Preživeli smo januar, koji se činio kao da je najduži mesec u godini, i kao da smo zapravo došli do aprila, a ne februara. Možda se pitate zašto već sada treba da razmišljamo o tome koji prolećni trendovi za 2023. nas očekuju, ali smo veoma dobro naučili da vreme, ipak, zaista leti. To smo pogotovo mogli da iskusimo u toku prethodne godine, koja se mnogima čini kao da se nije ni desila. Ipak, odbijamo da zakasnimo kada je uskakanje na trendove u pitanju.

Ako nas pitate, razmišljanje o tome šta ćemo nositi je savršen način da zaboravite na “nova godina, nov/a” stanje svesti, a na našu sreću, modna industrija je uvek jedan korak ispred. Da ne kažemo šest meseci ispred… Zato smo u nastavku odlučili da vam predstavimo šta nas sve očekuje tokom proleća, sudeći prema modnim pistama za proleće/leto 2023. godine koje su se desile u septembru 2022, a koje su predvidele kako ćemo se oblačiti u 2023.

Prolećni trendovi za 2023 – šta nas očekuje?

Da li se sećate Loewe revije koja je bila u duhu cveta anthuriuma? Da, možda mirno jutro nasumičnog utorka u kancelariji nije prikladno da sedite i pijete kafu sa ogromnim trodimenzionalnim cvetom na sebi (ili jeste, ako ste Loewe fanatik?), sa svojom predimenzioniranom torbom (poput onih koje je predstavio Louis Vuitton). Svakako, i da ne nosite ovakve komade svakog dana, sezonske modne revije su tu da nam daju pregršt inspiracije kako možemo da se obučemo.

Ovi “teatralni” komadi koje viđamo na pistama možda nisu nešto što biste odmah dodali svom garderoberu, ali bismo bili naivni kada ne bismo verovali da revije poput ovih u velikoj meri utiču na trendove koji se pojavljuju na modnom spektrumu u toku čitave godine – gde god da kupujete odeću.

S obzirom na to da je modni svet 2022. godine bio opsednut svim komadima u hot pink boji (hvala, Valentino),  kao i da je Pantone za boju godine 2023. proglasio nijansu Viva Magenta, očekujemo da to utiče na pojavljivanje nežnijih, pastelnih nijansi roze boje, dok se očekuje da će crna i kobaltna plava biti počasne nijanse koje će se isticati ove sezone. Za sve one koji su u potrazi za komadima koji su malo više seksi, tu su i veoma (veoma) plitke farmerke iz dvehiljaditih, zajedno sa providnim materijalima.

Evo koje prolećne trendove možete da očekujete u 2023:

Til i sve što se providi

Providni materijali već nekoliko sezona imaju glavnu ulogu na modnim pistama, ali čini se da se nisu nigde toliko istakle kao na revijama za proleće/leto 2023. Od dodatnih providnih slojeva koje večernjim haljinama dodaju još malo drame, do “rizičnih” komada koji pokrivaju donji veš, providni materijali su superseksi način da se igrate sa slojevima, i dodaju osećaj intrige u svaki izgled, ako želite da se odreknete tradicionalnih minijaturnih poruba i dubokih dekoltea.

Erdem proleće/leto 2023:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ERDEM (@erdem)

Pročitajte i ovo: Trendovi cipela za 2023: Modeli koje ćemo nositi tokom godine

Plitke pantalone

Već smo jednom prilikom napomenuli povratak ovog trenda, ali izgleda da je, kada su prolećni trendovi za 2023. godinu u pitanju, sada to i zvanično. Veoma plitke pantalone su se vratile u modu. Bilo da se radi o farmerkama, krojenim pantalonama, šortsevima, pa čak i večernim suknjama – izgleda da će svi komadi dobiti tretman niskog struka. Izgleda da je vreme za naše duboke pantalone da odu na kratak odmor, barem do jeseni 2023. Ako već želite da isprobate ovaj trend, predlažemo vam da pantalone uparite sa krop-topom za full impact.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZIMMERMANN (@zimmermann)

Vreme je i za šljokice

Ili ih mrzite, ili ih volite. Kad su šljokice u pitanju, većina ljudi ima podeljeno mišljenje. Ipak, možda je vreme da ih prihvatite, jer nećete moći da ih izbegnete tokom proleća. Iako smo navikli da se sezona šljokica završi u decembru (ili početkom januara u krajnjem slučaju), zajedno sa proslavom Nove godine i drugih praznika i manifestacija, 2023. godina postavlja sopstvena pravila i vraća ih u naše garderobere u toku proleća i leta. Ono što je ključno, kada je ovaj prolećni trend za 2023. godinu u pitanju, jeste da se igrate sa znatno mekšim i svetlijim bojama, poput bledoroze, boje kože i pastelnih nijansi, kako biste ostvarili najbolji efekat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nensi Dojaka (@nensidojaka)

Kobaltna plava boja

Već smo pomenuli da su 2022. godine svi bili opsednuti drečavoroze bojom, ali kada su prolećni trendovi za 2023. godinu u pitanju, neminovno nas očekuje kobaltna plava boja, koja je osvojila gotovo sve modne piste. Prošlo je mnogo vremena otkad je ova konkretna nijansa plave bila na vrhu modnih trendova, ali izgleda da se njeno vreme zaborava završilo. Na pistama su se mogli videti najrazličitiji komadi u ovoj nijansi, poput haljina, jakni, suknji, pa čak i čizmi, tako da očekujemo da je vidimo apsolutno svuda kada proleće stigne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Koma (@davidkomalondon)

Letnja crna

Kao neko kome se ormar sastoji od isključivo različitih nijansi crne (da, postoje, i ne možete da me ubedite drugačije), sa pokojom bojom na radaru, posebno mi je drago što će se ovogodišnjeg proleća i leta videti crna. Nju smo mogli da vidimo kako na pistama visoko luksuznih brendova, tako i na pistama nordijskih dizajnera u okviru Nedelje mode u Kopenhagenu koja se dogodila nedavno. Naravno, boja sada dobija svetliji “dodir” nego što je to uobičajeno, sa heklanim komadima i čipkom, koji omogućavaju izgledu da dobije neočekivanu mekoću.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chloé (@chloe)

Motivi srca – savršeno za februar

Iako će nova modna sezona započeti tek krajem marta, pojedini od predstavljenih komada daju poseban februarski osećaj, više nego adekvatan za Dan zaljubljenih. Motivi srca su se mogli primetiti na velikom broju modnih pisti septembra 2022, na najrazličitijim mestima i komadima. Motiv srca se posebno istakao na haljinama, što zapravo služi kao savršena opcija za večernji dejt ili izlazak sa prijateljicama za Dan zaljubljenih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Moschino (@moschino)

Pročitajte i ovo: Stajlinzi za Dan zaljubljenih koje lako možete rekreirati

Floralni motivi

Voljeni, a nekada i osuđivani – prolećni trendovi za 2023. godinu prognoziraju floralne motive. Iako su verzije koje smo videli na modnim pistama malo ekstravagantnije nego što smo navikli (opet se vraćamo na Loewe), floralni motivi su se pojavili u najrazličitijim oblicima, na širokom spektrumu odevnih komada. Bilo da su to haljine sa printom ili trodimenzionalni oblici, ukoliko se ne bojite da se istaknete prilikom izlaska, nošenje floralnih odevnih komada svakako neće biti greška tokom predstojeće sezone!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Roksanda (@roksandailincic)

Kao što vidite, iako je godina tek počela, prolećni trendovi za 2023. se nižu jedan za drugim, a ne deluje kao da će stati. Predlažemo vam da pažljivo pratite modne revije koje se trenutno dešavaju, i koje će se dešavati, jer nikada ne znate kakvo iznenađenje dizajneri širom sveta mogu da nam prirede. Niko od nas nije očekivao da ćemo nositi trodimenzionalno cveće, zar ne?

Naslovna fotografija: pinterest.com/voguemagazine

Nenad Grubanoski

Comments