Kako godine prolaze, činjenica je da se, pored nege raznih delova lica, pažnja mora usmeriti i na obrve – ukoliko u potpunosti adekvatno želite da negujete svoju kožu. Guste obrve su znak mladosti, proređene obrve nisu. Kako starimo, dlake se proređuju. Shodno tome, retke obrve su znak procesa starenja, baš kao i proređivanje kose na glavi. Deblja, punija obrva ne samo da daje licu mladost, već i određenu dozu intenziteta.

Zbog čega obrve postaju proređene?

Postoji nekoliko mogućih uzroka zbog čega su obrve proređene. Stanjivanje obrva ili hipotrihozu može da izazove starenje, endokrinopatije (hormonske), autoimuni gubitak kose, oblici gubitka kose koji stvaraju ožiljke, spoljni uzroci (prekomerno čupanje obrva, depilacija voskom).

Vrlo je bitno da znate koja je tačna dijagnoza jer ćete sam tako znati šta konkretno dalje da radite i kako da sprečite da obrve još više budu proređene.

Mapirajte svoje obrve

Bez obzira kakve su vam obrve i koji je razlog vaše zabrinutosti, guste obrve ćete imati ukoliko počnete da ih mapirate. Prvo, potražite početnu tačku obrva. Napravite zamišljenu liniju koja počinje na kraju vašeg nosa i završava se na obrvi. Ovo pomaže da smanjite nos i uravnotežite oči. Zatim, pronađite visinu obrva tako što ćete napraviti dijagonalnu liniju od spoljašnje strane nosa do centra oka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adva Elmakias (@advaelmakias)

Konačno, da biste utvrdili dužinu obrva, napravite znak gde se obrva završava. Ovo uradite tako što ćete napraviti zamišljenu dijagonalnu liniju koja počinje na spoljašnjoj strani nosa i završava se na spoljnom uglu oka. Određivanje dužine obrva je neophodno za stvaranje proporcije lica. Nakon što napravite mapu, možete stvoriti iluziju jačih, smelijih obrva.

Koristite korektor

Ako imate proređene obrve, morate da ih pustite da porastu do svog punog potencijala. Taj korak je neophodan, iako je dosadan. Obrve mogu da izgledaju neuredno kada prolazite kroz tu fazu. Kako bi bile uredne, koristite korektor sa potpunom pokrivenošću i nežno ga utapkajte preko dlačica koje još uvek rastu.

Koristite olovku za obrve

Iscrtavanje obrva može da vam da izgled punih, smelih obrva. Zapamtite da je olovka za obrve vaš najbolji prijatelj – nanosite je u tankim slojevima. Ultratanak vrh stvara poteze poput dlačica kako bi izgledale prirodno. Kada popunjavate obrve, merite od spoljašnjeg dela nosa, preko centra oka i to će pokazati gde je vaša obrva prirodno najviša. Pravite nekoliko poteza malo iznad te prirodne linije. Ne zaboravite da ostavite razmak između svakog poteza da biste stvorili iluziju pravih dlačica.

Dodajte im još teksture

Obrve će da izgledaju trodimenzionalno ukoliko im dodate teksturu, a to možete učiniti gelom za obrve. Nanesite ga tako što ćete ih češljati od kraja do početka. Kada im dodate teksturu, to će sprečiti da izgledaju ravno i neprirodno iscrtano.

Pročitajte i: Adriana Lima je zanosna u svim godinama, a ovo su njene ključne beauty tajne

Koristite serum za rast

Trebalo bi da koristite serum za rast kako bi obrve ponovo bile guste. Možete u svoju rutinu da dodate proizvode koji sadrže sastojke za koje se zna da promovišu zdrav rast kose, kao što su keratin i sojini proteini. Uvrstite ovaj korak u svoju noćnu rutinu. To uključuje nanošenje pre spavanja.

Nanesite malo ulja

Pored seruma za rast možete da koristite i ricinusovo ili maslinovo ulje kako biste stimulisali rast dlake i jačali folikulu. Poznato je da ricinusovo ulje pomaže u zgušnjavanju obrva, ali i trepavica. Maslinovo ulje može da pomogne u jačanju dlačica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adva Elmakias (@advaelmakias)

Hidrirajte obrve

Verovali ili ne, hidratacija obrva jednako je važna kao i hidratacija kože lica. Ukoliko redovno hidrirate kožu lica, nemojte da zaboravite obrve jer ćete tako sprečiti gubitak kose i podstaći rast dlaka.

Izbegavajte prekomerno korišćenje pincete

Prekomerno čupanje obrva može trajno da ošteti folikule dlake, što znači da neće ponovo rasti. Ovo može da izazove ožiljke tokom vremena ako ste agresivni, a ne može se ispraviti. Jednom kada se folikula dlake uništi, dlaka ne može ponovo da izraste.

Najčešća greška koja se pravi, kad se pincetom uklanjaju dlake, jeste čupanje u pogrešnom smeru. Svaka dlaka je povezana sa sićušnim krvnim sudom koji je održava zdravom i omogućava joj da ponovo izraste nakon što se ukloni. Kad jednom taj sud popuca, dlaka se nikada ne vraća.

Budite pažljivi kad ih sečete

Ako razmišljate o korišćenju makazica za oblikovanje obrva, savetuje se da budete pažljivi. Iako ne postoji jedan način da skratite obrve, pojedine tehnike su bolje od drugih. Očešljajte obrve i isecite dlake tik iznad linije obrva, ne tačno duž nje. To će vašim obrvama dati obim i mekoću. Nikada ne šišajte obrve na suvo, već koristite gel za obrve da biste ih dobro zagladili.

Pročitajte još i: Soft girl estetika je novi sanjivi trend koji je osvojio svet

Naslovna fotografija: instagram.com/advaelmakias

Marija Gavrilović

Comments