Za uspešno renoviranje kupatila je pre svega potrebno malo planiranja i razmišljanja unapred. Opremanje kupatila može da bude koliko uzbudljivo toliko i frustrirajuće. Za vlasnike domova je to i svojevrsni statusni simbol, jer se smatra prostorom u koji zaista mogu uneti lični dodir u okviru svog doma. Ipak, svi smo svesni da je to velika investicija, dovoljno velika da dva-tri puta razmislite o njoj, pre nego što se upustite u renoviranje. Ukoliko ste spremni na ovaj poduhvat, ali vam je potrebna pomoć kako biste znali da radite pravu stvar, danas smo tu da pomognemo.

Renoviranje kupatila – šta sve podrazumeva ovaj poduhvat?

Kupatilo je jedno od najkompleksnijih projekata u koji možete da se upustite, jer postoje mnoge zamke u koje možete upasti, od loše postavljene rasvete do pogrešno odabranih pločica. Kao što smo napomenuli, opremanje kupatila nije jeftin projekat, prema tome, želite da budete sigurni da će sve teći kako treba. Iako znamo da samostojeća kada ili pločice koje se ističu zvuče veoma primamljivo, važno je obratiti pažnju na postavku čitavog prostora, jer to određuje koliko će kupatilo zapravo biti funkcionalno.

Renoviranje kupatila zahteva pažljivo isplaniran prostor

Ovo možda zvuči logično, ali biste se iznenadili koliko ljudi ne razmišlja o planiranju prostora kada se odluče za renoviranje kupatila. Najvažnije od svega je da obratite pažnju na prostor, a prilikom planiranja morate biti realistični. Tražite inspiraciju na društvenim mrežama, u knjigama i časopisima za dizajn enterijera, a zatim se prebacite na praktično razmišljanje. Uzmite u obzir kako zapravo izgleda vaš prostor, koliko novca želite da potrošite, a onda stavite na papir različite opcije, kako biste znali šta vam sve stoji na raspolaganju.

Ako, na primer, želite da imate kadu, nemojte je birati isključivo po izgledu. Prvo proverite i osigurajte da će ona biti udobna prilikom sedenja ili ležanja, kao i da imate dovoljno prostora za sebe u njoj. Razmislite o važnim faktorima kao što je biranje materijala – da li želite akrilnu kadu koja može da izoluje zvuk, ili kadu od livenog gvožđa koja će zadržavati toplotu nešto duže? Ovo su samo neki od važnih faktora prilikom organizacije prostora.

Pročitajte i ovo: Savršena dekoracija za kuću koju možete pronaći na domaćem tržištu

Isto tako, ne zaboravite da odvojite prostor za sve proizvode koje često koristite ili držite u kupatilu. Najbolji način da sve držite na jednom mestu je niša ili metalna korpa blizu kade, ili u tuš kabini. Takođe, pobrinite se da u blizini dodate kukice na koje ćete moći da okačite krpe i peškire za lice i telo. Verujte nam, ovi mali detalji će vam potpuno promeniti doživljaj i iskustvo tuširanja i korišćenja kupatila uopšte.

Renoviranje kupatila i dizajn idu ruku pod ruku

Generalno se preporučuje da izbegavete trendove, koliko god oni primamljivo zvučali. To je jedna od najčešćih grešaka kada je u pitanju dizajn enterijera, pogotovo kupatila. Pločice su čvrste, i mogu veoma dugo da traju, i zbog toga su uvek sjajna opcija za svako kupatila, ali isto tako se veoma teško skidaju i menjaju, ukoliko promenite mišljenje nekoliko godina nakon renoviranja kupatila. Zbog toga se fokusirajte na lični stil i izaberite nešto što zaista volite da vidite u enterijeru.

Kreirajte pozadinu koja obuzima pogled, ali koja i praktična. Antikvarni print na pločicama u bojama nežnih kontrasta može da kreira dobru pozadinu koja se ističe, dok će pastelne nijanse doneti nežni dodir boje čitavom prostoru. Jednostavne geometrijske šare se takođe mogu koristiti kako bi se u prostor unela boja i celokupan moderan osećaj. Kao opciju uvek možete odabrati i glazirane pločice u boji određenog dragog kamena, koje posebno mogu da očaraju na prvi pogled.

Nemojte igrati na sigurno i koristiti sključivo belu boju za fugne. Predlažemo da odaberete šarenu varijantu kako biste uzdigli dizajn celokupnog prostora i istakli pojedine boje u pločicama koje imaju šaru. Možete ih koristiti i kako biste kreirali kontrast sa drugom bojom, što dodaje sofisticiranost i dubinu prostoru. Na primer, dobra opcija je da koristite tamnu boju za fugne koje će uneti teksturu, dubinu i intrigu, čak ako vremenom posvetli. Pored toga što izgleda veoma dobro, tamna boja je veoma praktična jer dobro sakriva prljavštinu koja se lako prikuplja na svetlijim fugnama.

Nemojte podceniti univerzalnost glaziranih pločica. Njihov reflektivni kvalitet će pomoći da malo kupatilo dobije osećaj velikog prostora, jer će njihova površina reflektovati više svetla kroz prostoriju. Ne preporučujemo da ih koristite za kupatilski pod, jer je glazirana površina veoma klizava, ali vam zato na zidovima može pružiti veoma lep kontrast u odnosu sa matiranim pločicama poda.

Obratite pažnju na osvetljenje

Dobro osvetljeno, i generalno svetlo, kupatilo je ono koje svi žele. Što je vaše kupatilo svetlije, to će izgledati veće. Ako investirate vreme i novac u renoviranje kupatila, nemojte da vaš dizajnerski trud završi u tamnoj sobi punoj senki. Dobro osvetljenje će prikazati vaše kupatilo i čitav poduhvat renoviranja u najboljem svetlu. Izdvajamo tri načina pomoću kojih kupatilo možete učiniti svetlijim: dodajte zidne ili krovne prozore; koristite rasvetu za različite stvari duž celog kupatila; birajte površine koje su reflektivne i svetle.

Prilikom renoviranja kupatila, najčešća opcija za postavljanje rasvete je odmah iznad umivaonika, tuš kabine ili toaletne šolje, umesto da se dobro razmisli o čitavoj postavci. Rezultat toga je kupatilo koje je često previše osvetljeno, i koje ne pruža dobar ambijent, što ga čini težim za relaksaciju.

Pročitajte i ovo: Da li ste spremni da vaš dom pretvorite u pariski enterijer? Evo kako to da uradite

Naslovna fotografija: instagram.com/bathroomdesigning

Nenad Grubanoski

Comments