Možda praktikujete navike koje vam oduzimaju energiju, a toga uopšte niste svesni. Iscrpljujuće navike uopšte ne preispitujemo, ali njihovi obrasci utiču na naše raspoloženje i akcije tokom celog dana. Na primer, svakog jutra kad čujete alarm, razmišljate da li da odmah ustanete, ili da ga odložite i dremate još malo. Ovakav obrazac odlučivanja nastavlja da se reprizira tokom dana, sve do večeri, kada razmišljate da li da pogledate još jednu epizodu omiljene serije, ili da idete na spavanje.

Ponekad ne shvatamo da nas odluke koje donosimo tokom dana ili osnažuju, ili podrivaju – neki izbori mogu imati trenutne efekte, a neki dugoročne. Ali kada postoji jedna stvar koju konstantno ponavaljamo, ona sigurno utiče na nas. Sa godinama, iscrpljujuće navike postaju deo nas samih, koji uopšte ne primećujemo i ne dovodimo u pitanje, osim ako nam neko ne ukaže na naše obrasce (navikom introspekcije možemo ih i sami detektovati).

Ovo su uobičajene iscrpljujuće navike kojih uglavnom nismo svesni

Držanje za prošlost (neotpuštanje)

U svačijoj prošlosti postoje mračni momenti, stvari koje bismo voleli da se nisu dogodile, a kad već jesu, voleli bismo da možemo da ih zaboravimo, ili da više ne reagujemo na njih, kad ih se setimo. Možda smo neke događaje, kajanja i stid i uspeli da potisnemo, ali oni su i dalje prisutni u našoj podsvesti i oduzimaju nam energiju. Ponekad se iscrpljujemo razmišljajući o hiljadu alternativnih načina na koje smo mogli da postupimo i o tome kakvu bi razliku to napravilo i to je zamorno i tužno. Ali, iscrpljujuće navike držanja za prošlost uglavnom su pretvorene u obrasce i automatizme i mi ponavljamo i „odigravamo“ neke situacije i interakcije sa novim ljudima – naše nesvesno nam pruža priliku da obrasce prepoznamo i da ih zaustavimo, da se odupremo moći automatizma, a to je ono što najređe uradimo. Najčešće opet pravimo istu grešku i pitamo se zašto to radimo – i gubimo u kajanju i frustraciji energiju koju smo mogli da uložimo u spoznaju i oslobađanje od tereta – otpuštanje.

Loša ishrana  

Mnogo puta potvrđena tačnost maksime „ti si ono što jedeš“ važi i u slučaju iscrpljujuće navike da konzumiramo hranu koja nije dobra za naš organizam, a ni za naše samopoštovanje i opštu dobrobit. Kada često i istrajno jedemo brzu hranu i grickalice, možemo se često osećati iscrpljeno, jer organizam troši više energije da obradi ono što unosimo u njega. Pokušajte da ovu naviku svedete na minimum i da češće pripremate zdrave oborke i samo povremeno birate hranu koja vaš organizam tera na prekovremeni rad.

Iscrpljujuće navike korišćenja društvenih medija

Društveni mediji se mogu shvatiti kao „nužno zlo“ – nezamislivo je da ne budemo deo umreženog sveta i da nismo u toku sa svim mogućim aktuelnostima. Ali kada provedete sate, od linka do linka, možete shvatiti da niste saznali ništa što vam je proširilo vidike, niti dobili neke validne informacije, a izgubili ste silno vreme i energiju unepovrat. Dok spustite telefon, možete se već osećati sasvim bedno – uznemireno, iscrpljeno i zapitano nad smislom života. Razmislite o korišćenju tajmera za ograničavanje vremena ispred ekrana, ako ne možete da držite pod kontrolom aktivnost na Internetu. Prestanite da pratite naloge koji vas niti obaveštavaju, niti obogaćuju.

Pročitajte i ovo: Male životne navike koje će vaše dane učiniti mnogo boljim

Zaboravljate da dišete

Kako neko može zaboravljati da diše, kad se disanje odvija samo od sebe?

Da, apsurdno je, ali trudeći se da postignemo maksimum u 24 sata, svakodnevno jurimo za ciljevima u nastojanju da što više stvari skinemo s dnevnog reda. U tom grču, mi zasita zadržavamo dah, ili ostajemo bez daha. Nemamo vremena da stanemo i da malo udišemo i izdišemo duboko, svesni sebe i sveta oko sebe. Jureći za ciljevima, postajemo usko fokusirani i gubimo iz vida neophodne mentalne i fizičke pauze, promenu sadržaja i fokusa, kojom nadoknađujemo izgubljenu energiju. Iscrpljujuće navike postignuća nas ostavljaju zadihane i premorene, zbog čega paničimo i gubimo fokus – i na kraju nam izmiče ono za čim jurimo, jer svoj mozak nismo snabdeli dovoljnom količinom kiseonika i telo i um su pod stresom. Kada osetite pritisak postignuća, odvojte nekoliko minuta za duboko i svesno disanje – udišite dobru energiju (bela svetlost), izdišite napetost, strah, uznemirenost (dim, magla, gar). Dišite tako dok ne osetite da vam se telo opustilo i da se osećate bolje.

Iscrpljujuće navike čekanja na pravi trenutak

Ponekad je opravdano sačekati pravo vreme – za pokretanje razgovora o nekoj osetljivoj temi sa bliskom osobom. Ali kada odlažemo stvari koje želimo da radimo, ili za koje znamo da su dobre za nas i da treba njima da se pozabavimo, zato što sada nikako nije pravi trenutak (imamo suviše drugih obaveza koje moramo prvo da završimo) i taj pravi trenutak nikako ne dolazi (ni posle godinu, dve, tri) negujemo toksičnu naviku ograničavanja sebe. Potrebno je da napravimo razliku između intuitivnog osećaja da za nešto nije pravi trenutak i pronalaženja obilja izgovora zbog čega sada nije pravo vreme za nešto. Kada je u pitanju odlaganje i čekanje na nešto što mislimo da treba da dođe izvan nas i da ne zavisi od nas, obično smo u zabludi, a kada shvatimo da smo propustili mnoge prave trenutke, jer ih nismo prepoznali ili ih nismo inicirali, obično bude kasno – već smo iscrpljeni i više nemamo energije, volje i samopouzdanja za tu vrstu rizikovanja. Ne čekajte pravi trenutak koji možete da stvorite – nad mnogim stvarima nemate kontrolu i uticaj, ali neke zaista zavise samo od vas i samo vi određujete kada ćete početi sa kursem joge, krenuti u teretanu, početi sa dijetom, promeniti neke navike, preurediti stan, upisati vožnju…

Negativno okruženje

Tolerisanje negativnog okruženja spada u iscrpljujuće navike, jer ljudi oko nas itekako mogu da nam oduzmu energiju i navedu da se osećamo loše. Sigurno imate u svom okruženju nekog koga trpite, umesto da se maksimalno distancirate, ko se uvek žali, svi su mu krivi i uvek ima nešto važno da vam saopšti (što vas uopšte ne zanima i što vas zamara).

Ako puno vremena provodite sa takvim osobama, možete se bukvalno osećati bolesno i uprljano – kao da su sručili na vas gomile smeća i nekako zloupotrebili vaše prisustvo i pažnju (i jesu). Zato se okružite ljudima koje cenite, koje želite da čujete kad govore, od kojih imate šta da naučite i koji svojim prisustvom i energijom oplemenjuju sve oko sebe.

Pročitajte i ovo: Navike koje ozbiljno podrivaju vašu kreativnost

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments