Da li ima potrebe da ponovo pričamo o tome koliko je retinol važan? Naravno da ima! Retinol je poznat po magiji koja se dešava nakon što počnete da ga koristite. Uspešno posvetljava i zaglađuje vašu kožu, a baš to je ono što vam je, pored duboke hidratacije, potrebno. Do sada ste sigurno koristili retinol, a ako niste, imate ga u planu jer sve društvene mreže, a naročito TikTok, dele svoja pozitivna iskustva.

Promene na koži postaju uočljivije posle četrdesete godine, zbog čeka dermatolozi i stručnjaci za negu kože preporučuju retinol kao deo redovne rutine nege kože tela. Većina ljudi samo obraća pažnju na zaštitu i hidrataciju kože tela, ali potrebno je da steknete i naviku da koristite višenamenske proizvode, kao što je upravo losion sa retinolom jer je to upravo onaj korak koji će vašu kožu učiniti blistavom i negovanom.

Retinol pomaže u obnavljanje ćelija i stimuliše novi kolagen za čvršću kožu. To je jedan od najpoznatijih i dobro proučenih sastojaka za negu kože, i ima naučne momente koji potkrepljuju tvrdnje o sjaju, debljanju i zaglađivanju kože.

Nega tela ne sme da zaostaje za negom kože lica

Često se dešava da imate svoju jutarnju, dnevnu i noćnu rutinu kada je reč o vašem licu, dok koža vašeg tela ostaje zapostavljena. Smatrate da je dovoljno tuširanje i piling tela jednom nedeljno, ali za dobar efekat, potrebno je da napravite određene promene u svojoj rutini. Retinol čini čuda za kožu, prvo povećava brzinu kojom se mrtve ćelije okreću, tako što se ljušti. Takođe je glavni sastojak za uklanjanje akni na telu, osvetljava hiperpigmentaciju i omekšava kožu. Pored toga, stimuliše kolagen da učvrsti opuštena područja, recimo, oko kolena i ruku.

Koža na telu je svakako deblja od one na licu, ali retinol funkcioniše isto gde god da ga primenite, a najveće poboljšanje se primećuje na delovima tela gde je koža krepka, naborana i manje zategnuta.

Pročitajte i ovo #survivor: Vodič za preživljavanje praznika sa toksičnom familijom

Udvostručite retinol

Takođe, možete da udvostručite retinol tako što ćete ga upariti sa profesionalnim tretmanima, naravno, uz konsultaciju sa svojim dermatologom.

Isti retinol na licu i telu – da ili ne?

Nije kraj sveta ako koristite isti retinol na licu i telu, ali postoji razlog zašto većina dermatologa upozorava na to. Koža na licu je drugačija, dok je manje lojnih žlezda na telu i koža je na pojedinim mestima deblja, pa koncentracija retinola mora da bude drugačija i jača. Za razliku od retinola koji su predviđeni za lice i u sebi imaju manje hidratantnih sastojaka, oni koji u sebi sadrže dovoljnu količinu koja će odlično da uradi svoj posao.

Dakle, bilo bi bolje da kupite retinol za telo i koristite ga za lice jer ćete tako postići duboku hidrataciju i neverovatne efekte nakon samo nekoliko dana.

Prednost upotrebe retinola:

  • Zbog sposobnosti međućelijske komunikacije, retinol poboljšava i reguliše veličinu pora koje postaju sve manje.
  • Regulišite stanje masne kože i smanjuje lučenje sebuma.
  • Sprečava nastanak bora zbog svog minimalizujućeg efekta, ali i izravnjava postojeće fine linije i bore.
  • Posvetljuje umornu, beživotnu kožu pilingom koji se obavlja na ćelijskom nivou, što rezultira svetlijom i glatkom novom kožom.
  • Posvetljuje tamne starosne fleke, sunčane pege i hiperpigmentacije i vremenom ujednačava ten.

Pročitajte i ovo: Kako da pomoću horoskopskog znaka manifestujete seks i ljubav (drugi deo)

Naslovna fotografija: instagram.com/adantsevich

Dragana Stojanović 

Comments