Leto je pred nama, a to znači da je vreme za planiranje roadtripa! Pripremili smo vam listu najboljih putopisa koje možete poneti na sledeće putovanje, jer ovo su najuzbudljiviji putopisi koji će vas inspirisati, zabaviti i probuditi vam duh avanture. Od klasika poput “On the Road” Jacka Kerouaca do savremenih hitova kao što je “Eat, Pray, Love” Elizabeth Gilbert, ova lista ima ponešto za svačiji ukus. Zato spakujte kofere, uzmite knjigu i krenite u avanturu života! 

Putopisi za roadtrip 

On the Road – Jack Kerouac

Nazaobilazan klasik “On the Road” je priča o mladićima koji putuju američkim kontinentom u potrazi za smislom života, ljubavlju i slobodom. Kerouac na autentičan način opisuje duh jedne generacije i njenu žeđ za životom. Njegov spontani stil pisanja i živopisni likovi učiniće da se osećate kao da ste i sami deo ovog nezaboravnog putovanja.

Into the Wild – Jon Krakauer

Ovo je potresna istinita priča o Christopheru McCandlessu, mladiću koji je sve napustio kako bi živeo u divljini Aljaske. Krakauer nas vodi na emotivno putovanje, istražujući kompleksnost ljudske psihe i našu potrebu za povezivanjem sa prirodom. Njegov detaljan i iskren pristup pisanju ostvoriće vam mnogo pitanja o sopstvenom životu i prioritetima.

In A Sunburned Country – Bill Bryson

Za one koji žele da se nasmeju, tu je “In A Sunburned Country” Billa Brysona. Uz prepoznatljiv humor, Bryson nas vodi kroz australijski kontinent, otkrivajući njegove čudne, jedinstvene karakteristike. Od susreta sa opasnim životinjama do fascinantnih priča iz istorije, ova knjiga je pravo malo blago za svakog putnika. Brysonov duhovit i sarkastičan ton učiniće da se osećate kao da imate najboljeg prijatelja na putovanju.

The Art of Travel – Alain de Botton

Ljubitelji filozofije uživaće u knjizi De Bottona, koji istražuje psihologiju putovanja, postavljajući pitanja o tome zašto putujemo i šta tražimo. Kroz prizmu umetnosti i istorije, nudi jedinstvenu perspektivu na svrhu i značaj putovanja. Njegov elegantni stil i duboka zapažanja navešće vas da preispitate sopstvene motive za putovanje i možda čak i promenite način na koji doživljavate svet.

Eat, Pray, Love – Elizabeth Gilbert

Za one koji tragaju za ličnim ispunjenjem, “Eat, Pray, Love” je intimna ispovest o jednoj ženi koja napušta sve poznato kako bi pronašla sebe na putovanju kroz Italiju, Indiju i Indoneziju. Gilbert iskreno piše o svojim strahovima, neuspesima i trijumfima, pružajući ohrabrenje svima koji se osećaju izgubljeno. Njena topla i pristupačna proza će biti vaš ultimativni vodič na putu samootkrića.

The Alchemist – Paulo Coelho

Paulo Coelho donosi nadahnjujuću priču o pastiru Santiagu koji putuje u potrazi za sudbinom. Kroz Santiagove avanture, Coelho istražuje univerzalne teme ljubavi, hrabrosti i praćenja snova. Njegove jednostavne, ali moćne reči podsetiće vas da i najduža putovanja počinju jednim korakom, dok će vas mističan i poetičan stil transportovati u svet čuda i mogućnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nique 💫✨ (@chroniqled)

The Beach – Alex Garland

Uzbudljiv i provokativan roman o potrazi za rajskim utočištem, koji nas vodi na pusto ostrvo Tajlanda, gde grupa mladih putnika osniva utopijsku zajednicu. Međutim, kako vreme prolazi, raj se pretvara u pakao. Garlandov živopisan i filmičan stil pisanja stvoriće osećaj kao da gledate triler, ostavljajući vas bez daha do samog kraja.

Pročitajte i ovo: Hit knjige koje su na našoj listi za čitanje ovog leta

Naslovna fotografija: pinterest.com

Nikola Gudelj

Comments