Ako je odugovlačenje vaša „hronična boljka“, to nije razlog da osuđujete sebe kao lenju osobu ili nekog ko nije dovoljno pametan kao drugi. Jer, verovatno ste veoma vredni kad se nečeg poduhvatite, uspešni koliko i bilo ko pored vas, koga smatrate uspešnijim i razlog što stalno nešto odlažete može biti nedostatak emocionale regulacije.

Dok razmišljate šta bi to trebalo da znači i kako da budete efikasniji, prepoznajte svoj „stil odugovlačenja“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elen Baranova (@elenmil)

Koja ste vrsta prokrastinatora

Da biste shvatili kako je slaba emocionalna regulacija povezana sa prokrastinacijom, odredite da li pripadate tipu uznemirenog prokrastinatora koji koristi odlaganje jer se bori sa anksioznošću pri samoj pomisli da započne, proradi ili završi započeti zadatak.

Drugi tip je prokrastinator iz zabave koji bi radije radio bukvalno bilo šta drugo, osim onog što treba da uradi. Čak i dosadni poslovi, kao što su pranje sudova ili peglanje, postaje zabava koja u odnosu na ono što treba da radite i što vam „stoji nad glavom“, a nikako da započnete.

U treći tip odlaganja vas svrstava način razmišljanja „ima dovoljno vremena dotle“. To su osobe koje započinju stvari u poslednjem trenutku, tek kad ih rokovi pritisnu tako da očigledno više nema nimalo vremena.

Četvrti je odlagač perfekcionista koji nikad nije zadovoljan svojim radom i teško postiže zadati cilj, zadržavajući se predugo na svakom koraku i pronalazeći manu ne samo u svom radu, već i u bilo kojoj vrsti materijala ili uslova potrebnih za rad.

Kad je odugovlačenje problem emocionalne regulacije

Odugovlačenje je kompleksan problem, koji uključuje pitanja samoregulacije i samodiscipline, u šta spada i regulacija emocija. Takođe, tu su i strahovi, neorganizovanost i loše upravljanje vremenom, kao i perfekcionizam.

Mnoge osobe koje se bore sa odlaganjem imaju kognitivne distorzije, naročito u vezi sa zadatkom koji treba da završe – veruju da moraju da budu u pravom raspoloženju, ali to se raspoloženje nikada ne pojavljuje spontano. Ili veruju da imaju svo vreme na svetu, što se ispostavlja kao pogrešno, ili imaju osećaj da im nedostaje motivacija.

Istina je da ne treba da čekate na pravo raspoloženje, već ga morate stvoriti. Motivacija neće doći spolja, a zapravo vam uopšte i nije potrebna da započnete i obavite zadatak – dovoljno je da počnete i istrajavate. I sve se svodi na to kako upravljate svojim emocijama.

Ljudima je urođeno da biraju zadovoljstvo umesto napora i sreću umesto patnje, ali ne deluje kao da baš uspevamo u tome. Ova težnja se uglavnom iskazuje kroz odugovlačenje – biramo trenutna zadovoljstva, umesto trenutnog napora, koji će dugoročno dovesti do dubljeg zadovoljstva. I gledamo sebe kako to radimo i ne možemo da prestanemo – znamo da je bolje da obavimo zadatak čim ga dobijemo, nego da ga ostavljamo za kasnije i nađemo se u situaciji da pritisnuti rokovima imamo nedovoljno dobre rezultate i trpimo kritiku; znamo da je pametnije da sredimo ormare i pregledamo, operemo i spakujemo letnju garderobu dok još nisu počele vrućine, jer kasnije nećemo uspeti da pronađemo sve što nam je potrebno ili ćemo ustanoviti da su nam stvari koje smo mislili da još možemo da nosimo tesne, ili izbledele ili deluju staromodno.

Pročitajte i ovo: Strategije i tehnike za bolje upravljanje vremenom

Kako da prestanete da odugovlačite

Otkrijte zašto odlažete

Koristite navedene četiri vrste odugovlačenja, da biste shvatili zašto odlažete – obično je to zato što ne želite da se suočite sa negativnom emocijom i da je doživite. Ali, važno je da shvatite koja je to emocija, da je prepoznate i priznate. A kada u tome uspete, možete naći način da se suočite i prevaziđete tu prepreku.

Podelite veći zadatak na manje – i samo počnite

Možda vam pripada muka kad samo pomislite na zadatak, a takođe i na namerno deljenje zadataka na manje celine i upravljanje vremenom – pitanje organizacije vam je odbojno i to je razumljivo. Ako mrzite liste, spiskove i tabele, ne morate da ih pišete, samo razmislite logično – mnogo je jednostavnije da odredite prvi korak i da ga samo napravite. Zatim ćete razmišljati o sledećem i sledećem i onom posle njega. Ne morate isplanirati sve i osećati se sputano i ušemljeno. Samo smislite kako da počnete i počnite. Dok se krećete kroz zadatak, sledeći koraci će se pojaviti sami, u zavisnosti od onga što još treba da uradite i najdelotvornijih načina da to izvedete. Kada se udubite, to postaje izazov. A najveća pobeda je kada savladate svoje slabosti (koje poznajete i mrzite kod sebe).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elen Baranova (@elenmil)

Koristite nagrade da prevaziđete odugovlačenje

Motivišite sebe nagradama – umesto da odaberete da gledate seriju, dok vam nezavršen zadatak „visi nad glavom“, jer je jednostavnije prepustiti se porivu da birate trenutno zadovoljstvo, završite zadatak, a zatim se prepustite bindžovanju, svesni da ste to u potpunosti zaslužili. Osećaj će biti drugačiji i dopašće vam se – želećete da ga ponovite i znaćete kako. Princip odlaganja zadovoljstva se može naučiti i usvojiti.

Ukonite distrakcije

Da biste završili posao, ponekad morate prosto da se zatvorite, sednete i to uradite. Isključite zvuk na telefonu, zatvorite vrata kancelarije, ili stavite slušalice i pustite muziku koja vam pomaže da se koncentrišete, ili neutralnu muziku koja vas ne ometa. Odredite vreme za koje planirate da nešto obavite i bacite se na to, a pauze iskoristite da ustanete i protegnete se, popijete čašu vode, proverite poštu.

Usvojte pravilo da stvari obavljate onako kako se pojavljuju – ne dozvolite da se posao nagomila, čak ni ako su u pitanju manji zadaci (kao što je slanje mejlova) – uradite to čim se ukaže potreba. Ovo može sprečiti gomilanje obaveza i odugovlačenje.

Odugovlačenje radi protiv vas

To i sami dobro znate – odugovlačenje ne čini da se osećate dobro, čak ni kada vam uspe da potisnete osećanje krivice, nervozu i strah od neuspeha. Zato nemojte potiskivati – suočavajte se, steknite naviku da to činite i svaki sledeći put će biti manje teško i neprijatno. Što vam češće uspeva, bićete zadovoljniji sobom, a vaša motivacija će rasti iznutra, a saznanje da ćete ući u pravo raspoloženje kad se poduhvatite posla, osnažiće vas da upravljate svojim emocijama.

Pročitajte i ovo: Sprečite odlaganje obaveza uz pravilo “5 sekundi”

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments