Kada sa nekim prvi put idete na zajedničko putovanje, na odmor, to je avantura kojoj se radujete, ali i izazov sa kojim se suočavate. Koliko god bili bliski, ako niste nikada ranije išli negde, gde ste u toku nekoliko dana upućeni jedno na drugo, delite sobu, kupatilo i dnevnu organizaciju, u toj situaciji ćete jedno drugo upoznati na nov način. I to važi za svakog sa kim negde idete prvi put, ali ako idete na prvi odmor sa partnerom u koga ste zaljubljeni, jedva čekate da budete sami negde gde nemate nikakve obaveze i gde ćete ceo dan provoditi zajedno, vaša očekivanja su velika i romantična. Naravno, možete se divno provesti i vaše iskustvo zajedništva će svakako biti obogaćeno, ali neće sve biti bajkovito kao što mislite.

Bilo da ste pravi turista koji voli da obiđe i vidi što više različitih mesta, istorijskih i kulturnih znamenitosti, ili volite da se opustite i po ceo dan izležavate na plaži (ili neka kombinacija ove dve krajnosti), potrebno je da određene stvari imate na umu kada idete na prvi odmor sa partnerom.

Odredite prioritete i uskladite ih

Odredite po tri glavne stvari koje želite da radite na odmoru, ili koje želite da vidite i obiđete, a zatim ih uskladite. Ako imate dovoljno vremena, za prvi odmor sa partnerom optimalno rešenje je da realizujete svih šest stavki. Ukoliko vam se želje podudaraju, odlično, dodajte na spisak još nešto! Razmotrite i opciju da ne provodite sve vreme zajedno – ako neko od vas dvoje uživa jedino u pasivnom odmoru i užasavaju ga obilasci i dnevni programi, trebalo bi da ima tu slobodu da se opusti kako voli, dok onaj drugi ne mora žrtvovati svoju radoznalost i dosađivati se, već se može priključiti nekoj turističkoj grupi. Da u ovom slučaju ne biste prvi odmor proveli razdvojeno, pronađite kompromis – neka se pasivan partner pridruži aktivnom u pojedinim aktivnostima, i obrnuto, neka aktivni prihvati malo lenstvovanja i mirovanja. Tako ćete oboje nešto naučiti jedno od drugog.

Pročitajte i ovo: Zašto je odmor sa najboljom prijateljicom sto puta bolji od odmora sa partnerom

Prvi odmor sa partnerom zahteva strpljenje

Uvek ima razloga za nestrpljenje i nerviranje – vama treba više vremena za nešto, ili se partner „razvlači“ a vi ste brzi i organizovani, ili se stalno „sudarate“ jer svako hoće sve na svoj način. Nemojte provesti prvi odmor sa partnerom frustrirajući se zbog sitnica – setite se, tu ste da se opustite, da se bolje upoznate, da biste se više razumeli. Nema toga što ne možete da rešite, ako primenite pravilo dubokog disanja i brojanja do deset, pre nego što nešto kažete ili reagujete.

Fotografišite se

Naravno da ćete to raditi i ne morate uvek biti na tim fotografijama – zabeležite mesta koja ste posetili, prizore koji su vas fascinirali, ali svakako napravite i nekoliko zajedničkih fotografija. Nikada nećete zažaliti što ste negde arhivirali lepe uspomene (a možete zažaliti ako niste) – prvi odmor sa partnerom je posebno iskustvo.

Doživite nešto novo

Kada ste krenuli prvi put sa partnerom na put, već ste iskoračili iz svoje zone komfora i stupili na nepoznat teren koji želite da istražite. Učinite to u potpunosti, steknite zajedno nova iskustva – u tome je poenta vašeg zajedničkog istraživanja. Ne želite da se vratite kući sa žaljenjem što ste nešto propustili, pa zato iskoristite priliku da prvi put zaronite sa bocom za kiseonik, da idete u obilazak brodićem, obiđete znamenitosti, probate lokalne specijalitete… Ako ne volite organizovane turističke obilaske, istražujte sami, to će vam pružiti osećaj avanture.

Pročitajte i ovo: Kako da odredite koliko stvari, zapravo, treba da spakujete za put?

Neka vam raspored bude fleksibilan

Na odmoru ste i stvari ne moraju da se rade i odvijaju prema satnici. Možda ste disciplinovani i navikli ste da sve radite prema rasporedu, ali opustite se i ostavite prostora za menjanje i prilagođavanje planova u hodu.

Zanemarite telefon

Naravno, koristićete ga da fotografišete, ali nemojte stalno posezati za telefonom. Postavićete te fotke na Instagram kasnije, kad legnete, ili kad se vratite kući. Neka vam zajedničko vreme i aktivnosti budu prioritet, a upotrebu telefona svedite na minimum.

Naslovna fotografija: instagram.com/travelcouple.edition

Brankica Milošević

Comments