Svaka romansa vremenom bledi i velike su šanse da se zapitate kako ste mogli da upadnete u taj šablon, kad ste bili tako uvereni da nikada nećete postati kao parovi oko vas.

Ukoliko ste na početku veze i snažna osećanja još naviru u bujicama, noseći vas spontano kroz uspone i padove, verovatno ste i vi uvereni da će vaša romansa uvek biti živa i uzbudljiva.

U oba slučaja – zavisi od vas. Ako ste upali u kolotečinu, možete se iz nje izvući, ako niste, možete preventivno i namerno praktikovati romantične gestove, kako biste održali iskru.

Mali gestovi i činovi ljubavi mogu da naprave veliku razliku – ne čekajte posebne prilike da nešto proslavljate i obeležavate, kako biste se posvetili partneru, već začinite i pokrenite svoj ljubavni život, gestovima od kojih srce treperi.

Gestovi ljubavi od kojih romansa oživljava

Veče iznenađenja

Ne dozvolite da svako veče bude isto – nema ničeg lošeg u uživanju u zajedničkim navikama, ali povremeno napravite promenu, od koje će romansa živnuti i zatreperiti. Priredite partneru nešto što voli, a ne očekuje i kad za to nemate nikakav poseban povod. To može biti spremanje (ili naručivanje) njegove omiljene hrane, koju možete poslužiti u romantičnoj atmosferi, a možete i napraviti piknik u dvorištu, na terasi ili na podu dnevne sobe.

Takođe, možete planirati poseban izlazak, možda sa još jednim parom ili prijateljima i rođacima koje vaš partner voli i sa kojima ćete provesti prijatno i zabavno veče na koncertu, u bioskopu, restoranu…

Romansa cveta kroz ljubavna pisma i poruke

U doba savremene komunikacije pismo ili poruka pisana rukom predstavlja posebno romantičan gest, koji će zagrejati srce vašeg partnera. Odvojte vreme i napišite mu iskreno i toplo pismo o tome koliko ga cenite, šta kod njega najviše volite i kako oplemenjuje vaš život. Napišite slatku poruku na samolepljivom papiriću i zalepite je na frižider, ili ogledalo i zamislite kako se smeši kada je pronađe i pročita.

Koristite prednosti digitalne komunikacije na isti način – pošaljite mu tokom dana poruku koja nagoveštava vruće veče, ili mu je napišite u trenutku kad pomislite na njega i opišite šta vas je podsetilo (nešto smešno, šašavo ili ozbiljno). Svakodnevni mali gestovi ljubavi učiniće da se vaša romansa ukoreni u hranljivom tlu iz kog će istrajno rasti i cvetati.

Obradujte partnera promišljenim poklonom

Svako se raduje poklonima, a naročito dejstvo imaju odmereni i promišljeni pokloni – kad dobijete nešto što jako volite i što ste baš želeli, a uopšte niste očekivali da je vaš partner to zapazio ili da razmišlja o tome da vas iznenadi – romantičan gest koji obara s nogu. To može biti ulaznica za neki sportski događaj ili koncert (na koji ne morate ići sa njim), neki predmet koji je već imao, ali ga je izgubio, ili se pokvario ili neka sitnica, kao što je parče njegove omiljene torte iz poslastičarnice, ili boca omiljenog vina. Nije važna vrednost i veličina poklona, već to što njime poručujete da ste prisutni, da vidite, slušate i obraćate pažnju na njegova interesovanja i želje.

Pročitajte i ovo: Pokažite da vam je stalo – kako zaista izgleda svestan trud i ulaganje u vezu

Vikend romansa

Nema ničeg boljeg i romantičnijeg od zajedničkog „bekstva“ za vikend. Kratak izlet van poznatog okruženja, čak i ako je to samo odlazak u neko drugo poznato okruženje koje volite da posećujete, dovoljan je da romansa oživi. Utisci koje nosite potrajaće vam neko vreme – a kad ih potrošite i poželite da ih obnovite, uradite to ponovo.

To može biti boravak u vikendici čije vam je ključeve pozajmio prijatelj (koja ne mora biti veća od kolibe), ili šator u obližnjoj šumici – važno je da se osećate kao saučesnici koji su pobegli od sveta u svoju privatnu avanturu.

Upišite se na kurs plesa

Pohađanje časova plesa je vrlo zabavno, a istovremeno je i vrlo romantično. Idite zajedno na neki kurs plesa, bilo da želite da uživate u prilici da obnovite i usavršite plesne pokrete, ili da naučite neki nov i dinamičan ples. Najbolji deo ove priče je što ne morate da čekate priliku da negde zaplešete – od uvežbavanja koraka kod kuće, možete napraviti pravi romantični događaj, koji uključuje zajedničko spremanje večere, doterivanje i pravljenje romantične atmosfere – kao na filmu. Vaša romansa će u ovakvoj atmosferi varničiti i blistati, povezujući vas na dubok i intiman način.

Romansa kroz duboke razgovore

Romansa ne uključuje samo slatke, zanosne i zabavne stvari – ona se hrani i poverenjem i iskrenošću, čak i kada su u pitanju teške i bolje teme o kojima nerado razgovarate. Međusobno poveravanje, pažljivo slušanje, neosuđivanje i pružanje podrške partneru izražava bezuslovnu ljubav i prihvatanje, kojoj dubok partnerski odnos teži.

Osim redovnih razgovora o tome kako je kome prošao dan, odvojte vreme za ozbiljne psihološke, filozofske, porodične i lične teme, kao i za razgovore o vašem odnosu, o stvarima koje se osećaju kao prepreka među vama i onima koje vas zbližavaju. Iskrenost i ranjivost ruše prepreke, a prihvatanje i neosuđivanje zbližavaju.

Začinite svoj ljubavni život namernim i svesnim gestovima ljubavi i romantike, kako biste produbili bliskost i stvorili zonu poverenja i bezbednosti u kojoj vaša romansa uvek može biti goreti istrajnim plamenom.

Pročitajte i ovo: Gestovi ljubavi – male stvari koje će partneru pokazati da ga volite

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments