Proširene pore su kao neželjeni gosti na venčanju koje ste “morali” da pozovete. Čini se da većina ljudi želi da one instant nestanu, što, nažalost, nije moguće. Zato smo izdvojili 7 saveta da sakrijete proširene pore uz pomoć šminke – koji su zaista efikasni.

Pore će nestati samo u slučaju da redovno čistite svoje lice i držite se rutine nege kože. Pre nego što počnete da koristite bilo koju šminku, pravilo koje ne bi trebalo izbegavati je da čistite kožu i pronađete preparate koji će vam u tome pomoći.

Rutina za čišćenje kože bi mogla da bude sledeća: dobro očistite lice micelarnom vodom, koristite serum sa vitaminom C, dobro hidrirajte lice i nanesite SPF kremu. Pratite ove korake, a zatim krenite sa šminkanjem.

Predstavljamo vam 7 saveta kako da sakrijete proširene pore uz pomoć šminke

Pripremite kožu

Prvo operite lice blagim sredstvom za čišćenje lica koje ne sadrži ulje. Nanesite tonik bez alkohola ili malo micelarne vode kako biste uklonili mrtve ćelije i nečistoće. Zatim namažite hidratantnu kremu, a za najbolje rezultate, izaberite onu sa salicilnom kiselinom, jer će pore izgledati manje. Kad navlažite lice, sačekajte najmanje pet minuta pre nego što nanesete prajmer.

Prajmer je vaš najbolji prijatelj

Jedan od najefikasnijih trikova za prikrivanje proširenih pora jeste prajmer. Kako se šminka ne bi zalepila na lice i zavukla među pore, prajmer služi kao barijera između kože i šminke. Pravi prajmer će učiniti da vaša koža izgleda kao da nema pore. Sa ovim preparatom se, međutim, postiže više od toga. Zbog prajmera koža može postati bleđa, što je i neophodno u borbi protiv velikih pora.

Mat podloga

Podloge sa vlažnim završetkom mogu učiniti da pore izgledaju još veće. Slojevi podloge su poput tečnosti, te se nedostaci poput proširenih pora prikrivaju – ili u slučaju da je tekstura kože nejednaka. Takođe, za formulu podloge važi da je vodootporna i otporna na znoj, tako da ne morate da brinete da ćete razmazati šminku.

Koristite korektor

Nakon što ste stavili mat podlogu, korektor priskače u pomoć kako bi dodatno prikrio pore. Nanesite ga na nekoliko tačaka, na područja koja zahtevaju dodatnu pokrivenost i promešajte korektor navlaženim sunđerom za šminkanje. Za nanošenje kremastih proizvoda je dobar sunđer jer obezbeđuje glatko prikrivanje, dok će četkica istaći pore i napraviti kožu hrapavom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ALISSA (@alissajanay)

Puder za setovanje

Puder za setovanje može da pomogne u smanjenju pora i finijih bora, dok će istovremeno da zapečati šminku. Takođe, providan puder za fiksiranje će ublažiti pore jer će ga koža bolje apsorbovati. Nanesite mali sloj pudera na lice koristeći sunđer za šminkanje. Zatim sačekajte nekoliko sekundi da koža upije puder, a onda uklonite višak praha.

Pročitajte i: Tri tehnike koje „podižu“ kapke: Evo kako da postignete mladalački izgled

Rumenilo ili bronzer

Mekom četkicom nanesite rumenilo na obraze, a zatim četkicom za bronzer oblikujte konture lica. Izbegavajte upotrebu losiona i tečnosti za bronzer, rumenilo i konture. Losioni i tečni proizvodi, iako su jednostavni za upotrebu, ulaze u pore. Ne samo da će pore izgledati veće, već će proizvodi biti zaglavljeni u porama, što ih čini vidljivijim. Formule u prahu su najbolje da smanjite vidljivost pora.

Sprej za fiksiranje šminke

Poslednji korak je da fiksirate šminku pomoću spreja kako biste „rastopili“ proizvode u prahu sa ostatkom šminke i fiksirali je. Naprskajte sprej četiri do šest puta „T“ i „X“ pokretima kako biste napravili ravnomeran sloj preko kože.

Saveti za sprečavanje pora

Ukoliko vaša genetika nije odgovorna za proširene pore na vašem licu, zapitajte se šta radite pogrešno. Prevencija je uvek bolja opcija od lečenja. Ispratite sledeće korake kako biste smanjili šansu za nastanak proširenih pora.

  • Nikada ne spavajte sa šminkom na licu
  • Ne preskačite SPF
  • Hranite se pravilno i održavajte zdravu ishranu. Izbegavajte prerađenu hranu zbog upala na koži i stvaranja začepljenih pora
  • Nemojte koristiti proizvode na bazi ulja

Danas su nam dostupne informacije za sve što možemo da zamislimo, pa je tako i sa prikrivanjem pora. Najvažnije je da poznajete svoju kožu i šta joj prija, te će onda svaki makeup na vašem licu izgledati božanstveno. Kako biste sprečili stvaranje pora ili smanjili iste, saznajte koji su uzorci problema. Zato ispratite ovih 7 saveta da sakrijete proširene pore uz pomoć šminke i uvek koristite SPF kremu na licu i vratu.

Pročitajte još i: „Nebeska“ šminka: Trend zbog kog ćete izgledati kao boginja

Naslovna strana: Unsplash

Marija Gavrilović 

Comments