Pošto smo utvrdili da je stres glavni uzrok većine problema u savremenom načinu života, briga o mentalnom zdravlju i emocionalnoj ravnoteži probila se među glavne teme o kojima se priča i piše. Povezivanje sa svojim osećanjima i lični rast, shvaćen je kao zadatak svake osobe koja želi da živi autentičnim i ispunjenim životom. Svi radimo na sebi, meditiramo, vežbamo, gledamo zalaske sunca, mantramo, dišemo i nastojimo da se opustimo, osetimo senzacije i vibracije i čujemo glas svog bića. A o tome šta je dobro za nas i u kom pravcu da krenemo, govori nam intuicija – onaj instinkt ili impuls da nešto uradimo, ili da se od nečeg sklonimo, koji ne dolazi iz kognitivnih procesa, već direktno iz tela.

U tom smislu, intuicija je alat telesne inteligencije, koji se može razviti i osnažiti – upotrebom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Kako se ponašaju intuitivne osobe

Intuicija je naš urođeni kompas, koji nas usmerava u pravcu onoga što je dobro za nas i navodi nas da ispitamo i otkrijemo svoje najdublje želje i potrebe i da se uskladimo sa njima – ili da se suočimo sa neprijatnošću zbog otpora i haosa.

Intuitivnim osobama nisu potrebni čvrsti dokazi da je nešto dobro ili istinito, ili pogrešno i lažno – one to razumeju i prihvataju na nivou osećaja. Mnogi intuitivni ljudi su stvaraoci, koji istražuju svet ideja i novih mogućnosti uz pomoć svoje mašte – maštovitost i kreativnost su često povezani sa intuicijom, ali nisu preduslov za razvijanje osećaja.

Intuicija nas navodi da istražujemo svoju dubinu, da posmatramo sebe i težimo rastu i razvoju. I kada donosimo važne životne odluke, tražimo u sebi saglasje između razmišljanja i osećaja, odnosno, srca i uma, na taj način koristeći sve alate kojima smo opremljeni da bismo obavili svoje životne zadatke.

Kako se razvija intuicija

Inuticija se može razviti i osnažiti uz malo vežbe i obraćanja pažnje – svi imamo intuiciju, samo nismo naučili da je slušamo i uvažavamo, odnosno, u situacijama kada se pojavi, „odgurnemo“ je i oslonimo se na logičko razmišljanje. Intuicija nam ne deluje pouzdano, zato što je maglovita i iracionalna, nije logična – a to je zato što ona ne dolazi iz procesa razmišljanja, povezivanja i zaključivanja, nego sa nekog drugog mesta, koje ne možemo tačno da definišemo. Nepoverljivi smo prema svojoj intuiciji, zato što nismo naučili da je osluškujemo i stekli naviku da je koristimo kao alat, koji je barem jednako koristan kao i razmišljanje i rezonovanje, a često i korisniji, jer je brži. Intuicija ne zahteva procesurianje, ona je spontana i trenutna.

10 načina na koje možete razviti svoju intuiciju

Vodite dnevnik snova

Snovi nemaju uvek posebno značenje, ali obratite pažnju na one koji se ponavljaju – oni su uvek važni i nose određenu poruku, koja se vraća, sve dok je ne primimo (protumačimo i shvatimo). Takvi snovi nam mogu pomoći da bolje razumemo sebe, pa i da razrešimo karmičke čvorove i oslobodimo se tereta. Obratite pažnju na snove u kojima se vozite u nekom prevoznom sredstvu ili upravljate njime, ti snovi govore o tome gde se trenutno nalazite u svom životu i kako se osećate i često su povezani sa teskobom, gužvom, kašnjenjem u jurnjavom da stignete i uđete u prevozno sredstvo, a ako ste za volanom, obično nešto nedostaje – vrata, volan, menjač – a vi se ipak nekako snalazite. Intuicija vibrira na frekvenciji snova – isto je tako nejasna, nelogična i čudna, a stvara snažan utisak i precizna je.

Intuicija i meditacija

Meditacija je duhovna tehnika koja se preporučuje za ukupno mentalno blagostanje – od opuštanja i boljeg sna, preko kontrole emocija i smanjenja anksioznosti, do dubokih ličnih uvida. Meditacija je način da stvorimo miran prostor u sebi, na kome se povezujemo sa svojim bićem, kroz disanje i obraćanje pažnje na senzacije u nama i oko nas, sa kojima ne stupamo u interakciju, već ih samo zapažamo i osećamo. Na taj način utišavamo um i udaljavamo se od misli, a kada to činimo, intuicija je jasnija i glasnija i možemo lakše da se povežemo sa njom.

Pročitajte i ovo: Kako da razumete šta je reinkarnacija i čemu vam to saznanje služi

Vežbajte korišćenje svih svojih čula

Obraćanjem pažnje na sve što vaša čula registruju – boje, ukus, miris, zvuk, tekstura – možete podstaći svoju senzitivnost i dublje se povezati sa intuicijom. Isprobajte ovu vežu, koja se takođe preporučuje kada ste uznemireni i anksiozni – navedite pet stvari koje možete videti, četiri koje možete dodirnuti, tri koje možete čuti, dve koje možete pomirisati i jednu koju možete osetiti.

Intuicija kroz predosećaj

Stavite na probu svoju intuiciju – probajte da osetite šta vas očekuje, da li će se stvari odvijati dobro ili bi nešto moglo da krene nizbrdo? Umirite se i obratite se svom osećaju, tražite u sebi odjek, odnosno saglasje. Kakav vam je osećaj kad pomislite da će sve biti u redu, a kakav kad pomislite da neće? Intuicija se javlja kao osećaj koji suptilno preteže. Kad steknete osećaj, prilagodite svoje planove u skladu sa njim, a zatim posmatrajte kako se stvari odvijaju, ili, ako je u pitanju nešto dugoročno, zapišite to i kasnije uporedite ono što se dogodilo sa svojim osećajem i razmišljanjem.

Telesna intuicija

Intuicija se nalazi u telu i obično se opisuje kao osećaj u stomaku ili u grudima. U stomaku imamo mučninu, ili osećamo kao da imamo kamen, ili imamo treperave senzacije i leptiriće, dok u grudima osećamo teskobu i težinu, ili odjednom „prodišemo“ kada je osećaj dobar. Obratite pažnju na to šta osećate u stomaku i grudima u različitim situacijama. Kada osećate stegnutost, napetost, težinu, hladnoću, na taj način vam intuicija govori da ta situacija nije dobra za vas i da treba da potražite bolje mesto u sebi, sa koga ćete odmeriti svoje ponašanje i akcije u skladu sa situacijom, ako ne možete da se fizički pomerite i udaljite iz nje.

Intuicija se budi u prirodi  

Pojam šumske kupke se koristi u japanskoj kulturi i odnosi se na sedenje pod drvetom, ili hodanje i boravak u prirodi. Mirovanjem ili kretanjem u prirodi, kroz šumu, okruženi zelenilom i prožeti prijatnim i umirujućim senzacijama koje možemo opaziti svim svojim čulima, dostižemo meditativno stanje u kome intuicija spontano preuzima vođstvo, jer se buka uma spontano utišava. Na to se misli kada se govori o povezivanju sa prirodom – to je najbolji način da uronimo duboko u sebe, dok smo istovremeno povišeno svesni svega oko sebe. U ovakvim uslovima, intuicija, koja je obično prigušena i nejasna, zvoni kao kristalno zvonce.

Učite na greškama

Svi imamo to iskustvo – kada se pokajemo što nismo poslušali sebe, odnosno, svoj osećaj, nego smo se okrenuli rezonovanju, ili dozvolili da nas drugi ubede logikom. Tako i najjasnije možemo shvatiti šta je intuicija – nešto nam je govorilo da nešto uradimo ili ne uradimo, a mi smo ignorisali taj slabašni osećaj i postupili suprotno. Kada se suočimo sa posledicama, jasno nam je da ne bismo pogrešili da smo uvažili taj suptilni osećaj, koji smo imali dok ga nismo potisnuli i zanemarili. Taj neprijatan trenutak kad sebi govorimo „znala sam i nisam sebe poslušala“ obično je najjasniji uvid u postojanje i važnost intuicije. Kada vam se sledeći put desi nešto u stilu „znala sam“ odlučite da obratite pažnju kad vam se javi osećaj i da pokušate da odolite porivu da racionalizujete i rezonujete. Što je češće čujete i uvažite, intuicija će biti sve jasnija i jača.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Razmotrite svoje vrednosti

Razmislite o tome koji su vam trenuci u životu bili najznačajniji, koje vrste priča vas inspirišu i osnažuju, kako izgleda vaš idealni svet? Pronalaženjem odgovora na ovakva pitanja, možete podržati svoje konkretne životne vrednosti, koje su zasnovane na onom najdubljem u vama – na vašim potrebama i zadacima vaše duše – i koje imate da bi vam pomogle da intuitivnije donosite odluke u skladu sa onim što je najbolje za vas.

Digitalna detoksikacija

Povezivanje sa intuicijom, sa svojim šestim čulom, svodi se na stvaranje prostora u vašem umu i u vašem životu. Tehnologija ima tendenciju da vas zaokupi i aktivira na način koji popunjava svaki prostor koji ste stvorili, zato je potrebno da je povremeno u potpunosti isključimo i da se od nje udaljimo. Najbolji način da se odvojimo i isključimo, jeste da izađemo iz kuće. Kad pođete u šetnju (u prirodu), ostavite telefon kod kuće i otvorite čula za senzacije oko sebe i u sebi. Kada ste u kući, pokušajte da provedete neko vreme bez korišćenja bilo kog uređaja. Čitajte, bavite se ručnim radom, radite jogu – svaka aktivnost u tišini postaje meditacija i vaša intuicija je pozvana da se uključi.

Rekreacija i intuicija

U mnogim sportskim i rekreativnim aktivnostima, intuicija nas pokreće da donosimo brze odluke u pokretu ili u igri. U akciji, nemate vremena da razmišljate, a telo je maksimalno uključeno i njegova inteligencija upravlja pokretima – bilo koja sportska aktivnost, grupna ili pojedinačna, vam može doneti ovo iskustvo i osnažiti vašu intuiciju.

Intuicija nas uči da verujemo sebi i da se oslanjamo na sebe i pomaže nam da bolje uskladimo svoje planove i akcije sa onim što želimo i što nam je potrebno. Takođe, može nam pomoći da se bolje osećamo u vezi sa tim gde drugi završavaju, a mi počinjemo – može nas osloboditi krivice i frustracije, koju osećamo kada se poredimo sa drugima i čini nam se da nismo dovoljno uspešni. Sa dubljim razumevanjem sebe i integrisanim sopstvom, intuitivno znamo da smo na pravom mestu i na pravom putu kroz život.

Pročitajte i ovo: Šta je to božanska ženska energija i kako da se sa njom povežete?

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments