Upoznajte Annu Biller – rediteljku, glumicu i scenaristkinju koja kreira autentične filmove sa prepoznatljivom vintage estetikom i kontroverznim dijalozima koji pozivaju na seksualnu slobodu i važnost razumevanja rodnih uloga u modernom društvu. Dijalozi u njenim filmovima su obogćeni sarkazmom i “sporom” glumom, karakterističnom za crno-bele filmove. Annina umetnička praksa smatra se antitezom sama po sebi. U današnjem svetu koji je ispunjen fast-fashion problemom, kratkim komercijalnim filmovima i krcatim bioskopskim salama, Billerova nas poziva na “predah” i uživanje u bujnim, natprosečnim i visokoestetičnim kulturnom relikvijama – kritici koju smatra implicitnom, jer su joj, kako kaže, podjednako važni i oni koji nisu shvatili njenu poruku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Biller (@msannabiller)

“U svom radu pokušavam da kombinujem čistu kinematografiju sa autentičnim iskustvom. Kada kažem autentično iskustvo, mislim na to da želim direktno da prenesem svoje životno iskustvo u formu. Moja posebna zabrinutost je u vezi sa svakodnevnim iskustvom žene. Pre mnogo godina, kada sam počinjala kao filmski stvaralac, htela sam da pokušam da napravim kinematografiju baziranu na vizuelnom zadovoljstvu za žene”, rekla je Billerova u jednom od svojih intervjua.

Ona je svojim filmovima The Love Witch i Viva odala počast prvim filmovima u boji (tzv. tehnikoloru) karakterističnim po vibrantnim šablonima i kostimografiji, ali sa jednim malim preokretom. Žene u njenim filmovima nisu predstavljene kao slatke, doterane lutkice sa domaćom pitom od jabuka u rukama, već kao moćni i usamljeni, ženski karakteri. Time tendenciozno briše rodne uloge žanra, i pravi svojevrsnu filmsku revoluciju.

Anna Biller i njen hit “The Love Witch”

Njen film The Love Witch u centar dešavanja postavlja mladu vešticu Elaine Parks koja napušta San Francisko neposredno nakon što je otrovala muža koji je prokockao njeno poverenje. Sama, u malom kalifornijskom gradu Arkati, služi se magijskim moćnicima i drugim muškarcima pripisuje istu sudbinu. Hodajući po tankoj liniji između empatije i hladnokrvnosti, Elaine je u potrazi za istinskom emocijom i muškarcem koji će je voleti baš takvu kakva jeste. Uzrok njene psihoze krije se u srednjovekovnim patrijarhalnim rodnim ulogama koje je nedvosmisleno usvojila.

Pročitajte i ovo: 7 girl power serija za ultimativnu dozu pozitivnog raspoloženja

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Reo’s Video (@reosvideo)

Satirični prikaz njenih moći ogleda se u trenucima kada muškarcu doda “ljubavni napitak” u čašu vina, nakon čega on postaje izuzetno emotivan, razdražljiv i mazan. Film prikazuje i zaštitnički stav prema marginalizovanim ženama koje se bave striptizom i veštičarenjem, kroz scenu maga u striptiz baru koji objašnjava da je strah od veštica zapravo strah od ženske seksualnosti i moći, dok igračica ponosno izvodi svoj erotski performans.

Kada su je pitali zbog čega je kreirala film The Love Witch, Anna je odgovorila: “Oduvek sam bila zainteresovana za istraživanje ženske fantazije, a seksepilna veštica je arhetip koji istovremeno govori o muškim strahovima i fantazijama o ženama, i ženskim osećanjima osnaženosti i delovanja. Dakle, dok smo navikli da spolja vidimo seksi vešticu ili fatalnu ženu, želela sam da je istražim iznutra. Glavna junakinja, Elaine, jeste ukrštanje mene – umetnice koja je oduvek žudela za ljubavlju – i određenih patološki narcisoidnih žena koje poznajem. Želela sam i da snimim film o slomljenom srcu, da bukvalno prenesem taj osećaj na ekran.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Biller (@msannabiller)

Anna Biller je i kreativni direktor svojih filmova, pa je tako dizajnirala (a često i pravila) čitave glumačke setove i šila kostime sa različitim paternima. Od retro fonta na početku filma do “teške” vintage šminke i korišćenja projekcije na zadnjem ekranu, njen film asocira na giallo – italijanske misteriozne fikcije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Biller (@msannabiller)

“VIVA” – Revolucija Anne Biller

Pored filma The Love Witch, Billerova je poznata i po svom prvencu Viva – američkoj satiričnoj drami o prigradskoj domaćici iz 1970-e godine koja se upoznaje sa ekstremima seksualne revolucije. Ona koristi Vivu kao sredstvo za istraživanje ženskih želja i zadovoljstva, kao i seksualnog oslobođenja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by John (@johnlepunk)

“Veliko pitanje je”, istakla je Anna Biller u jednom intervjuu, “šta bi se dogodilo kada bi muškarci voleli žene na način na koji one žude da budu voljene? Muškarci se nazivaju jačim polom, a žene emotivnijim, ali moje iskustvo pokazuje drugačije. Muške emocije nisu za potcenjivanje. Ono što oni ne mogu ili ne žele, jeste da to priznaju sebi i drugima. To ubija sve muškarce u mojim filmovima – suočavanje sa sopstvenim emocijama.”

Možda zvuči ironično, ali najveću zahvalnost oseća prema Donladu Trumpu, koga smatra ključnim uzrokom popularizacije njenih filmova.

“Dogodilo se u pravo vreme”, rekla je Anna. “Odmah nakon predsedničkih izbora, komentarisanje mojih filmova na internetu se znatno promenilo. Govorili su o ženskim pravima, seksualnosti i rodnoj ravnopravnosti kao nikada do sada. Prošlo je više od dve godine od premijere mog prvog filma, a komentariše se kao da se dogodila juče. Ljudi su postali svesniji društvenih poruka koje film šalje i prestali da ga posmatraju samo kao satiričnu vintage komediju.”

Anna vredno radi na novim filmskim ostvarenjima, u sada već prepoznatljivom retro maniru. Ako niste pogledali Vivu i The Love Witch nećemo se ljutiti. Samo, molimo vas, nemojte ih propustiti nakon ovog teksta. Pravo su filmsko osveženje.

Naslovna fotografija: instagram.com/msannabiller

Nenad Grubanoski

Comments