Ovo je verovatno najgora rečenica koju izgovarate svojoj drugarici, mami, momku… Ali mislim da je od svega toga najgore kada je izgovorite samoj sebi.

Imale ste nezaštićen odnos ili pak niste sigurne da je sve bilo kako treba?

Ne paničite

Ako vam menstruacija kasni, ne znači nužno da ste u drugom stanju. Kao što ste sigurno do sada čule, razlozi su brojni. Nervoza, stres, prehlada, promena klime, anoreksija, dijete… Sve to može u velikoj meri da utiče na vaš ciklus. Pre svega, dobro razmislite da li imate uopšte razloga za brigu. Pod tim podrazumevam da ste imale nezaštićeni odnos sa momkom ili da ste sigurne da sa vašom zaštitom nešto nije bilo u redu.

Šta ako…

Što više mislite na to da vam kasni, duže će vam kasniti. Telu dajete signal kojim odlažete samu menstruaciju. Ne mislite negativno. Ako ste već sigurne u to da imate razlog za brigu, uradite kućni test ili pravac ginekologu. Ako ste dovoljno zrele da stupate u seksualne odnose, dovoljno ste zrele i jake da idete kod lekara ili da test uradite kod kuće i rešite sebe nedoumica.

Slika prva Prva ljubavna pomoć: Kasni mi

Bez panike

Ne bih, ali moram

Da vam zanovetam oko toga koliko je bolje imati odnose sa zaštitom. Manje briga. Ali ipak, ako je nešto zakazalo, a nije prošlo više od 72h, možete da popijete “pilulu za dan posle”. Moram vas upozoriti da to uopšte nije naivno. Ta pilula se pije maksimalno 2 puta godišnje (na 6 meseci) i nije stalna kontracepcija. Pije se u hitnim slučajevima, kada ste sigurne da bi posle odnosa mogle ostati u drugom stanju. Pilula je prepuna različitih hormona koji sprečavaju ovulaciju i na taj način vas štite. Ona može i verovatno će vam poremetiti ciklus u narednih 2-6 meseci.

Koraci

Pre svega, razmislite kada vam je bila poslednja menstruacija. Da li su vam redovne? Da li je prethodna kasnila ili došla ranije? Da li su vam bili neplodni ili plodni dani. Pre one neizbežne panike, razmislite što treveznije o svemu. Ako i dalje niste sigurne, pravac apoteka ili lekar.

Slika druga Prva ljubavna pomoć: Kasni mi

Zaštita na prvom mestu

Razgovarajte

Sa partnerom, mamom i najboljom prijateljicom. Neko je od njih sigurno već imao iskustva sa tim ili jednostavno zna podatke koji bi vam bili od koristi. Ako se osećate kao da nemate sa kim da razgovarate, uvek možete da mi pišete na mejl koji ću ostaviti na kraju ovog teksta.

Posle… nema kajanja

Šta je tu je. Sve i da je “ono najgore” u pitanju, morate se sabrati i reagovati što pre. Razmisliti da ako ste ipak u drugom stanju (što u većini slučajeva nije tako) da li ste u stanju i mogućnosti da zadržite dete ili ćete ipak ići na prekid trudnoće. Veoma je važno da brzo reagujete.

Ukoliko partner nije ejakulirao unutar vas, postoji vrlo mala mogućnost da zatrudnite.  To je veoma bitna informacija koju devojke često zaboravljaju ili jednostavno nisu dovoljno obaveštene. Šansa da zatrudnite od predsemene tečnosti je još manja, ali svakako postoji.

Za dodatne informacije ostavljam vam kontakt mejl. Ako imate pitanja, samo napred.

I ne brinite, verovatno je sve u redu. Pamet u glavu, zaštita je na prvom mestu.

Kontakt mejl: resenjezaprobleme@hotmail.com


Marina Marinković  je previše puta menjala svoj potpis. Stoga, zaključuje da voli promene u životu, muziku i pisanje. Na fakultetu je otkrila je da ima zlu polusestru, koju (za sada) mnogo voli. Planira da se bavi novinarstvom kad poraste, to se nikad ne menja.

Comments