Nije novost da sve što nam se dešava utiče na to kako izgledamo, u kakvom stanju su nam koža, kosa ili nokti. Često svoj (nešto lošiji nego obično) izgled opravdavamo upravo time što kažemo da je “sve to na nervnoj bazi”.

Svakako, promene se dešavaju, bilo to na nervnoj bazi ili ne. Ako ste primtile da vaša kosa izgleda drugačije nego ranije, ne umišljate. Verovatno se nešto zaista i dešava. Ili nešto radite pogrešno.

Šta sve može biti uzrok promene kose?

tumblr static 34563 Razlozi zbog kojih se vaša kosa menja

Stres

Eto, odmah na početku da rešimo to pitanje “nervne baze”. Verovatno ste i same primetile da, često, sve dolazi “iz glave”. I to je tačno, niste to vi izmislile. Naše telo, prosto, različito reaguje na različite emocije. Nebitno da li je reč o stresu i nerviranju zbog ljubavi, ili je reč o stresu na poslu, naže koža i kosa će sigurno ispaštati. Kada je reč konkretno o kosi, moguće je da će usled stresa početi da opada i to ne odmah već i nakon tri meseca po završetku stresnog perioda. Zbog toga, vodite računa o tome čime se češljate i koje preparate koristite.  Posavetujte se sa stručnjakom oko izbora šampona kako biste ojačale kosu i podstakle njeno obnavljanje.

Toplota

Previše toplote takođe može štetiti kosi, bilo da je reč o pretoploj vodi, prejako uključenom i previše približenom uključenom fenu, vrelom figaru ili presi za kosu. Sve ovo može dosta oštetiti vašu kosu i učiniti je suvom, slabom, lomljivom. Takođe, velika toplota može oštetiti i vašu boju. Zato, bolje koristite mlaku vodu za pranje kose, fen držite na bezbednoj udaljenosti i smanjite jačinu, a kada je reč o presama, birajte one sa keramičkim pločama i mogućnošću podešavanja temperature. Tako možete iskontrolisati koliki stres ćete prirediti svojoj kosi.

Comments