Da li ste se ikada osećali kao da ne možete da uradite apsolutno ništa? Ne brinite se, niste jedini, jer svačiji dani mogu imati uspone i padove. Pojedinim danima se možete osećati izvanredno, kao da možete da uradite baš sve – dovoljno se hidrirate, vežbate, precrtavate sve što ste uradili sa liste, socijalni ste itd. Međutim, isto tako postoje dani kada se možete osećati kao da vam nije ni do čega, i kao da ste niko i ništa.

Sve ovo je, zapravo, normalno. Pojedini mogu imati više ovakvih dana, i češće, dok ih drugi mogu imati mnogo manje. Svakako, činjenica je da se svi u određenim periodima osećamo demotivisano, a takav osećaj se pogotovo može stvoriti ako živite sami, ili radite od kuće, te nemate mnogo kontakta sa drugim ljudima.

Pročitajte i ovo: Kako motivacioni citati umeju da demotivišu

U svemu ovome postoje i dobre vesti – svoj nedostatak motivacije i volje da nešto uradite možete prevazići implementacijom određenih strategija, koje će vam pomoći da prestanete da se osećate demotivisano.

Gubitak motivacije može biti prouzrokovan od strane različitih faktora, ali generalno, to je emotivno stanje koje se najčešće povezuje sa osećajem zaglavljenosti. U takvim trenucima, može vam biti teško da preduzmete akciju i možete se osećati kao da ništa od posla, zapravo, ne završavate.

Ovo su pojedini razlozi zbog kojih se potencijalno osećate loše:

Nedostatak svrhe

Možda ste demotivisani jer, zapravo, ne znate šta želite od svog života. Kada ne znate kuda želite da idete, teško je izabrati put koji će vas tamo i odvesti. Ako nemate čemu da težite, ili nemate ciljeve koje treba postići, nema ni razloga koji će vas naterati da ustanete i uradite bilo šta. Dakle, opšti rezultat je osećaj da ne radite mnogo toga. Motivacija dolazi kada znate zašto nešto radite. Zapitajte se da li imate smislenu vezu sa svojim poslom. Ako ne, možda ćete morati da preispitate šta radite.

Nedostatak rutine

Možda ćete se iznenaditi kada saznate da je nepostojanje strukture i rutine veoma uobičajen razlog da se osećate demotivisano. Struktura i rutina pomažu da se učvrste navike, a navike vas pokreću svaki dan.

Kada budete u mogućnosti da se pokrenete i uradite nešto, lakše je jednostavno tu stvar i nastaviti. Umesto da čekate da se osećate motivisanim da nešto uradite, preduzmite akciju. Većina ljudi pogrešno veruje da motivacija generiše akciju, kada je, zapravo, suprotno tačno – akcije stvaraju motivaciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BOXED BASICS (@boxedbasics)

Nerealni ciljevi

Postavljanje nerealnih ciljeva za sebe je čest uzrok osećaja demotivisanosti. Kada je lestvica postavljena tako visoko da iznutra ne verujete da možete da postignete cilj, ili se osećate preplavljenim koliko je velika, mnogo je lakše jednostavno izbeći početak.

Nedostatak fokusa

Skakanje sa jedne stvari na drugu može vas držati u konstantnom osećaju da nikada ništa ne radite. Ovo se posebno može osećati kada vam telefon stalno zuji, stižu vam poruke i osećate iskušenje da provodite vreme na društvenim mrežama.

Kada niste fokusirani, to može dovesti do osećaja neuspeha ili osećaja da niste dovoljno dobri za dati zadatak, što vas čini demotivisanim i sprečava vas da idete napred. Motivacija dolazi od obavljanja stvari, a to je najlakše uraditi kada preduzimate jednu po jednu stvar.

Sumnja u sebe

Nedostatak motivacije je često uzrokovan time što ne verujete iskreno u sebe i svoje sposobnosti. Kada ste ispunjeni sumnjama u sebe, teško je započeti zadatak ili projekat jer ste već odlučili da neće ispasti dobro i želite da izbegnete taj eventualni neuspeh.

Verujete u ono što sebi kažete. Ako kažete sebi da nećete uspeti, to će se i dogoditi. Ako sebi kažete da ste dobri u nečemu, ili uživate u nečemu, odmah se osećate motivisanim i počinjete da se radujete što ćete nešto uraditi.

Pročitajte i ovo: Dosadilo mi je da se osećam loše

Zaključak

Nadamo se da smo vam pomogli da sagledate širu sliku, i da ste nakon čitanja ovog teksta pronašli  barem jedan od razloga zbog kojih se osećate demotivisano. Možda vam u trenutku deluje kao da ovo stanje uma nikada neće proći, ali je najbolji savet koji možete prihvatiti da samo krenete sa svojim zadatkom. Ništa ne može zameniti instant motivaciju koja se prirodno dobija ispunjavanjem makar najmanjeg zadatka kao što je nameštanje kreveta, umivanje, pripremanje doručka, a onda i precrtavanje prve stvari sa vaše to-do liste.

Naslovna fotografija: instagram.com/melissa_poli

Nenad Grubanoski

Comments