Svet je imao sreće onog dana kada je Geri Alen pozvao Entonija, Majkla i Hilela da nastupaju kao predgrupa na njegovom nastupu. Pošto nije znao koja je njegova uloga na bini, Entoni se ugledao na tada popularnog Grandmaster Flash-a i došao do zaključka: “Zašto bih pevao, kada mogu da repujem?“. Eto tako sasvim slučajno, Entoni Kidis (Anthony Kiedis), Majkl “Fli” Balzari (Michael “Flea” Balzary), Hilel Slovak (Hillel Slovak) i Džek Ajrons (Jack Irons) stvorili su grupu pod imenom Red Hot Chili Peppers. Sve ostalo je istorija. Zapravo sve ostalo je šest Grammy nagrada, 60 miliona prodatih albuma i muzički pravac po kome su samo RHCP jedinstveni.

red hot chili peppers Red Hot Chili Peppers   Priča iza muzike

Ali nije sve krenulo u stilu: “Hajde da pevamo i da se proslavimo“. Ne. Entoni i Fli su se upoznali u srednjoj školi “Fairfax“ i proveli detinjstvo kao nerazdvojni drugari. Onda je Entoni upoznao Hilela i vesela ekipa je u pojačanom izdanju nastavila da luduje Los Anđelesom. Ipak to nije bilo detinjstvo koje su imala sva normalna deca. Entoni je bio raspušteni klinac koji je nakon što se doselio kod oca sa 11 godina počeo da duva marihuanu i pokazuje veliko interesovanje prema ostalim drogama. Pošto vaspitanje u kući nije imao, taj posao obavile su ulice Los Anđelesa. Osnov druženja članova buduće grupe bila je upravo droga koja je vrlo rano ušla u njihove živote. I pošto su osnovali grupu, Entoniju i Fliju je zezanje bilo važnije i od posla. Nažalost ta droga će biti glavna jabuka razdora koja će tokom narednih godina ozbiljno iskušati snagu benda, ali biti i veoma bitan faktor inspiracije za bezbroj budućih hitova.

 Red Hot Chili Peppers   Priča iza muzike

Sve je krenulo od pesme “Out in L.A.“ koju je Kidis napisao inspirisan živopisnim ortacima i noćnim provodom. Zahvaljujući jedinstvenom izvođenju muzike i spontanosti koju su unosili na svakom nastupu, RHCP su za kratko vreme postali veoma bitan deo L.A. underground scene. Ipak ono što ih je lansiralo na muzičko tržište i učinilo da se za njih čuje mnogo dalje jeste nastup koji su imali u striptiz klubu “Kit Kat “kada su just for fun izašli na binu sa samo jednom dugom sportskom čarapom preko polnog organa. Pošto su momentalno postali legende grada i momci o kojima se pričalo, usledilo je snimanje prvog albuma “The Red Hot Chili Peppers“ (1984.). Iako nije bio komercijalno uspešan, lično im je svima puno značio, a nastupe u izdanju “Socks on cocks“ nastaviće da praktikuju i sledećih godina.

Međutim kako je grupa postajala popularnija Entoni i Hilel su sve više tonuli u svet droge. Pošto je Hilel zbog rađenja kokainom i heroinom propuštao probe, bend je odlučio da ga otpusti. Ali posle turbuletnih perioda Hilel se ipak vraća u bend 1985. godine, kada su izdali i drugi album “Freaky Styley”. Sa tog albuma izdvojila se pesma “Jungle Man”, koju je Entoni posvetio Fliju. Sa Hilelom atmosfera u grupi činila se u redu, međutim sada je Kidis taj koji sve dublje ponire u narkomaniju, te bez obzira što su prijatelji dobija otkaz od Flija. Zanimljivo je da mu se veoma rano javila svest o tome šta mu droga čini, ali nikada nije do kraja bio odlučan u nameri da je ostavi. U autobiografiji “Žive rane“, on opisuje jedan od najtežih momenata u životu i razočarenje u svoju oronulu pojavu. To je bilo kada je RHCP osvojio svoju prvu nagradu za grupu godine na L.A. Weekly Music Awards. Kidis je priznao da se pojavio tamo i iz prikrajka posmatrao Flia i ekipu kako preuzimaju nagradu i zahvaljuju publici. Iako je bio povređen što ga niko od članova nije pomenuo, bio je svestan da za to može da zahvali drogi.

Shvativši da ga je samo Bog čuvao od sigurne smrti Kidis se vratio u rodni Mičigen i otišao na rehabilitaciju koju je uspešno prošao. Finalni test i momenat iskušenja predstavljao je povratak u L.A. – grad u kome se na svakom ćošku diluje. Upravo je u avionu nastala pesma “Fight like a brave“ posvećena njegovoj borbi protiv droge. Po povratku prvo što je uradio bio je raskid sa dugogodišnjom devojkom Dženifer zbog bojazni da će se zbog nje ponovo navući. A onda… onda se po prvi put čist vratio u grupu.

Ubrzo je usledio i treći album “The Uplift Mofo Party Plan“ koji je odisao punk rokom. Najviše je dogurao do 148-og mesta Billboard-ove liste i tako postao njihov prvi album koji se našao na nekoj zvaničnoj top listi. Međutim slaveći nove pesme posle samo mesec dana Kidis se opet vraća starom poroku, a još jedna tragedija obeležiće grupu zauvek. Dok se sva pažnja posvećivala Entonijevim problemima sa drogom, neko drugi je patio u tišini. To je bio Hilel Slovak koji se 25. juna 1988. godine predozirao i preminuo. Iako bi svako posle gubitka najboljeg prijatelja ostavio ono što ga je ubilo, sa Tonijem to nije bio slučaj. Ironično, to je bio period kada se najviše radio gubivši stvarnu vezu sa svetom.

Posle izveznog vremena nakon Hilelove smrti, Kidis je konačno presekao i (ponovo) odlučio da ostavi drogu. Upravo je period između 1989. i 1994. godine zlatno doba grupe koju su činili Entoni Kidis, Majkl Fli Balzari, Čed Smit (Chad Smith) i Džon Frušante (John Frusciante) – četvorka koja je ušla u istoriju muzike kao napopularnija postava RHCP. Ovo je takođe bilo doba jedinstva kada se proces stvaralaštva sastojao od  kreativne spontanosti; bili su u stanju da se pogledaju kada bi svaki uzeo svoj instrument i muzika bi prosto nastajala sama. Tada nastaju kultni albumi “Mother’s Milk“ (1989. godina) i čuveni “Blood Sex Sugar Magic“ (1991. godina) koji će ih lansirati na svetsko tržište.

Međutim kako je grupa postajala megalomanska, Džon Frušante se povlačio u sebe i postajao mrzovoljan dok su Entoni i Fli zahladili odnose. Džon koji se tada polako, ali sigurno navlačio na heroin nije želeo slavu koja ih je snašla i smatrao ju je velikim zlom. Napeta situacija trajala je mesecima, a najbolje se oslikala ’92. godine na živom nastupu u emisiji Saturday Night Live. Tokom izvođenja pesme “Under The Bridge”, da li namerno ili ne, Frušante je znajući da Entoni počinje da peva na njegov znak, promašio tonalitet i nastup se pretvorio u pravu agoniju za uši i to baš onda kada ih je po prvi put čitava Amerika gledala uživo. Ta napetost kulminirala je u sred turneje kada je Džon jednostavno odlučio da se vrati kući. Ubrzo ga je zamenio Dave Navarro, do tada član grupe Jane’s Addiction. Dave će svojim zvukom obeležiti album “One Hot Minute”. Nažalost to će biti i ponovni početak Entonijeve duge borbe sa narkomanijom.

Taman kada su ih muzički kritičari otpisali, albumom “Californication“ koji je izašao 1999. godine pokazali su koliko su uprkos problemima sa drogom, jaki i voljni da ovom svetu u nasleđe ostave jedan od najboljih rok albuma u istoriji. Uspeh albuma naterao je članove da preispitaju svoj život i donesu nove odluke. Tako je Entoni koji je, i u vezi sa devojkom a i drogom delovao po on/off principu, rešio da je konačno došao kraj, i to tek onda kada je shvatio koliku ulogu u borbi sa porokom igra duhovna snaga. Takođe, Džon je postao otvoreniji prema slavi gledajući onu njenu dobru stranu pomoću koje bi mogao kreativno da utiče na svet.

Do 2002. godine i izlaska novog albuma “By The Way“ koji obeležava i istoimeni hit, bend se oslobodio svih poroka i svoju slavu usmerio ka bavljenju humanitarnim radom. Četiri godine posle izlazi dupli album “Stadium Arcadium” koji će pokazati zrelost ovih ljudi, kao i njihove muzike koja je poprimila drugačiji zvuk. Ipak energija Peppersa je nešto što se kao zajednički faktor može pronaći kako u starim tako i u novim pesmama, pa je od strane publike i ovaj album više nego odlično prihvaćen. Toliko dobro da je primio čak 5 Grammy nagrada. Sledeće godine na turneji Peppersi nisu zaobišli ni Srbiju. Negujući trend nastupanja na neobičnim mestima, oni su organizovali koncert u Inđiji koji se održavao u okviru Green Festa. Da li zbog kiše ili veoma kratke svirke od 45 minuta ili ne baš tako raspoloženog benda, publika se kući vratila pomalo razočarana.

Da li ste znali…

da su u Fli i Toni u detinjstvu imali jedan neobičan hobi. Voleli su da skaču sa vrha dvospratnica u bazen. Međutim drogirani, jedanput su želeli da okušaju sreću skokom sa višespratnice. Fli je uspeo u nameri i upao u bazen, dok je Entoni teško povredio kičmu, ali je i pored dugog oporavka na sreću izbegao da ostane invalid.

da je malo falilo da najveći hit ove grupe ostane neotkriven. Naime u pitanju je pesma “Under The Bridge” koju je Entoni napisao u vreme kada je bio “čist“ i osećao se odbačenim od svojih prijatelja, pa utehu tražio lutajući gradom. Njegov drug Rick je jednom sasvim slučajno listao beležnicu kada je ugledao stihove ove pesme i naterao ga da je snimi. I dan danas Kidis kaže da mu je ona najveći vokalni izazov.

kako je Čed Smit (Chad Smith) došao u grupu? Postoji anegdota o audiciji za bubnjara kada je sada čuveni Čed Smit po prvi put došao u garažu, gde su ostali trebali da ga poslušaju. Zarasle kose i čudnog stila oblačenja na prvi pogled im se nikako nije svideo, ali čim je počeo da svira sa Flijem, koji je do tada svakog kandidata nadvladao, znali su da je on karika koja nedostaje. Ipak odlučili su malo da se našale pre nego mu kažu da je primljen.

” ‘Ti biraš. Ćelav i primljen. Duga kosa i nema svirke sa nama’. Čekali smo ga u restoranu. Pojavio se sa istom maramom i glupom frizurom.

‘Ortak, hoćeš li ti ovaj posao ili ne?’

‘Da sviraću u grupi, ali neću da se šišam’, uporno će on. Popustili smo. Skontali smo da svako ko je dovoljno hrabar da ostane pri svome i odupre se tako jakom pritisku, neće biti pička kad zagusti. ”

Odlomak iz knjige Entoni Kidis, 2004., “Žive rane”, Alnari.

da je pesma “Breaking The Girl” posvećena periodu kada je tokom turneje Entonijev seksualni život postao nekontrolisan a ironično, duša nikad usamljenija.

da je pesma “Give it away“ nastala na najspontaniji mogući način. U studiju u kome su boravili, Fli i Džon su svirali neku nedefinisanu i nasumičnu muzičku kompoziciju pokušavajući da se usklade. Kada je Kidis osetio energiju melodije koja su svirali, momentalno je ustao, bacio svesku, zgrabio mikrofon i počeo da peva “Give it away, give it away, give it away now“. Hit je rođen. I dan danas Peppersi prave pesme na isti spontani način stvarajući “slučajnu“ muziku tako što se nađu na “bleji“ na kojoj sede ponekad i mesecima. Energije koje projektuju, kao da stvarjau posebnu sferu stvaralaštva koja sve što naprave pretvara u istoriju.

da je Kidisova devojka Johana u nameri da ga učini ljubomornim na Madoninoj žurki u Njujorku sela u krilo glumca Džeka Nikolsona sa kojim je podelila džoint.

da je Entoni jedva ubedio članove benda da ubace pesmu “Californication” na album, jer je predstavljala višak.

da je uprkos Flijevom muzičkom usmeravanju njegova ćerka bila najveći fan grupe Spice Girls, a za rođendan je dobila i originalni poklon. Na proslavi pojavile su se Spajsice, ali u malo drugačijem sastavu. Naime Džon, Čed, Fli i Entoni su obučeni kao Spajsice priredili klincima nastup kakav će se pamtiti. Naravno Entoni je bio uzdržana Poš u miniću. Inače, pesma “Emit Remmus” sa albuma “Californication“ bila je inspirisana njegovim prijateljstvom sa popularnom članicom Melani.

da su RHCP nevoljno nastupili kao predgrupa Stonsima (Rolling Stones), jer su njihovu publiku činili advokati, kancelarijski ljudi i birokrate sa kravatama što im se nikako nije dopadalo.

dr johnny skinzs disproportionately rambunctious polar express machine head red hot chili peppers rhcp football Red Hot Chili Peppers   Priča iza muzike

Jedinstveni Peppersi nemaju nameru da se zaustavljaju. Iako pauza između albuma traje i po nekoliko godina, lepe vesti su konačno stigle! U zadnjoj nedelji avgusta izlazi novi album. O očekivanjima Fli svakodnevno tvituje na svom Twitter profilu, a otkrio je da radni naziv albuma za sada glasi “Dr Johnny Skinzs Disproportionately Rambunctious Polar Express Machine Head”. U eri pop đubreta Lejdi Gage, Britni i J.Lo publika ne može da sakrije nestrpljivost i veru da će i ovoga puta Peppersi napraviti još jedan album koji će biti upisan u istoriju. U eri turbo folka i dizel trenda srpska publika ne može da sakrije nestrpljivost i veru da će udruženi jakim energijama stvoriti album koji ćemo, kao i sve ostale slušati godinama.

Istoriju Peppersa bi trebalo svako da zna, jer nam ona pokazuje da prijatelji mogu biti najveća porodica. Ovi momci muziku stvaraju onako kako žive – iskreno, i time su inspirisali generacije širom sveta. Priča o Peppersima je priča o stalnoj borbi sa unutrašnjim demonima, a sa druge strane o neograničenoj kreativnosti i hrabrosti da se stvori nešto večno i istorijsko. Zaključiću autentičnim komentarom sa YouTube-a koji pokazuje šta oni predstavljaju svetu…

“The Red Hot Chili Peppers have changed my life I wouldn’t be who I am without them!”


Tara Tomović je studentkinja novinarstva i najveći beogradski hedonista. Optimistična plavuša koja jedino zaljubljenost u Anthony Kiedisa nije prerasla. Totalno drugačija od drugih. Moto: “Energy flows where your attention goes.”

Comments