Dešava se povremeno – u raznim životnim fazama i situacijama, možete upasti u klopku besmisla i ostati zaglavljeni. Stvari koje su vas do juče zanimale, mogu vam postati dosadne, zbog stvari koje su vam bile važne možete se pitati zašto se uopšte trudite, možete se osećati malodušno po svim najvažnijim stavkama, ili vas besmisao može preplaviti u nekoj određenoj oblasti života. A kad se to desi, potrebno je nešto da se setite da je pronalaženje smisla doživotan posao, da se stvari menjaju, da se vi menjate i da razvoj nije uvek prijatan. Zapravo, najčešće je neprijatan, naročito u prelaznim fazama.

Kad se obesmislite, znači da treba ponovo da se osmislite – smisao i motivacija se neće pojaviti tek tako, sami od sebe. Shvatite periode zaglavljenosti kao faze prelaska na viši nivo i shvatite pronalaženje smisla kao zadatak koji vam je zadao život (Univerzum, sudbina, Bog – šta vam je blisko) tokom koga ćete naučiti dragocene lekcije.

7 strategija za pronalaženje smisla i prelazak na sledeći nivo

Procenite svoju trenutnu situaciju

Pronalaženje smisla počinje orijentacijom – pogledajte gde ste i procenite svoju situaciju najobjektivnije moguće. Uzmaknite jedan korak i odgovorite sebi na neka bitna pitanja, kao što je šta želite da postignete u životu i da li ste se tome približili ili ste se udaljili. Razmislite o tome da li su vaši ciljevi u skladu sa vašim vrednostima i strastima.

Zapitajte se šta ste voleli da radite, a sada to više ne radite i zašto ste prestali. Odgovor na ovo pitanje vam pomaže da ponovo otkrijete svoje strasti i interesovanja, što vam potencijalno može otvoriti nove pravce u životu.

Razmislite o svojim prednostima i manama, da biste povećali svoju samosvest, koja vam je neophodna za pronalaženje smisla koji vam je izmakao. Poznavanje svojih snaga i slabosti omogućava vam da se oslonite na svoje prednosti i da identifikujete oblasti rasta i osnažite svoje slabe strane.

Zapitajte se o svojim osnovnim vrednostima i o tome koliko su vaše odluke i akcije usklađene sa njima, kako biset definisali svoj identitet i osnažili osnove za buduće delovanje.

Prepoznavanje prepreka i ograničenja koja vas sprečavaju da postignete svoje ciljeve, suštinski je važno za razvijanje i praktikovanje strategija za pronalaženje smisla.

Postavite ciljeve

Kada procenite svoju situaciju i pronađete odgovore na najvažnija pitanja, sledeći korak za pronalaženje smisla u životu je postavljanje ciljeva. Jasni i konkretni ciljevi pružaju strukturu i određuju pravac vašeg delovanja. Bez ciljeva ćete teško ostati motivisani i fokusirani na postignuća.

Važno je da vaši ciljevi budu realni i ostvarivi, jer vas postavljanje nerealnih cilejva može dovesti do frustracije i razočaranja, što vas može vratiti unazad, u klopku besmisla, u kojoj je lako potvrditi i negovati negativna uverenja – na primer, o tome da verovatno i ne zaslužujete bolje.

Zato izbegavajte nedefinisane ciljeve poput „želim da budem srećna“. Umesto toga, budite konkretniji, na primer „želim da provodim više vremena radeći stvari u kojima uživam sa ljudima koje volim“.

Dajte sebi rok za ostavarenje ciljeva, kako biste podstakli osećaj odgovornosti i podelite svoje dugoročne ciljeve na manje, ostvarive korake. Takođe pomaže i da ih zapišete, jer ćete ih na taj način učiniti opipljivim i materijalnim, što će vam pomoći da ostanete na zacrtanom putu.

Imajte na umu da svoje ciljeve možete prilagoditi, jer se oni sa napredovanjem mogu promeniti. I nije sve u postizanju onoga što želite – pronalaženje smisla se u velikoj meri odnosi na vaše lično putovanje rasta i razvoja. Zato proslavljajte svoje uspehe (i najmanje!) i učite iz svojih neuspeha.

389A7151 1 7 načina da ponovo osmislite svoj život – kad se nađete u klopci besmisla

Sako, suknja i jakna: Hugo, Patike: Deichmann

Pročitajte i ovo: Život nije fer – kako to da razumete i prihvatite

Pronalaženje smisla i briga o sebi

Odvojte vreme da se posvetite sebi, da se odmorite od svakodnevnih zadataka, da smanjite stres i poboljšate svoje opšte zdravlje i blagostanje. Šta to tačno znači za vas, to sami najbolje znate, jer to mogu biti različite stvari. Možda vam je potrebno da uzmete nekoliko dana odmora da se posvetite odmaranju – mentalnom, emocionalnom, fizičkom, na aktivan ili pasivan način, ili u kombinaciji aktivnosti i pasivnosti. Ili je možda način da bolje brinete o sebi da se redovno opuštate i da svake večeri, nakon napornog dana pronalaženje smisla usmerite na mala zadovoljstva – topla kupka, odlazak u šetnju, čitanje, igranje sa ljubimcima, gledanje serije, razgovori sa prijateljima. Sve što čini da se osećate osveženo i što vam obnavlja energiju, spada u brigu o sebi – od odlaska kod frizera ili terapeuta, do večernje sesije meditacije ili šetnje sa psom.

Pronađite šta je ono što vas čini srećnom i opuštenom – a to može biti puno stvari – i obavežite se da svakog dana izdvojite tridesetak minuta za neku od tih stvari.

Izazivanje sebe

Popuštanje sebi uljuljkaće vas u vašoj zoni udobnosti, a to može dovesti do osećanja da tonete još dublje u besmisao, ali vam je potonuće tako ugodno, da uopšte ne pokušavate da se izvučete na površinu. Zato izazovite sebe, probajte nešto novo, nešto što zahteva da uložite malo više energije i napora, što vas gura iz vaše zone komfora i što vam – kada prevaziđete nevoljnost i otpor – donosi više energije, volje i poleta.

Pronalaženje smisla kroz povezivanje

Osmislite svoj život tako što ćete svesno uticati na svoje okruženje – prekinite toksične odnose, ili se udaljite iz njih koliko god je moguće, ako ne možete da ih prekinete i okružite se ljudima koji vas podržavaju i inspirišu, koji vam svojim različitim perspektivama obogaćuju život, koji vam daju dobar primer i dobre savete i smernice.

Promenite okruženje

Pronalaženje smisla ponekad je samo pitanje promene energije – možda vam je potrebno da fizički promenite okruženje, da se udaljite i osetite drugačije energije drugih mesta. Idite na proputovanje kroz mesta i zemlje koje niste ranije upoznali i istražite nove kulture. Ili idite na neko mesto koje volite i gde se uvek obnavljate i osvežavate. Ako ne možete da otputujete na nedelju dana, idite negde na vikend. Ako ne možete da odvojite ni dva dana, idite na jednodnevni izlet – posetite obližnje izletište ili se odvezite negde, u skladu sa mogućnostima. Dovoljno je da nekoliko sati provedete u prirodi, u šumi, pored vode, da upijete energiju zemlje, sunca i vazduha i da se osećate povezanije i uzemljenije.

Pronalaženje smisla i preduzimanje akcije

Pronalaženje smisla uključuje da ćete nešto učiniti za sebe, krenuti u potragu, preduzeti neku akciju. Možda će vam biti potrebno puno vremena da se pokrenete, ali na kraju, važno je da se pokrenete. Možda morate da prevaziđete strah ili otpor (ili oba) da biste učinili ono što znate da treba da učinite, a ako ne znate, pitajte se šta je najbolje za vas u ovom trenutku. Kada pronađete šta je to (a to verovatno neće biti nešto prijatno i lako), skupite hrabrost i uradite to. Verujte sebi i svojim instinktima, da možete napraviti neophodne promene, kako biste ponovo osmislili svoj život.

Pročitajte i ovo: Zašto osećate malodušnost i kako da je prevaziđete

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević

Comments