Retinol i vitamin C su izuzetno popularni proizvodi kada je u pitanju skin care. Naročito ako želite da ublažite prve naznake bora i izjednačite ten. Na društvenim mrežama ste verovatno videli pregršt pozitivnih strana i jednog i drugog proizvoda. No, sve to ne odgovara na pitanje, da li se vitamin C i retinol mogu koristiti zajedno? Da li će to imati pozitivnog ili negativnog uticaja na kožu? I od čega to uopšte zavisi?

Vitamin C je moćan antioksidans koji štiti kožu od delovanja slobodnih radikala, a retinol je derivat vitamina A, obnavlja kožu, i utiče na stvaranje kolagena.

Kako se vitamin C i retinol slažu?

Ako volite da negujete svoju kožu, ovo je pitanje na koje ćete zasigurno u nekom trenutku naići. I kao i kod većine nedoumica u nezi kože, ne postoji jasan odgovor, jer mnogo toga zavisi od vaše kože.

Pročitajte i ovo: Zašto tvoja koža izgleda suvo nakon šminkanja i kako to da sprečiš

Pojedini dermatolozi tvrde da su ova dva proizvoda veoma dobra kombinacija i da zajedno imaju vrlo pozitivna delovanja. Sa druge strane, ima onih koji kažu da treba biti obazriv i da ih polako unosite u rutinu kako biste izbegli iritacije na koži.

Sam retinol može iritirati kožu, naročito ako je izuzetno osetljiva, kao što je na primer koža sa rozaceom, gde se retinol u potpunosti treba izbegavati. Ako se koristi zajedno sa vitaminom C, tek onda može da napravi štetu. Na ovo utiče mnogo faktora – koliko vam je koža oštećena od sunca, da li je narušena prirodna kožna barijera, koje druge proizvode koristite…

Takođe, treba uzeti u obzir da je vitamin C izuzetno nestabilan i da ima velikih varijacija u kvalitetu. Na tržištu postoji mnogo proizvoda sa vitaminom C koji neće imati nikakvog delovanja na kožu. Tako da se pre kupovine obavezno raspitajte koji su proizvođači od poverenja. Pored retinola i ovaj vitamin može uzrokovati iritacije na osetljivoj koži, pa se preporučuje da  bude u procentu od 5% do 10%.

No, i pored stvari koje treba uzeti u obzir, kombinacija ovih skin care proizvoda ima i svoje benefite. Oba smanjuju pigmentaciju i mogu dovesti do savršenog tena. Očuvaće kožu, obnoviti je, a znaci starenja će biti znatno manje vidljivi.

Pročitajte i ovo: Savršena skin care rutina postoji – i možete je postići u samo 5 koraka

Krajnji zaključci

Ako želite da u svoju svakodnevnu rutinu nege kože uključite i retinol i vitamin C, nemojte to raditi odjednom. Na primer, prvo krenite sa malom dozom retinola i onda pratite kako se vaša koža ponaša. Retinol je prilično invazivan i koži je potrebno privikavanje na njega. Tek posle nekoliko nedelja, kada vam se koža smiri, počnite sa malim dozama vitamina C.

Preporučuje se da ih ne stavljate u isto vreme, već da vitamin C stavljate ujutru, a retinol uveče. Ne morate ih čak i koristiti istog dana. Ako primetite da vas nešto peče, crvenilo ili svrab, odmah isperite proizvod.

Dakle, mogu biti dobra kombinacija ako ne smetaju vašoj koži, ali retinol je uglavnom toliko delotvoran, da mu vitamin C nije neophodan. Na vama je da isprobate i vidite šta vam najviše prija.

Naslovna fotografija: instagram.com/atyourtaste

Jovana Petković

Comments