Čak i ako ne želite da se upuštate u veliko prolećno čišćenje, potreba da odložite zimske stvari tera vas da sređujete ormare i fioke, a kad već to radite, možda malo ispomerate nameštaj, usisate po ćoškovima – a kad ste već kod toga, novi raspored bi stvarno osvežio dnevnu sobu… I nekako se bolje osećate kad sve presložite, pretresete i iskoristite priliku da pobacate nepotrebno. Neverovatno koliko toga uvek ima za bacanje!

Sezona buđenja prirode donosi novu energiju, entuzijazam i poriv da pratimo prirodne cikluse – prolećno čišćenje je način da se uskladimo sa tom energijom i ono se ne odnosi samo na naš dom. Čišćenje uma i mozga vam zaista može pomoći da se osećate preporođeno.

Kako da izvedete prolećno čišćenje mozga

Regulišite svoj raspored spavanja

Dani su duži i da biste ih bolje iskoristili, potreban vam je zdrav i redovan san – dobar san je ključan za zdravlje vašeg mozga. Nakon učenja nečeg novog, dobar san donosi promene u mozgu koje omogućavaju da bolje upamtite naučeno, pokazala su istraživanja, pored ostalog. Istraživanja su pokazala i da je redovno spavanje povezano sa boljim kanalisanjem stresa, kao i da hroničan nedostatak sna može dovesti do oštećenja mozga, uništavajući ćelije u njegovim važnim regionima. Zato prolećno čišćenje za zdravlje svog mozga započnite regulisanjem rasporeda spavanja i kvalitetnim odmorom, svake noći.

Krećite se redovno

Vežbanje ima širok spektar prednosti, ali istraživanja sve više povezuju fizičku kondiciju sa sadašnjim i budućim zdravljem mozga – fizička vitalnost je neodvojiva od mentalne.

Jedno istraživanje je otkrilo da je redovno kretanje i dobra kondicija u mladosti povezana sa boljim kognitivnim sposobnostima tokom srednjih godina. Drugo istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su bili u lošoj formi u srednjim godinama doživeli veći gubitak volumena mozga u starosti, od onih koji su sa 40 godina bili u dobroj formi. Vežbanje vas zaista može učiniti pametnijim – oni koji vežbaju imaju bolje rezultate na mentalnim testovima, bolje pamte i bolje zapažaju. Iskoristite lepo vreme za fizičke aktivnosti u prirodi, vožnju bicikla, duge šetnje, vežbanje na spravama na otvorenom…

Pročitajte i ovo: Hrana za mozak: Namirnice neophodne za bolju koncentraciju

Prolećno čišćenje i hrana za mozak

Nedostaci u ishrani, kao što je manjak vitamina B-12, i esencijalnih masnih kiselina, mogu dovesti do mentalne konfuzije i problema sa pamćenjem – zato u svoj prolećni meni uvedite ribu, orahe, semenke, sveže povrće i voće, za zdravlje mozga, čišćenje organizma i povećanje mentalne i telesne energije. Prolećno čišćenje za mozak i telo uključuje promenu režima ishrane i detoksikaciju, koja vam, uz više kretanja i dobar san, pomaže da se vratite u formu, izgubite suvišne kilograme i osećate se življe i snažnije.

Prolećno čišćenje uma kroz meditaciju

Meditacija ne služi samo za opuštanje, već ima moćan uticaj na mozak i telo, donoseći ogromne prednosti koje uključuju smanjenje stresa, bolje pamćenje, bolji san i koncentraciju. Mozak je u stanju da efikasnije obrađuje pojedine informacije tokom meditacije i puštanje vašeg uma da luta dok meditirate, jedan je od najboljih načina da se oslobodite stresa i pojačate fokus. Možete isprobati razne vrste meditacija, povezane sa disanjem, muzikom na određenoj frekvenciji, vođene meditacije u kojoj pratite instrukcije, sami ili sa nekom grupom koja praktikuje kolektivnu meditaciju. Meditacija svesnosti je jedna od najpopularnijih i najefikasnijih metoda poboljšanja kognitivnih funkcija.

Osmislite plan za oslobađanje od stresa

Stres vam narušava ukupno zdravlje – slabi vaš imuni sistem, otežava spavanje, narušava pamćenje, a osim meditacije postoji još mnogo načina da držite nivo stresa pod kontrolom i bolje upravljate svakodnevnim stresom sa kojim se morate nositi.

Razvijte plan za prolećno čišćenje mozga i oslobađanje od stresa koji odgovara vašem stilu života – identifikujte izvore stresa i razmislite o tome šta možete uraditi da biste smanjili pritisak. Odredite prioritete, uzimajte redovne pauze u kojima možete praktikovati brze meditacije ili tehnike disanja za trenutno smanjenje nivoa stresa. Unesite u dnevni raspored aktivnosti koje vas ispunjavaju i obnavljaju vam energiju i unesite kroz prolećno čišćenje više zadovoljstva, jasnoće i odgovornosti u svoj život.

Pročitajte i ovo: Sedi i ćuti: Tišina regeneriše mozak i odmara dušu

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments