Među različitim savremenim trendovima u dizajnu enterijera često je teško odlučiti se za samo jedan kojim se definiše čitav prostor. Biro Pujo Architects & Designers je u projektu stana na Vračaru na nesvakidašnji način ponudio rešenje koje u slojevitim i atraktivnim potezima spaja različite stilove i kreira jedinstveni glamurozan prostor.

PujoAD 1 Zavirite u nesvakidašnje uređenje jednog vračarskog stana: Kao u futurističkom muzičkom spotu
Zavirite u nesvakidasnje uredenje jednog vracarskog stana Kao u futuristickom muzickom spotu 11 Zavirite u nesvakidašnje uređenje jednog vračarskog stana: Kao u futurističkom muzičkom spotu

Karakter lokacije i savremeni način života omogućili su da se u ovom stanu istovremeno nađu kako detalji koji citiraju istorijske stilove, tako i materijali i teksture koji stanara za tren prenose u gotovo fiktivni svet iz budućnosti. Ovo je postignuto upravo raslojavanjem i usložnjavanjem dizajnerskih detalja poput lajsni i bordura na zidovima, odnosno polutransparentnih niša i akcentovanih lukova, koji kao da su preneti u stambeni prostor iz ambijenata futurističkih muzičkih spotova.

Centralni motiv dizajna dnevne sobe, ali i ostatka ovog četvorosobnog stana, svakako su lukovi i kružne – „meke“ forme kojima je prostoru dat jedinstveni pečat. U saradnji sa .exe cnc studiom, arhitekti Pujo A&D dizajnirali su posebne komade nameštaja i prostorne akcente kojima su istovremeno naglašeni funkcionalnost i futuristički šmek stana. 

Zavirite u nesvakidasnje uredenje jednog vracarskog stana Kao u futuristickom muzickom spotu 6 Zavirite u nesvakidašnje uređenje jednog vračarskog stana: Kao u futurističkom muzičkom spotu
Zavirite u nesvakidasnje uredenje jednog vracarskog stana Kao u futuristickom muzickom spotu 4 Zavirite u nesvakidašnje uređenje jednog vračarskog stana: Kao u futurističkom muzičkom spotu

Dok na jednom zidu pažnju privlači ugradni kamin na paru, nasuprot njega nalaze se niše sa policama i polutransparentnim vratima. Inspirisani stvaranjem utiska vizuelne dubine i multifunkcionalnog prostora, arhitekti su niše dizajnirali kao kombinovane prostore otvorenih polica i poluprozirnih vitrina koje stvaraju dinamičnu granicu zida, a sobi daju određenu dozu misterioznosti. 

Prirodne elemente poput biljaka i drvenih površina iz dnevne sobe, u zoni hodnika zamenjuju moderni crno-beli akcenti, koji kadriraju pogled prema ostalim prostorijama i dubinu stana čine prozračnom i originalnom. Crni luk u hodniku kao deo dizajna, stvara gotovo skulptoralni vizuelni akcenat, a likovnosti prostora doprinosi i pojava suptilnih zidnih bordura, koje citiraju istorijski stil, te potpuno moderan prostor čine vanvremenskim.

Zavirite u nesvakidasnje uredenje jednog vracarskog stana Kao u futuristickom muzickom spotu 3 Zavirite u nesvakidašnje uređenje jednog vračarskog stana: Kao u futurističkom muzičkom spotu
Zavirite u nesvakidasnje uredenje jednog vracarskog stana Kao u futuristickom muzickom spotu 2 Zavirite u nesvakidašnje uređenje jednog vračarskog stana: Kao u futurističkom muzičkom spotu

Originalni stil nameštaja koji se pojavljuje kao detalj u dnevnoj sobi, u kuhinji postaje krupni potez kuhinjskog ostrva i nape, koji posebno dolaze do izražaja kao kontrast čistim geometrijskim potezima i obilju bele boje. Na prostor kuhinjskog ostrva nadovezuje se trpezarija, čime čitav prostor oživljava kao zabavan prostor za druženje, koji otvorenim planom kao i ponavljanjem materijala – direktno komunicira sa dnevnom sobom. 

Iako spavaćom sobom dominira paleta mirnih nijansi, karakter prostora omogućio je slobodniju slojevitost arhitektonskih detalja, pa se u zoni uzglavlja preklapaju bordure i luk, ali i raskošna tekstura pliša, koja uvodi otmen i živopisan ton u noćnu zonu.

PujoAD 23 Zavirite u nesvakidašnje uređenje jednog vračarskog stana: Kao u futurističkom muzičkom spotu
PujoAD 27 Zavirite u nesvakidašnje uređenje jednog vračarskog stana: Kao u futurističkom muzičkom spotu

Zelena nijansa iz zemljane palete koja se provlači kroz ceo stan posebno dolazi do izražaja u kupatilu gde se pretvara u nijansu žada, čime čitav ambijent, zajedno sa zlatnim akcentima čini glamuroznim. Kontinuitet likovnosti i kontrasta zastupljen i u dnevnoj zoni pojavljuje se i u kupatilu u vidu svetlih drvenih površina, koje oplemenjuju teksture ambijenta.

U najprivatnijim zonama stana, poput spavaće sobe i kupatila, u dizajnu Pujo A&D pojavile su se multifunkcionalne površine, koje u savremeni ubrzani život uvode nekadašnji element koji afirmiše glamurozni stil i slow living koncept. 

Zavirite u nesvakidasnje uredenje jednog vracarskog stana Kao u futuristickom muzickom spotu 8 Zavirite u nesvakidašnje uređenje jednog vračarskog stana: Kao u futurističkom muzičkom spotu
PujoAD 25 Zavirite u nesvakidašnje uređenje jednog vračarskog stana: Kao u futurističkom muzičkom spotu

Spajanjem modernih i istorijskih stilova, arhitekti Pujo A&D stvorili su otmen i zabavan prostor, koji u tokove i trendove savremenog života uvodi glamur iz nekadašnjih vremena i nagoveštava njegov povratak u futurističkom ruhu. 

Dizajn: Pujo Architects and Designers

Foto: Igor Prusac

Tekst: Milja Mladenović

Comments