Ima li lepšeg načina da se učini nešto dobro za svoje zdravlje od toga da se provede sat vremena na masaži stopala? Zapad se drži tradicije da je bolje provesti sat vremena u gimnastičkoj sali ili u proučavanju razloga “za” i “protiv” neke pomamne dijete. Ali ne na Tajlandu. Na Tajlandu ćete odabrati “masažu stopala za zdravlje”. To nije čin povlađivanja samom sebi praćenog osećajem krivice (mada se zaista čovek oseća dobro), već jedan kompletan i holistički tretman namenjen umu, telu i duhu.

Istočna i zapadna filozofija imaju vrlo različit pristup zdravlju.

Na zapadu imamo zdravstveno osiguranje koje plaćamo dok smo zdravi, pa ako se razbolimo primaćemo najbolje lečenje koje se može novcem obezbediti kako bismo obnovili svoje zdravlje. Istočna filozofija, međutim, zahteva da plaćate za zdravlje dok ste zdravi kako biste i ostali zdravi. Ne zna se da li je tajlandska masaža stopala najpopularnija, ali je svakako najvidljiviji deo ovog proaktivnog pristupa zdravlju na Tajlandu.

Naziv “Tajlandska masaža stopala” nije u potpunosti tačan zato što se ne obavlja samo masaža stopala, već i listova nogu. Konvencionalan zapadni pogled na masažu opisuje se fiziološkim terminima kao manipulacija mekim tkivima i mobilisanje zglobova.

bigstock Hand and feet in bowl of water 11915039 Relaksirajuća masaža stopala

Istočna i zapadna filozofija imaju vrlo različit pristup zdravlju

Na istoku, međutim, ona se smatra mnogo šire. Pored toga što dovodi do sjajnog osećaja, masaža ima za cilj da stimuliše unutrašnje organe tela preko refleksnih tačaka na stopalima. Refleksne tačke su specifične tačke na stopalu koje odgovaraju pojedinim unutrašnjim organima. Masaža, takođe, deluje duž energetskih (sen) linija stopala i listova nogu dovodeći do balansiranja i usklađivanja protoka energije oko tela. Sen linije su nevidljivi kanali kojima energija teče kroz telo. Ova stimulacija unutrašnjih organa i energetskih linija ima za cilj da olakša normalne funkcije u telu, pa tako telo ostaje zdravo.

Iz ovog opisa traži se da odmah prihvatite i ideju o refleksnim tačkama stopala i postojanje energetskih linija kroz telo. Ni jedna od ovih teorija ne nalazi se u našim lekcijama iz biologije i nema naučnih dokaza o njihovom postojanju na osnovu konvencionalne zapadne nauke. Pošto ste saznali za tajlandsku masažu stopala nije važno da li vi prihvatite ove teorije ili ne, za sada je dovoljno da ste svesni da ove teorije postoje. Kada budete mogli da obavljate masažu bez upućivanja na ovu knjigu bićete kompetentni za tajlandsku masažu stopala i možda će već biti nekog značajnog odgovora. Kada budete mogli da obavljate masažu izražavajući svoju nameru vi ćete je tada podići na umetnički nivo, i moći ćete da sakupite sopstvena iskustva o koristi masaže.

Tajlandska masaža stopala je slična refleksologiji koju poznajemo na zapadu. Na Tajlandu bi rekli “isto-isto”, što kolokvijalno prevedeno znači slično, ali ne isto. Ovo može biti prilično frustrirajući koncept ako pokušavate da budete precizni, ali i izuzetan ako ste na odmoru i uživate u relaksirajućem ili sabai položaju na Tajlandu.

Glavna razlika između tajlandske masaže stopala i refleksologije je u nameri terapeuta i izražavanju masaže. Refleksologija, što znači “učenje refleksnih tačaka” kao što ime kaže, izražava se ispitivanjem refleksnih tačaka, posle čega sledi tretman kojim se stimulišu specifični interni organi zavisno od rezultata ispitivanja refleksologa. Christine Issel u svojoj knjizi “Refleksologija: umetnost, nauka i istorija” pravi tu razliku: “Refleksologija ne treba da se brka sa masažom stopala”, pa dalje kaže: “U refleksologiji se koriste vrlo specifične refleksne tačke”. Refleksologija je unapređena  iznad masaže i postala je alat koji usavršeni praktičari koriste za procenu zdravlja unutrašnjih organa tela tako što proučavaju njihovu  refleksnu tačku na stopalu i rade na poboljšanju zdravlja ovih organa preko refleksnih tačaka na stopalu.

U tajlanskoj masaži stopala, s druge strane, ističe se masaža i ima za cilj da generalno stimuliše refleksne tačke na stopalima kako bi se generalno stimulisali interni organi i pospešio slobodan protok energije kroz telo detaljnim masiranjem stopala i listova nogu. Tajlandski terapeuti retko istražuju refleksne tačke tokom masaže i izvode svoju rutinsku masažu znajući da tehnike koje primenjuju promovišu opšte zdravlje i stanje organizma. Nije neophodno držati se rutine da ne bi odvratila od tretmana, jer može biti prilično okrepljujuća. Ne mora da se zakazuje, da se žuri na tretman, nema dugih konsultacija niti plana tretmana. Jedva da ste i seli, stavili noge i sabai (relaksirate se)!

Taj opšti prilaz refleksnim tačkama, mnoštvo primenjenih tehnika masiranja i rad na energetskim linijama definišu tajlandsku masažu stopala, čime se ona razlikuje od refleksologije.

Tajlandska masaža stopala nije blaga i umirujuća masaža sa površinskim tehnikama, već pre okrepljujuća i revitalizujuća masaža koja je dubinski relaksirajuća. Terapeut radi po ritmu svog srca ili brzini svog disanja tako da se slaže sa dubinom pritiskanja.

footmassage Relaksirajuća masaža stopala

Relaksirajuća masaža stopala

Ovaj način masaže stopala praktikuje se već hiljadama godina i u Indiji vodi poreklo od “ayurvedic” medicinskog sistema. Verzija koju danas srećemo na Tajlandu evoluirala je zahvaljujući indijskom i kineskom uticaju, ali i drugim dalekoističnim medicinskim praksama. Ova razmena znanja i tehnika nastala je širenjem budizma i putem mnogih trgovačkih veza kroz jugoistočnu Aziju.

Ne radi se, međutim, samo o geografskoj lokaciji Tajlanda između dve velike nacije, Indije i Kine, koje su joj omogućile da iskoristi njihova medicinska iskustva. Priroda ljudi na Tajlandu, poznatom kao “zemlja osmeha” vrlo je prijatna, gostoljubiva i odmah draga. Ovaj aspekt tajlandske kulture omogućio im je da stiču korist od mnogih dobrodošlih posetilaca. Sawasdee, što znači dobrodošao, reč je koja je neizbežna na Tajlandu i oslikava njihovu prirodu. Ona je uvek prisutna u salonima na Tajlandu. Relaksirajuća priroda tajlandske usluge cveta u ovoj sredini. Ugađanje ima na Tajlandu svoj cilj, a taj cilj je da se promoviše dobro zdravlje.

Posetite Thai Spa, posetite naš Beauty vodič

Comments