Nedavno smo kroz Insta Story objave sproveli mini-istraživanje o tipičnom ženskom ponašanju ili razmišljanju tokom “onih dana” i malo je reći da sam iznenađena koliko devojaka ima isto mišljenje, da ne kažem problem, kao i ja!

Ne znam zašto, ali kada imam menstruaciju, ja se zaista ponašam drugačije. Pre samog ciklusa, danima mi se plače, da bih na kraju “pukla” na scenu iz filma “Oliver i družina” samo zato što su svi mačići zbrinuti, samo ne i on, Oliver. Kada dobijem, prvog dana sam ljuta na ceo svet i bolje ti je da mi ne prilaziš, dok se tek tamo oko četvrtog dana vraćam u normalu. Ah da, apetit! O bože koliko ja tih dana mogu da jedem svega i svačega! Znam da su to hormoni i svi ti procesi u organizmu i da je sve to normalno, ali više me brine to što neke izbore pravim sama, samo zato što sam navikla da su “ti dani” nekako drugačiji u odnosu na one druge, iako suštinski nisu. Brinu me kompromisi koje pravim, iako to zapravo ne bih želela, a ne bih ni morala.

Na primer, apsolutno nikad ne bih otišla na odmor, a da znam da ću tih dana imati menstruaciju. Ne znam kako bih to opisala, ali osećam se nekako ograničeno, koliko god to glupo zvučalo. Mislim da mi najveći problem zapravo predstavljaju ulošci, koliko će biti pouzdani i da li će moći da “izdrže” svaku moju akciju. Ukoliko te muči isto, kao i 360 drugih devojaka koje su rekle da rade istu stvar, savetujem da isprobaš Always Platinum uloške koji su udobni, meki i prijatni (dakle, savršeni za putovanja!) i koji, što je najvažnije, pružaju nenadmašivu zaštitu, šta god da radiš. Pretpostavljam da preostalih 309 devojaka već zna za ovu “caku” pa im nije problem da putuju čak i tokom “onih dana”. Bilo kako bilo, počela sam polako da se opuštam i menjam naviku da, kada dobijem, moja ruta bude samo stan-posao-stan i mogu da ti kažem da mi za sada fino ide!

Još jedna stvar koju lično izbegavam tokom menstruacije (kao i 59% drugih devojaka) jeste odlazak na trening, čak i ako nemam bolove (što obično i jeste tako budući da nemam bolne menstruacije). Razlog za ovo je takođe bila nesigurnost u zaštitu – šta ako me uložak izneveri, a ja neću moći da odreagujem na vreme? Ah, da, menstrualna anksioznost, rekla bih!

Uglavnom, od kada sam počela da koristim Always Platinum uloške nekako sam se oslobodila svih strahova i ograničenja koje sam sama sebi nametnula i počela da uživam u stvarima koje i inače volim i radim, a koje sam izbegavala zbog menstruacije. Kao posebno dostignuće bih navela činjenicu da ne izbegavam svetlu garderobu ili haljine (65% devojaka svetle boje nosi samo pred kraj ciklusa, dok 41% njih uvek nosi isključivo pantalone) jer znam da Always Platinum znači više mekoće, ali i više zaštite!

Od zanimljivih podataka koje smo dobili kroz našu anketicu, istakla bih da 15% devojaka (njih 90 anketiranih) često izostane sa posla zbog menstruacije, dok njih 542 (76%) tokom tih dana lako plane pa im se dešava da se svađaju češće nego obično. Njih 556 (78%) bez problema izlazi u provod čak i tokom “onih dana” što mi je bilo baš lepo da vidim, budući da poznajem mnogo devojaka koje skoro da ne izlaze iz kreveta kada imaju menstruaciju.

Neke od kompromisa definitivno pravimo zbog toga što ne koristimo adekvatnu zaštitu, ali uz dobre uloške zaista možeš da živiš život #bezkompromisa. A što se tiče raspoloženja, emocija i generalno toga kako se osećaš u svojoj koži tokom menstruacije, ovakva podrška spolja zaista znači jer možeš da se opustiš, ali računam i da malo čokolade ili sladoleda ne može da naškodi!

Lično, od kada sam počela da koristim Always uloške, počela sam i da se oslobađam onog osećanja ograničenosti. Trudim se da ne pravim kompromise koje ne želim, naročito ako imaju veze sa problemom koji je rešiv, kao što je pitanje odabira uložaka, ali ipak i dalje slušam svoj organizam i radim ono što mu prija. Bitno mi je da znam da mogu, a uvek ću raditi ono što hoću. #kaodevojka

Naslovna fotografija: instagram.com/ourlifestylechoices

Ivana

Comments