Stres je osećaj koji svi doživljavamo. Ne moramo biti na vrhu piramide nekog velikog biznisa ili imati neku istaknutu ulogu kako bismo bili pod stresom. Ipak, to ne znači da stres treba da se normalizuje, već je nešto što moramo naučiti da kontrolišemo. To što je čest, ne mora da znači da stres mora biti i prihvaćen. On može ozbiljno uticati na vaše telo, a ako niste pažljivi, može štetno uticati i na vaše zdravlje.

Jedna od čestih rečenica koje barem ja čujem je: „Mladi ste, oko čega se vi nervirate?“. Verovatno i vama ova rečenica stvara samo dodatnu dozu nerviranja, jer deluje kao da stariji ljudi ne razumeju da i mladi mogu imati problem – bilo da se radi o poslu, fakultetu, partneru ili nečem drugom. Vreme je da stres naučite da kontrolišete i da prestanete da živite s njim.

Pokrenite svoje telo

Postoji mnogo razloga zbog kojeg treba da pokrenete svoje telo, i to svakodnevno. Ne samo da ćete biti fizički u boljem stanju, već će to uticati i na smanjenje nivoa stresa. Pokretanjem tela, mi zapravo lučimo endorfin, koji nam pomaže u regulaciji emocija, odnosi kiseonik do mozga i na kraju krajeva, pokazuje našem telu da se brinemo o njemu.

Pokretanje tela ne mora da se odnosi na svakodnevno vežbanje u teretani ili kod kuće. To može označavati i jednostavne aktivnosti kao što je šetnja, lagano istezanje ili slično. Umesto što ćete sebi reći da morate da vežbate svakog dana, bolje to promenite u rečenicu “Moram da se aktiviram ili pomerim” – to vam može pomoći da se zapravo radujete, umesto što ćete žaliti za vežbanjem.

Regulišite svoje emocije

U našem društvu je razgovor o emocijama iz nekog razloga stigmatizovan. Postoji mogućnost da tokom odrastanja niste dobili priliku ili niste naučili kako da se nosite sa, ili razgovarate o svojim emocijama. Neki to nauče tek u svojim dvadesetim ili tridesetim godinama, uz pomoć profesionalca.

Kao ljudska bića, prirodno je da se borimo sa različitim stvarima u našem životu, što uključuje uspone i padove koji dolaze sa vezama, poslom ili ličnim razvojom. To za sve nas može predstavljati preveliko opterećenje, pa je iz tog razloga važno da razgovaramo o tome kako se osećamo. Regulisanje emocija će vam dozvoliti da iz svog života izbacite ljude ili zaboravite na situacije koje vam više ne prijaju, ili koje čine da se osećate lose, što znači da ćete se osloboditi i stresa.

Pročitajte i: Kako da poboljšate svoje mentalno zdravlje u toku hladnijih dana

 

View this post on Instagram

 

A post shared by My Words (@mywords_2296)

Pokušajte sa meditacijom

Mnogi kažu da je meditacija bila jedna od glavnih uzroka zbog kojih su umanjili stres u svom životu. Pokušajte da istražite što više možete o temi meditacije, kako biste pronašli rutinu koja najviše odgovara upravo vama. To mogu biti jednostavnije radnje poput vežbi disanja, ili se možete odlučiti za vođenu meditaciju, zvučne kupke ili tihu meditaciju.

 Smanjite unos kofeina

Znamo da je mnogima teško da se odreknu kofeina, s obzirom da se kafa konkretno tretira kao benzin za telo. Ipak, kofein mnogima može predstavljati smetnju, te vam može izazvati neželje efekte poput potresa tela ili da utiče na vaš san.

Da se razumemo, kofein na svakoga utiče drugačije, ali ako ste primetili da i kod vas izaziva neke od neželjenih efekata, to je zapravo znak da morate da promenite vašu vezu sa njim. Pokušajte da umesto kafe unosite pića kao što je mača ili zeleni čaj, jer su se oni pokazali kao bolji sastojci. Naravno, ne znači da treba da prestanete sa konzumiranjem kafe, ukoliko je volite, ali trudite se da smanjite dnevni unos, i pokušajte da je ne pijete nakon tri popodne.

Poradite na snu

Verovatno već znate da je san jako važan u regulisanju vašeg zdravlja. Vremenski interval koji bi odrasle osobe trebale da ispune tokom spavanja je između 7 i 9 sati svake noći. San utiče na gotovo svaki aspekt našeg tela, od moždanih funkcija i kognitivnih veština, sve do nivoa energije tokom dana. Ako se desi da konstantno gubimo dragoceno vreme sna, na taj način vršimo veći pritisak na naše telo, što dovodi do povećanog niova stresa.

Pročitajte i: Dosadilo mi je da se osećam loše

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dore & Rose™ (@doreandrose)

Naslovna fotografija: instagram.com/doreandrose

Nenad Grubanoski

Comments