Kad stigne proleće, uz njega dolazi i osećaj za obnavljanjem ili početkom, pa osećamo kao da je svet prepun mogućnosti. Ipak, ovaj osećaj se ne odnosi samo na spoljašnji svet, već možemo da ga kanališemo i kroz prolećne trendove u enterijeru koji odlično izgledaju tokom cele godine.

Osvežavanje doma u proleće ne mora da zahteva potpunu renovaciju životnog prostora ili bilo kakve visoke troškove. Mnoge od dole predstavljenih dizajnerskih ideja su ove sezone veoma jednostavne za usvajanje i primenu.

Ovo su prolećni trendovi u enterijeru koji odlično izgledaju tokom cele godine

Neočekivano umetničko delo

Umetnost nikad ne izlazi iz mode, čak i ako se stilovi koje volimo mogu menjati iz godine u godinu. Za proleće 2023. godine su izdvojeni hrabri, zabavni i neočekicani stilovi koji menjaju monotone komade prigušenih boja. Poslednjih godina svi žude za ekspresivnim izrazom, a umetnine u ljudima bude razna osećanja, posebno radost i nostalgiju, te su veoma tražena.

Palete pastelnih boja

Postoji nekoliko trendova za uređenje enterijera koji svakog proleća iznova postaju popularni, a paleta pastelnih boja je nesumnjivo jedan od njih. Iako su same boje bezvremenske, trend se ove godine vrti oko upotrebe pastelnih nijansi na neobične načine. Možete ih miksovati kroz zidne površine, kućne elemente i predmete. Ove sezone dominiraju topla zelena i topla roze, kao i nežna lila i prljavo bela. Mogućnosti kombinacije su brojne.

Nijanse ljubičaste – boja mauve

Buduć da smo već pomenuli lila, boje inspirisane cvetovima i florom će uvek biti popularne i očigledne u proleće, ali postoji jedna nijansa koja se ove godine izdvaja – ljubičasta, omiljena boja osmadesetih, za koju se dugo smatralo da je zastarela, osvaja svet dizajna. Ljubičasta (nijansa mauve) je dugo važila za “zabranjenu” boju za uređenje enterijera. Sada je zaista osvežavajuće videti kako su čitave prostorije poprimile njene nijanse. Mauve je osvežavajuća, moderna i ženstvena.

Igrajte se sa šablonima

Šabloni su pristupačniji i popularniji nego ikad pre, delimično zahvaljujući porastu interesovanja za tapetama koje čine da svaki prostor izgleda zadivljujuće, ali i da ga osveži dodatnim bojama. Tapete svaku prostoriju podižu na viši nivo i jednostavne su za održavanje. I ove sezone, tapete sa šarama su veoma popularne, bilo da se radi o jednoj šari u kombinaciji sa detaljima ili o tapeti koja prekriva ceo zid.

Unesite prirodu u dom

Iako toplije prolećno vreme može da nas natera da sve svoje slobodno vreme provodimo u prirodi, jedan prolećni trend može da pomogne da se ta radost prenese u enterijer. Iskoristite inspiraciju iz prirodnog okruženja kako biste uredili svoju dnevnu sobu; unesite biljke, boje i elemente inspirisane prirodom, ali i oblike.

Pročitajte i: Najlepši trendovi za uređenje dnevne sobe u 2023. godini

Slojevi

Ovog puta se vraća već dobro poznata ljubav prema slojevima, što može izgledati kao pomak od potpuno belog enterijera prilagođenog Instagramu koji već izvesno vreme dominira u dizajnu enterijera. Slojevi šara, boja i tekstura su u fokusu ovog proleća. Kombinujte cvetne tkanine i tapete pored obojene rešetkaste drvene stolarije kako biste dobili osećaj bašte.

Old-school dizajn

Reč trend nas često asocira na nešto što je novo i trenutno, ali u ovom slučaju to nije tako. Dizajnerski komadi koji postoje već godinama mogu ponovo da se upotrebe. Birajte komade s daškom istorije i koji su istovremeno pogodni za moderne enterijere. U svoj dom unesite estetiku starog sveta sa fuzijom prirodnih i zemljanih materijala, što podrazumeva gipsane zidove, ručno rađene pločice i razne vintage dodatke. Kroz nameštaj ili elemente unesite krečnjak i travertin. Kombinacija ovih materijala dodaje dubinu i teksturu prostoru, pružajući toplu i privlačnu atmosferu koja odiše elegancijom.

Sve u roze boji

Kao što smo napomenuli, mnogi dizajneri se vraćaju svetlim bojama, pastelnim uopšte, a prvenstveno svetloj, smeloj roze boji. Naravno, dodavanje jake nijanse ružičaste vašim zidovima ili ormarićima je odličan način da u potpunosti prihvatite ovaj trend, ali unošenje manjih količina boje može biti jednako efikasno. Iskoristite ovu boju kroz komade nameštaja ili prekrivače u dnevnoj sobi. Međutim, ako želite da budete suptilniji, onda probajte prvo sa jastučnicama i sitnim elementima dekoracije.

Pročitajte još i: Trendovi u dizajnu enterijera koji su “in” i “out” ovog proleća

Naslovna fotografija: instagram.com/michellecgage

Marija Gavrilović 

Comments