Huh, čokolada, šta reći, odakle početi? Mogu ljudi oko koječega da se ne slažu ali realno je da se čokoladi svi raduju. I ne ulazim u finese poput “jedem samo crnu gorku” ili “bela čokolada je najbolja” (uzgred, to nije čokolada ali dobro der) već samo u jedan opšte prihvaćeni stav da šta god da je pitanje, čokolada je dobar odgovor. Loš dan zasladi, dobar proslavi i tako redom.

Stoga, ako planiraš uskoro da skokneš do Beča, treba da znaš i to da nije saher jedina magična stvar tamo. Zapravo Austrijanci su prilično “sugar tooth” nacija i nemoguće je putovati u Beč, a ne biti stavljen ne na jednu nego na mnogo više slatkih muka. Kao i u obližnjoj Beligiji, poznatoj po čokoladama, Austrija je poznata kao mesto gde vlada velika ljubav prema slatkišima. U Beču, umetnost pravljenja čokolade se zaista ozbiljno shvata i ručno pravljene poslastice možeš naći svuda u gradu, a ne treba zaboraviti i da su neke od najpopularnijih čokolada baš odavde.

Zotter

Zotter prodavnica čokolade je definitivno austrijski Vili Vonka. Njihov jedinstveni pristup pravljenju omiljene svetske poslastice je ono što je ovo mesto učinilo tradicionalnim i nezaobilaznim simbolom Austrije i austrijske prestonice. Posvećeni su celokupnom iskustvu uživanja u čokoladi pa su tako pakovanja jednako lepa i kvalitetna kao i unutrašnjost, a unutrašnjost krajnje raznovrsna. Eksperimentišu sa izuzetno neobičnim kombinacijama za one hrabre i sklone eksperimentima, kao što su čokolada sa sirom, tekilom i solju i limunom i malinom itd. Ako egzotični ukusi nisu baš tvoja stvar, onda su za tebe neke klasične stvari, opšta mesta koje ne smeš da zaobiđeš, kao recimo čokoladu sa marcipanom. Pored radnje koje imaju, Zotter čokolade su dostupne u svim supermerketima uključujući i velike poput SPAR-a i drugih.

Comments