Rick Owens ima 57 godina i njegovo ime nije svetski poznato, ali njegov uticaj je oblikovao imidž rok-benda Kiss, a to govori mnogo o njegovom stilu i senzibilitetu. Rick kreira mušku i žensku visoku modu, dizajnira nameštaj i želi da u svetu mode bude ono što je Iggy Pop u svetu rock&roll-a. A i liči na njega. I ponosan je na svoj izgled, na svoje žilavo telo, oblikovano u teretani.

Njegov rad inspirisan je poezijom i slikarstvom, ali smatra da svako može da bude pesnik. Pesnik može da bude labilan i oštećen, ali umetnik mora da bude heroj i veličina – poezija je deo njegovog senzibiliteta, ali snaga umetnosti je deo njegove hrabrosti, provokativnosti i autentičnosti.

Sve je kod njega veliko, glomazno, sjajno, grandiozno, upadljivo, zaprepašćujuće, ekstravagantno. Owens mnogo misli na Picassa – heroja usamljenika, koji se ruga ljudima svojom umetnošću. Kad se loše oseća, kad sumnja u sebe, seti se Pikasa i pomisli kako baš i nije toliko loš.

Razmatrajući uticaj društvenih medija, Owens govori o naporima dizajnera da se prilagode tiraniji medija i o tome kako on stoji suprotstavljen celom tom haosu (u kome ipak prepoznaje sjajan senzibilitet koji spaja sve zajedno, bez izdvajanja nekog brenda posebno i omogućava stvaranje sopstvenog stila).

“Postoji taj svet, a ja sam nasuprot njega i verovatno se ističem, jer ako ne uđete u njega, ja sam onda jedna od retkih drugih opcija. Ljudi me prepoznaju, jer sam više fokusiran”, kaže dizajner. Bitne su reakcije na Instagramu, ali možda je bitnije pitanje održivosti i ekološke svesti i možda u to treba više ulagati, smatra on.

Comments