Da li ste se ikada zapitali ko su bili prvi supermodeli? Žene, moda i glamur su možda postali sinonimi u modernoj eri, ali sredinom do kasnih osamdesetih, ove asocijacije su se intenzivirale u jednu posebnu kulturnu ikonu zvanu supermodel. Dok su visokoprofesionalni modeli sa prepoznatljivim izgledom i ličnostima postojali od 1950-ih, verzija modela iz osamdesetih je bukvalno zamenila sve njihove prethodnike po stasu, slavi, i što je najvažnije – sposobnosti zarade.

Supermodeli su bili elitna i ekskluzivna grupa. Među ključnim ličnostima bile su Amerikanke Cindy Crawford i Christy Turlington, Britanka Naomi Cambell, kao i ikonična Linda Evangelista iz Kanade, zajedno sa Claudiom Schiffer iz Nemačke. Ovo grupisanje, naravno, nije definitivno, i termin je primenjen na druge modele visokog profila ove generacije, uključujući Elle Macpherson i Kate Moss. Lista veoma specifičnih karakteristika definitivno je obezbedila pedigree originalnih supermodela.

Ko su bili prvi supermodeli?

Pre nego što počnemo sa pričom, moramo skrenuti pažnju i na smrt Tatjane Patitz, supermodela koja je slavu stekla osamdesetih i devedesetih godina. Preminula je 11. januara 2023. godine, u 56. godini, i u znak prisećanja, odlučili smo da napravimo listu prvih supermodela koji su vladali modnom industrijom. Pored Tatjane, videćete i druge devojke čija lepota i danas nastavlja da nas očarava. Ovo je 9 prvih svetskih supermodela koje smo izdvojili za vas…

To su supermodeli osamdesetih. Znamo da većina vas pri pomisli na supermodele pomisli na devedesete godine, zar ne? Ipak, to nije slučaj. Jer pre Tyae, Cindy i Kate, tu su bile manekenke koje su činile čuda u svetu mode – Janice, Ines, Jerry i mnoge druge. Ova rana “klasa” supermodela je praktično isklesala put za generacije koje će doći nakon njih i koji su postali kulturološki fenomeni prisutni na svim naslovnim stranicama, modnim pistama i u centru džetseta. Prema tome, hajde da ih se prisetimo.

Ines De La Fressange

Ines De La Fressange je bila sveprisutni francuski model 1980-ih. Postala je muza Karla Lagerfelda zbog svoje upadljive sličnosti sa Coco Chanel, a Ines se 1983. godine katapultirala u svetsku slavu kada je potpisala ekskluzivni ugovor sa kućom Chanel, i to je bio prvi model koji je imao takav ugovor sa jednom modnom kućom.

Jerry Hall

Poreklom iz Teksasa, Jerry Hall se pojavila na sceni kasnih sedamdesetih, nakon što ju je otrkio “skaut” na plaži u Francuskoj. Pojavila se na više od 40 naslovnica časopisa do svoje 21. godine. Takođe je bila u vezi sa Mickom Jaggerom od 1977. do 1999. godine (a bili su i u braku od 1990. do 1999. i imali četvoro dece).

Pročitajte i ovo: Katie Holmes je naša jesenja modna inspiracija – evo kako da izgledate kao ona!

Gia Carangi

Gia Carangi je danas često upamćena po svom teškom životu i tragičnoj smrti, ali pre toga, smatrana je prvim svetskim “super” modelom – bila je tražena u svetu i plaćena je više od bilo kog od njenih savremenika. Takođe je bila prvi otvoreni LGBTQ+ model, i identifikovala se kao lezbijka. Njena karijera je stala sredinom osamdesetih zbog zavisnosti od droga i komplikacija izazvanih HIV/AIDS-om, što je na kraju dovelo do njene smrti 1986. u 26. godini. Njen život je pretvoren u film, Gia, sa Angelinaom Jolie u glavnoj ulozi.

Brooke Shields

Danas svi dobro znamo glumicu Brooke Shields, ali da li ste znali kako je njena karijera započela? Godine 1980. Shields je od dečje zvezde postala verni supermodel. Sa samo 14 godina postala je najmlađa manekenka koja je ikada bila na naslovnoj strani Voguea. Kasnije te iste godine, pojavila se u kontroverznoj reklamnoj kampanji za farmerke Calvin Klein.

Janice Dickinson

Mnogo pre nego što je postala “Simon Cowell” emisije America’s Next Top Model, Janice Dickinson je bila samoproglašeni “prvi supermodel” (iako nije bila, ali hajde da joj dozvolimo to). Nije postigla instant uspeh kao mnogi njeni savremenici – kasne sedamdesete, kada je počinjala, bile su vreme plave kose i plavih očiju. Umesto toga, naišla je na kritike zbog svojih “tamnih” crta lica i “egzotičnog izgleda”. Ona je iz SAD otišla u Francusku i uspela u evropskom krugu, gde je nastavila da radi sa vrhunskim dizajnerima kao što su Valentino, Azzedine Alaia i Oscar de la Renta. Usledile su i naslovnice časopisa i reklamne kampanje.

Stephanie Seymour

Stephanie Seymour je bila originalni Viktorijin anđeo – mnogo pre nego što su anđeli uopšte postali stvar. Ona je bila glavni model donjeg veša i čarapa za brend, a pojavila se u više izdanja Sports Illustrated Swimsuit Issue, Vogue i Playboy.

Tatjana Patitz

Tatjana Patitz se pojavila na sceni 1983. sa 17 godina. Zauzela je treće mesto na takmičenju Elite Models “Look of the Year” i dobila ugovor sa agencijom. Svoju prvu veliku naslovnicu imala je za britanski Vogue u oktobru 1985. Te godine je počela da radi sa fotografom Peterom Lindbrerghom, kada su njih dvoje uspostavili kolaborativnu “vezu”, što joj je donelo redovno mesto u njegovom radu, kao i status supermodela.

Katoucha

Katoucha Niane je bila francuska manekenka rođena u Gvineji. Pisala je i radila pod jednim imenom – Katoucha. Sa porodicom je stigla u Pariz početkom osamdesetih i ubrzo počela da se bavi modelingom za Thierryja Muglera i Christiana Lacroixa. Bila je poznata kao jedan od prvih afričkih top modela u Parizu i postala je dugogodišnji saradnik i muza Yvesa Sainta Laurenta. Godine 2005. bila je domaćin takmičenja France’s Next Top Model.

Paulina Porizkova

Paulina Porizkova sebe naziva „slučajnim“ supermodelom — jer je njena karijera počela nakon slučajnog susreta sa manekenskim skautom na ulici u Švedskoj. Počela je da radi na modnim pistama u Parizu ranih osamdesetih i postigla je status supermodela kada je postala drugi model (posle Brinkley) koji se pojavio na naslovnoj strani izdanja Sports Illustrated Swimsuit Issue dve uzastopne godine (1984. i 1985). Godine 1988, Porizkova je dobila ugovor od 6 miliona dolara sa Estee Lauder, najplaćenijim manekenskim ugovorom u to vreme.

Pročitajte i ovo: Evo zašto je Madona ultimativna ikona stila

Naslovna fotografija: pinterest.com/ustava51

Nenad Grubanoski

Comments