Ko još ne voli da ostane dugo budan? Umesto rane večere, kvalitetne knjige pred spavanje i dubokog sna u 23h, uvek ću pre izabrati “bindžovanje” omiljene serije (trenutno je na mom radaru serija Elite) do ranih jutarnjih časova. Ustajem, a imam čitavih 6 i po minuta da se spremim i krenem na posao, ne može gore od toga.

Jutarnja mrzovolja (jer sam uspavana), nervoza (jer već kasnim na posao) i beskonačno odlaganje alarma su definitivno najgori mogući načini da započneš svoj dan. Onda postavljam malo drugačije pitanje, ko zapravo voli da ostane dugo budan?

Posle višegodišnjeg snooze-ovanja alarma i posmatranja ranojutarnjih Instagram story-ja drugih koji su doručkovali ovsenu kašu, popili kafu (ja svoju prospem u žurbi ili se opečem, jer se naravno ne ohladi), a čak su i istrenirali, iskreno mogu da kažem da sam se umorila od svojih jutarnjih početaka u žurbi. Istraživanja su pokazala da ukoliko započneš dan u žurbi, nivo stresa će ti biti veći u toku radnog dana, a to će uticati na tvoju koncentraciju, produktivnost i kvalitet rada (šteta što sam to kasno saznala).

Kako bi i ti spasila svoj dan i unela sebi mir i strukturu u život, u nastavku saznaj koji su to jutarnji rituali koje treba da praktikuješ.

Napravi listu

Ništa ti ne može pomoći kao dobra lista obaveza. Pred spavanje pripremi odeću za naredni dan i napravi listu svih obaveza koje treba da obaviš. Svaku stvar koju ispuniš prekriži. Ova taktika sigurno će ti pomoći, jer ćeš imati pred sobom sve obaveze i svakako ćeš se osećati mnogo produktivnijom.

stil ck0i9Dnjtj0 unsplash e1584708865307 Rituali zbog kojih ćeš uspeti da postaneš morning person

Uspori

Kada otvoriš oči, zastani. Umesto da se baciš na skrolovanje Instagrama ili iskočiš iz kreveta, zastani i razmisli o svojim obavezama. Probaj da se setiš ili da pronađeš neku stvar u toku predstojećeg dana koja te raduje i u kojoj ćeš uživati, čak iako je to večernji povratak u krevet. Da bi dodatno smanjila rizik od stresa, važno je da preispitaš način na koji se budiš. Ukoliko su tvoji ukućani bučni, dobra ideja je da nabaviš čepiće za uši; druga ideja je da promeniš melodiju tvog alarma. Neka jutarnja melodija bude nežna, prijatna i opuštajuća.

s l Se3 GFPVcVc unsplash e1584709634180 Rituali zbog kojih ćeš uspeti da postaneš morning person
Comments