Jedan od najzahtevijih, ali i najskupljih projekata koje možete da pokrenete u svom domu je sređivanje kupatila. Bezbroj saveta smo o tome čuli, a ovde ćemo se fokusirati na najbolje – na one koji su nama pomogli.

Pažljivo isplanirajte prostor kako biste mogli bar malo da osetite prostoriju i kakav će biti njen raspored. Ovde se podrazumeva i selekcija materijala, ali budite realni. Potražite inspiraciju na Instagramu ili Pinterestu, a onda pređite na ostale stavke: koliki vam je budžet i iskoristite maksimum od ideja kako biste znali šta je sve moguće uraditi u kupatilu.

Izbegavajte trendove, tačnije, nemojte ih slepo pratiti. Razni trendovi možda ne odgovaraju vašem senzibilitetu ili nisu praktični. Slušajte sebe i napravite svoje kupatilo iz snova.

Planiranje prostora

Pazite kako pravite mere – premerite prostoriju više puta ako je potrebno. Uzmite u obzir koliko prostora imate i koliko vam je istog potrebno između različitih predmeta u kupatilu. Obratite pažnji i na razmeru i pozicioniranje prozora i vrata, koliko slobodnog mesta vam je potrebno da udobno otvorite ormare.

Tuševi i kade

Ukoliko imate tuš koji daje osećaj kiše, obavezno ubacite i običan, ručni tuš. Čišćenje će biti mnogo lakše, a tome možete dodati i pločice malog formata, koje se preporučuju za taj deo tuš-kabine zbog sigurnosti.

Nemojte da birate kadu samo na osnovu njenog izgleda. Potrudite se da nađete onu koja će odgovarati vašim leđima i da je dovoljno duga da možete da se ispružite. Takođe, razmišljajte o materijalu kade, da je dovoljno izdržljiva jer neće menjati kupatilo na nekoliko meseci.

Prostor za sitnice

Setite se i sitnica, gde ćete staviti kuke za peškire, kao i na prostor gde ćete stavljati proizvode za čišćenje. Razmislite i o tome gde ćete stavljati gelove za tuširanje, šampone i svu potrebnu kozmetiku. Kada isplanirate prostor sitnice, iskustvo u kupatilu će biti mnogo bolje.

Fugne

Fugne ne moraju biti samo bele. Ukoliko izaberete da budu u određenoj boji, možete poboljšati dizajn kupatila. Tamnije fugne daju sofisticiranost i eleganciju svakom dizajnu, ali mogu biti i izuzetno praktične. Još jedna stvar o kojoj bi trebalo da razmišljate su linije za fugiranje jer će uticati na završni rezultat. Što je pločica manja, to ima više linija za fugiranje. Ako ih, pak, bude mnogo, obojite ih u sličnu ili kontrastnu boju pločica, zavisno šta se uklapa u celokupan dizajn.

Pročitajte i: 5 načina da preuredite svoju kancelariju kod kuće

Pločice

Pločice mogu da zadaju glavobolju, te pre bilo koje kupovine naručite uzorke i probajte ih. Znaćete koja boja, tekstura i završni sloj vam odgovara. Kad odlučite, onda na red dolazi kupovina pločica, te se potrudite da ih naručite dovoljno, jedno 10% preko onoga što vam zaista treba. Pažljivo razmotrite veličinu pločica jer će veće kupatilo moći da primi pločice velikog formata.

Probajte i sa pločicama koje izgledaju kao da su glazirane. Njihov sjaj će omogućiti, naročito manjim kupatilima, da izgledaju veće, pritom je u pitanju bezvremenski dizajn. Nikako ih ne koristite kao podne pločice kako biste izbegli klizanje. Tu će posao završiti one sa mat završnicom.

Takođe, pločice sa starinskim uzorkom u nežno kontrastnim bojama stvaraju upečatljiv izgled jer pastelne nijanse u prostoriju suptilno unose boje. Geometriju, u minimalističkom stilu, možete iskoristiti za dodavanje boja.

Ventilacija i odvod

Potrudite se oko ventilacije kako biste sprečili da para iz kupatila ili tuševa nanese štetu nameštaju koji se možda nalazi u blizini. Naglašavamo i da se izmeri pritisak vode u čemu vam može pomoći vodoinstalater. Razmislite i o odvodu, na kom mestu bi trebalo da stoji kako slučajno ne biste pogrešili lokaciju. Takođe, napravite sa stručnjakom plan o cevima i drugim faktorima koji mogu biti ograničavajući.

Osvetljenje

Kada je reč o osvetljenju, napravite plan u zavisnosti šta ćete sve raditi u kupatilu (šminkanje, fenirate…). Najbolje je da se svetlo podešava na dimer, kako biste u jednom trenutku mogli da imate prigušeno svetlo kao iz spa centra, a u drugom jako svetlo kad je potrebno da se našminkate.

Pročitajte još i: Savršena dekoracija za kuću koju možete pronaći na domaćem tržištu

Naslovna strana: instagram.com/nood_co

Marija Gavrilović

Comments