarnim detaljima koji proizvode savršeno uparivanje fantastičnih i funkcionalnih aksesoara. Konkretno imajte na umu glomazne torbice/džepove koji se pričvršćuju na mikro i mini-suknje, oversized pokrivalicama za glavu ili šarmantnim cvetovima koji krase prozirne haljine. Hajde da vidimo koji prolećni aksesoari će biti u trendu!

Prolećni aksesoari koje ćemo voleti ove godine

Reinventovana rafija

Ako postoji materijal koji je oličenje prolećnog i letnjeg stila, to je onda prirodna tekstura, a pre svega rafija, koja se na pistama našla u vidu pletenih šešira. Naravno, svi znamo da su tote torbe francuskog stila i pletene sandale aksesoari za kojima posegnemo čim vidimo tračak sunca na nebu, a ove sezone, klasični slamnati šešir je zamišljen na novi način, uvelikim, da ne kažemo ekstremnim, proporcijama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ADAM LIPPES (@adamlippes)

Velike kopče na kaiševima

Y2K energija u modnom svetu je definitivno bila pojačana od Njujorka do Pariza, i svuda između, kada su ugledani pravi nostalgični komadi – kaiševi sa velikim kopčama. Bilo da ih koristite kako biste zapravo pritegli ono što nosite, ili prosto kako bi prigrlio kukove na pravi old-fashion način, veliki kaiševi sigurno obećavaju da će se zadržati kao trend i van modnih pisti – i zato ih preporučujemo ovog proleća.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Versace (@versace)

Pročitajte i ovo: “Ružne” Y2K suknje su se vratile u modu

Romantične rozete

Koliko god oni bili veštački, cvetni aksesoari za proleće i dalje mogu biti i te kako revolucionarni. Trodimenzionalne rozete, kamelije i slični komadi sa procvetalim cvećem su prošlog septembra odeću na modnim pistama pretvorili praktično u hodajuće vrtove. Cvetni motiv svakako nije stran, a Chanel je bio jedan od brendova koji je vrat svoje manekenke ukrasio satenskom kamelijom, dok su na drugim revijama mogle da se vide rozete na grudima, koje su davale pravi “DIY” osećaj, à la Prada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prada (@prada)

Džepovi nadohvat ruke

Kada je savremena moda u pitanju, čini se kao da se vodi konstantna borba između forme i fukncije brojnih komada – bilo da su odevni ili aksesoari. U igri su se ovog proleća našli dodaci sa gomilom džepova, kao i minijaturne torbice koje su nam uvek nadohvat ruke. Izgleda da dizajneri nisu mogli da odluče koji od ova dva je bio pobednik, pa su odlučili da ih spoje u jedno, i upravo takvi dodaci su izdominirali pistama. Jedan od brendova bio je i Miu Miu, koji se pozabavio pojasevima od teksasa i kože, dok je Ferragamo ponudio hibridnu torbu za kaiš.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miu Miu (@miumiu)

Crne naočare

U proteklom periodu smo videli oživljavanje modernog minimalizma sa oversized krojevima i jednostavnim siluetama koje su predvodile modnim pistama prethodnih nekoliko sezona. To nam sugeriše da će se desiti kolektivan povratak u svetu mode na bazične komade, i iskreno, veoma smo uzbuđeni zbog toga.

Bazični komadi su nekako i veoma “prirodni”, ali to ne znači da moraju biti dosadni. Uzmite kao primer upravo crne naočare koje će svakom vašem stajlingu dati završni dodatak. Prada, YSL i Tom Ford su bili samo neki od dizajnera koji su uskočili na ovaj trend, a mi ovog proleća jedva čekamo da ih vidimo svuda oko nas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @khaite_ny

Koji prolećni aksesoari će se naći u vašoj kolekciji? Mi smo poprilično uzbuđeni zbog crnih naočara jer, iskreno, svako od nas voli da ima taj Matrix momenat u autfitu. Zar ne? Znamo da nismo jedini.

Pročitajte i ovo: Prolećni modni trendovi sa modnih pisti koje ćete odmah poželeti da isprobate

Naslovna fotografija: instagram.com/jacquemus

Nenad Grubanoski

Comments