Imate određene osobine koje svi prepoznaju i koje uzimate zdravo za gotovo – to ste vi, mirotvorac, neko od koga svi očekuju da kaže ili uradi nešto što će smriti strasti, ili ste zahtevni i kritički nastrojeni i svi nastoje da vam „ne staju na žulj“, ili nešto treće. A da li ste nekada razmišljali o tome da ste te osobine izgradili, jer imate braću i sestre, ili ste jedino dete? Redosled rođenja je svakako uticao na formiranje vaše ličnosti, na ovaj, ili onaj način, a evo šta o tome kažu stručnjaci:

Prvo dete u porodici       

Prvorođena deca imaju taj luksuz da su neko vreme jedinci – sva pažnja je usmerena na njih, ni sa kim ne dele igračke, prostor i ljubav roditelja. Prvorođena deca su, prema istraživanjima, najčešće ekstrovertnija, prijatnija i savesnija od ostale. Takođe, obično imaju i veći koeficijent inteligencije od dece rođene kasnije – iako se tu pokazala samo mala razlika. Redosled rođenja u kome ste prvi, naročito ako ste žensko, donosi statistički veću verovatnoću da ćete biti najambiciozniji i najkvalifikovaniji u svojoj porodici, jer ćete imati veću tendenciju upijanja informacija i želju za dokazivanjem.

Prvorođena deca, kažu psiholozi, uživaju u jasnoj prednosti koja se tiče pažnje i kasnijih profesionalnih uspeha, u odnosu na svoje sestre i braću, koja se rađaju posle njih. Ali, osim veće pažnje, ova deca takođe mogu biti više na udaru roditeljske anksioznosti i preopterećenosti činjenicom da su upravo postali roditelji i da ne znaju kako će se snaći u tome. Biti prvi, na više načina nosi određen pečat, koji ostaje u hijerarhiji redosleda rođenja, čak i nakon što braća i sestre dođu.

Starija braća i sestre takođe često brinu o mlađima, pa je veća verovatnoća da će razviti organizacione sposobniji, kao i da će naučiti da cene svoje vreme i svoje zalaganje i da daju prioritet sopstvenom životu.

Pročitajte i ovo: Da li možda imate poremećaj vezanosti?

Redosled rođenja – srednje dete

Srednja deca su obično strpljiva, nezavisna, empatična, timski igrači, ali i vešti manipulatori. Oni obično više ulažu u slaganje sa drugima i pregovaranje o tome šta je kome potrebno, jer su navikla da dele resurse sa braćom i sestrama. Redosled rođenja im je obezbedio društvo – srednja deca nikada nisu imala isključivu pažnju roditelja, ona dolaze u svet u kome se od njih od samog početka očekuje da dele. Zbog toga su u svojim porodicama često čuvari mira, posrednici koji održavaju ravnotežu, u čemu često pronalaze ličnu dobrobit. Takođe, zbog činjenice da nije ni najstarije, ni beba, srednje dete mora da pronađe neki način da se istakne, pa može pronaći kreativne (ili manipulativne) načine da sebe učini posebnim.

Srednja deca često bivaju zanemarena („sindrom srednjeg deteta“), ali ona od toga zapravo imaju koristi na duge staze. Zato što nisu u središtu pažnje imaju više prostora da posmatraju, prilagođavaju se, razvijaju empatiju, postaju nezavisnija i razmišljaju van okvira. Redosled rođenja omogućava srednjoj deci da budu strpljivija i promišljenija, zbog čega često postaju vešti i lukavi manipulatori.

Najmlađe dete

Kada se pojavi treće dete, roditelji su obično opušteniji, zbog iskustva koje imaju u odgajanju dece, a i zbog toga što starija deca mogu da učestvuju i pomažu u čuvanju najmlađeg. S obzirom na to da je redosled rođenja dodelio ulogu odgovornog i ambicioznog prvorođenom, dok je drugo dete mirotvorac, treće može da bude razmaženo mezimče – ili da oseća da za svima zaostaje i da su njegova postignuća beznačajna.

Istraživanja pokazuju da se treća deca češće upuštaju u poslovne rizike i da je veća verovatnoća da će postati preduzetnici. Istaknute osobine koje treća deca obično razvijaju su opuštenost, dobar smisao za humor i preduzetnički duh sklon rizikovanju. Redosled rođenja trećoj deci dodeljuje ulogu rođenih buntovnika, koja ih čini istraživačima, nekonvencionalnim osobama koje se ne plaše životnih rizika.

Pročitajte i ovo: Kako redosled rođenja utiče na vaš stil slanja poruka

Naslovna fotografija: instagram.com/negin_mirsalehi

Brankica Milošević

Comments