Sigurno ste nekada izgovorili onu čuvenu rečenicu – u zdravom telu, zdrav duh. To može da se odnosi na različite oblasti u životu, posebno one koje utiču direktno ili isključivo na vas. Šta vas je tačno nateralo da izgovorite tu rečenicu zavisi od situacije u kojoj se nalazite. Uglavnom se koristi kao stimulans za promenu pojedinih loših navika i služi kao podrška za novi početak – na primer, za promenu ishrane, fizičku pokretljivost i druge stvari.

A da li ta rečenica može da se odnosi na um? Da li je ispred svega ipak um? Većina će reći da jeste. Jer bez zdravog uma nema ni zdravog tela, pa samim tim ni zdravog duha. Prolazili ste kroz niz situacija u životu, ali ste ih uspešno rešavali upravo snagom uma. Onda znate da um i koža međusobno reaguju i da uvek prilikom stresnih situacija, vaše lice pokaže revolt i onda se na njemu pojave bubuljice i druge neželjene sitnice.

Uspešno ste rešavali probleme sa licem, ali verovatno nikada niste shvatili da ga niste rešili samo trikovima za nestajanje bubuljica, već ste istovremeno i usmerili svoj um na drugu stranu. Dakle, koristili ste se i trikovima za čišćenje uma! Ali šta ako problemi ovog tipa postanu učestali i niste sigurni da možete sami da prođete kroz slično iskustvo (ponovo)? Postoji trajno rešenje za taj problem i samo neko ko je prošao kroz slično iskustvo će vas razumeti, a to je sigurno psihodermatolog.

Pre svega, potrebno je da sa vama podelimo nekoliko važnih stvari posle kojih ćete sigurno poželeti da mu se obratite i potražite podršku koju će na pravi način da vam da.

Šta je psihodermatologija?

Psihodermatologija je disciplina koja kombinuje psihologiju, dermatologiju i psihijatriju. Bavi se kožnim oboljenjima koja su nastala usled stresa; najčešće dolazi u obliku psorijaze, ekcema ili rozacee, ali i u onim problemima čiji je uzrok nešto složeniji i psihijatrijskog porekla. Blaže pojave su, recimo, čupanje kose, konstantno diranje lica i potreba da se konstantno čisti. Nešto teži oblik ovog problema povezan je sa depresijom i anksioznošću.

Pročitajte i ovo: Kako da prevaziđete mentalne probleme i upravljate svojim stanjem

U psihodermatologiji cilj je da se pacijentima pokaže način na koji bi trebalo da obraćaju pažnju na promene na svojoj koži, koji uzima u obzir čak i fizičke simptome i bavi se psihološkim efektima pojedinca. U bukvalnom smislu, to znači da će psihodermatologija detaljno da se bavi načinom na koji vaša koža utiče na kvalitet vašeg života, raspoloženja i sve druge odnose.

Osnovni problem

Postoje ljudi sa hroničnim oboljenjima kože koji osećaju da niko ne razume kroz kakve sve situacije, ali i razmišljanja oni prolaze. Upravo psihodermatolog pacijentu pruža dragocenu podršku i pomaže mu da na adekvatan način krene u rešavanje problema. Takođe, zajedničkim snagama identifikuje oblasti koje zahtevaju lečenje, stvara nove navike i terapijom rešava problem.

Koja je veza između uma i kože?

Veza između uma i kože je dobro uspostavljena. Stres aktivira taj sistem u mozgu i tako se oslobađaju hormoni koji mogu da pokrenu kožnu bolest. Studije su pokazale da stres može direktno da utiče na kožnu barijeru i izazove crvenilo, suvoću, infekcije, kao i svrab i bol. Postoje, dakle, stanja kože koja su povezana sa umom, a to je u većini slučajeva ekcem ili psorijaza – nešto ređe, ali svakako prisutne su i akne.

Zdrav um je zdravo telo!

Ponavljamo, važno je da vam je um zdrav, jer njegovo zdravlje utiče na sve ostalo. Razbistrite misli i sa psihodermatologom iskreno podelite sve ono što osećate.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sophie 🙂 (@sophieekaiseer)

Šta to psihodermatolog vidi, što drugi ne

Svi dermatolozi će videti da vam je koža lica pod upalom, da je ekcem izazvao suvoću i  da svaki stres može dovesti do pogoršanja kožnih bolesti. Stres sam po sebi može biti psihološke prirode (problemi na poslu, u vezi, porodici, oni koji s povezani sa drugima), ili fizički (nesanica, umor, tenzija, preopterećenost). Svakako mogu biti povezani i sa načinom života (što se povezuje sa izlascima i čestim konzumiranjem alkohola). Stres uzrokuje kožne bolesti, ali i život s kožnom bolešću uzrokuje stres.

Odnos između uma i iritacije koja izaziva svrab

Mozak i koža su blisko povezani preko nerava u koži. Taj svrab crpi vašu energiju, a vi imate konstantnu potrebu da dodirujete lice. Upravo tada se uključuju tretmani i terapija koja će vam biti od pomoći. Takođe, morate da naučite da budete opušteniji u tim kriznim momentima i da se maksimalno obuzdate da ne dodirujete lice.

Kako da, pre svega, pomognete sebi

Tako što ćete podeliti bitne i manje bitne stvari koje vas u životu na bilo koji način remete i uznemiravaju – time ćete olakšati ozbiljan deo procesa rešavanja problema. Prihvatite problem i nosite se sa njim, a uz vas će biti neko ko je prošao mnogo puta kroz slično ili gotovo isto iskustvo i uvek pronašao najbolje moguće rešenje.

Zapamtite da niste sami u tome i da ćete brzo ostvariti svoj cilj.

Pročitajte i ovo: Da li ste znali da je vašem telu takođe potreban retinol?

Naslovna fotografija: instagram.com/sophieekaiseer

Dragana Stojanović

Comments