41 Pulp

Zamislite da sastavljate ogromnu slagalicu. Na samom početku deluje vam nemoguće da ćete je završiti i počinjete polako od samih ivica da biste dobili neku formu i ideju šta u stvari pravite. Dalje, uzimate deo po deo i polako počinje da dobija smisao. Tek nakon dužeg vremena zaista vidite da ono što radite urađa plodom. To je otprilike prva asocijacija koja mi pada na pamet kada se pomene britanska invazija sa početka devedesetih. Osamdesete su bile fokusirane na dve krajnosti: sladak pop zvuk i metal bendove. Svetu je bilo potrebno nešto između. Negde u SAD-u nastaje grandž scena koja osvaja svet, dok deo mlade Britanije uživa u tehno zvuku i ekstaziju. Onaj drugi deo sprema odgovor koji osvaja celu planetu. Grandž scena je tragično nestala, a Britanci se vraćaju korenima: Bitlsima (The Beatles), Stounsima (The Rolling Stones) i Pistolsima (Sex Pistols). Rodio se pokret koji će ostati upamćen kao Britpop, a zahvatio je i modnu scenu i kinematografiju i objedinio ih. Džon Galijano (John Galliano), Aleksandar Mekvin (Alexender McQueen), Pulp, Blur, Oasis, Radiohead, Kejt Mos (Kate Moss), Deni Bojl (Danny Boyle), Gaj Riči (Guy Ricchie) samo su neki od mnogih koji su učestovavali u evoluciji Velike Britanije, koja je dovela i do promena na političkoj sceni. Podršku su im dale starije kolege, od preživelih članova Bitlsa, Pistolsa, Dejvid Bovija (David Bowie), Igi Popa (Iggy Pop), preko Vivijen Vestvud (Vivienne Westwood), Tvigi (Twiggy) i mnogih drugih velikih imena britanske scene ljudi koji se nisu pronašli u osamdesetim.

31 Pulp

Pulp je jedan od bendova koji je, iako je nastao još krajem sedamdesetih, pravi “bum” napravio tek 1995. godine. Ko god da je imao bilo koji muzički kanal nije mogao da ne primeti zaraznu melodiju simpatično feminiziranog frontmena Džarvisa Kokera (Jarvis Cocker), ali i preslatku Sejdi Frost (Sadie Frost – najbolja drugarica Kejt Mos, bivša žena Džud Loua, model i dizajner, ikona stila) u spotu za pesmu “Common People”.

Sam tekst pesme je i suština pokreta: ironičan humor na britanski način, kritika društva kroz kritiku pojedinca. Džarvis i bend Pulp kroz tekstove govore o onom što jeste, ne pozivaju na nerede, niti plaču nad svojom sudbinom. Promašene mladalačke ljubavi, ljubomora, strahovi, fantazije, nervozni političari, dosadne komšije, baš sve što je tada bilo oko njih je pravilo pesme. Album iz 1995. pod nazivom “Different Class” bio je na vrhu evropskih, ali i japanskih top listi. Ono što je posebno interesantno, a vezano je za sam album, je činjenica da je svaka pesma postala hit.

13 Pulp

Pulp nisu još došli do vrhunca slave jer su na sceni vladala dva benda, dva žestoka rivala, Blur i Oasis. I dok su se ova dva benda javno prepucavala, pa su čak otvarane kladionice čiji će singl osvanuti na mestu broj 1 britanske top liste, bend Pulp je pripremao novi album, a Džarvis je postao nova vrsta seks simbola. Flertovao je sa štampom, napao Majkl Džeksona (Michael Jackson) na dodeli BRIT nagrada i završio u zatvoru, dajući objašnjenje da mu se ne dopada to što Majkl sebe predstavlja kao Isusa, dok su ostali članovi benda živeli daleko od očiju javnosti.

1998. godine Pulp izbacuje novi album, “This Is Hardcore”, i ,iako komercijalni uspeh nije isti kao sa prethodnim albumom, ovaj album je još iskreniji, mračniji i to je album koji je odredio ko su pravi fanovi benda.

21 Pulp

Pulp je izdao ukupno sedam albuma: “His’n’Hers” pre albuma “Different Class” 1994. godine, koji je zaživeo nakon izlaska sledeća dva. 2001. su izdali “We Love Life”, a zatim i “Best Of”. Nakon toga, Džarvis je nastavio sa uspešnom solo karijerom i danas, 2011, Pulp je ponovo na okupu. To je ono što ih čini još zanimljivijim, a najverovatnije je posledica toga što je sam bend nastao mnogo pre ostalih. Pulp ipak nisu klasičan Britpop bend, jer su se često oslanjali na disko muziku koja se nije mogla čuti kod drugih bendova.

5 Pulp

Osim Džarvisa, u bendu Pulp su Rasel Senior (Russell Senior, violina, gitara), Kandida Dojl (Candida Doyle, klavijature), Mark Veber (Mark Webber, gitara), Stiv Mekej (Steve Mackey, bas) i Nik Benks (Nick Banks, bubanj). Ali treba razumeti da Pulp jeste Džarvis Koker. On je na sebe preuzeo teret slave celog benda i jedini je tu još od svojih tinejdžerskih dana. On je krstio bend po istoimenom filmu u kojem je glavnu ulogu igrao Majkl Kejn (Michael Caine). Džarvis  danas živi u Francuskoj sa suprugom  Kamilom Bidol – Vadington (Camille Bidault-Waddington) sa kojom ima sina. Ovaj par se neće naći na listi najlepših parova, ali definitivno su jedan od najstabilnijih i najbolje obučenih.

Pulp prvi put dolazi u Srbiju 7. jula i sviraće na main stage-u EXIT festivala. Pogledajte spot i vidimo se na tvrđavi!


Milica Jarić je na papiru diplomirani ekonomista, a u stvarnosti zaljubljenik u modu, filmove Vudi Alena i poeziju Majakovskog. Ponaša se u skladu sa svojim godinama samo kada je neophodno, obožava svog psa, crnu kafu, najviše para troši na haljine, a kada bi mogla, obojila bi ceo svet u nijanse plave. “A girl should be two things: classy and fabulous.” (Coco Chanel)

Comments