Da li vam se desilo da u toku seksa ili predigre vaš partner ne može da ostvari, ili brzo izgubi erekciju? To može biti neprijatan osećaj za oboje, koji može izazvati nelagodnost, sramotu sa njegove strane ili brigu sa vaše – jer šta ako nije mogao da doživi erekciju zbog vas? Odmah možete upasti u vrtlog misli i osećanja koja vam govore da možda niste dovoljno privlačni, da nešto nije u redu u vašoj vezi, da vas vara ili da želi drugu… ali, ništa od toga ne mora biti istina. Ovakve situacije se dešavaju većini parova, i ne bi trebalo da im pristupate “traumatično”, već da pronađete razumevanje i za sebe i za partnera, i da naučite da se opustite, nasmejete i porazgovarate ako je to potrebno. Postoji čitav niz razloga zbog kojih erekcija može izostati kod vašeg partnera, a da to NISTE vi – a koji su to razlozi saznajte u nastavku teksta. 

Anksioznost, depresija, PTSD

Ukoliko se vaš partner bori sa anksioznošću, depresijom ili post-traumatskim stresom, veoma je moguće da mu je teško da se opusti u toku seksa i prepusti uživanju. Seks mu može izazvati novi nalet anksioznosti i neželjenih emocija i misli, što može dovesti do panike i nedostatka erekcije. Ovo nema nikakve veze sa vama. Vaš partner bi sigurno najviše voleo da može da se prepusti bez anksioznosti, ali mu možda baš to i dodatno utiče na pojavu iste. Razgovarajte s njim, budite njegov safe space i nemojte forsirati seks. Sve će doći na svoje.

Stres

Pored depresije i anksioznosti, vaš partner može imati problema sa stresom. Ako trenutno radi na velikom poslovnom projektu, ili ima razmirica sa svojom porodicom, veoma je moguće da je njegov um okupiran stresnim okolnostima i da ne može da se opusti – čak i ako to želi. Kada smo pod stresom, osećamo izuzetno veliki, gotovo nepodnošljivi pritisak, a zatim sebi prebacujemo “neuspeh” koji je usledio zbog toga što u stresnim situacijama gubimo fokus i mogućnost racionalnog delovanja. Dakle, ako je vaš partner pod stresom, možda je sigurnije da večeri provedete u mirnim okolnostima i uz razgovor ili gledanje filma u zagrljaju.

Alkohol ili druge supstance

Alkohol ili druge supstance možda trenutno mogu da umanje anksioznost, ali isto tako – na organizam deluju kao sedativ, jer utiču na nervne završetke i umanjuju njihovu osetljivost. Takođe, akohol i druge supstance mogu uticati na protok krvi i ograničenje cirkulacije, što dovodi do smanjenog potencijala za erekciju. Ako ste u filmovima više puta videli parove kako pod uticajem alkohola imaju seks, znajte da je to ipak samo film – i da u stvarnosti seks u alkoholisanom stanju često izgleda manje idealno.

Opšte zdravstveno stanje

Ako vaš partner ima opštih zdravstvenih problema, moguće je da ima hormonski disbalans, kao i to da mu je umanjen libido. Možda vaš partner trpi bolove, možda je nabacio višak kilograma, možda se bori sa dijabetesom ili drugom bolešću, možda nešto treće… ali istina je da je u zdravom telu – zdrav duh, i da se seksualna želja pojačava onda kada se u svom telu osećamo dobro.

Comments