Kada je prije dvije godine u filmu “Društvena mreža” (The Social Network) glumila djevojku Marka Cukerberga (Mark Zuckerberg), koja ga ostavlja prije nego je stekao svjetsku slavu i bogatstvo, moramo priznati da je Runi Mara (Rooney Mara) rijetko kome ostala u jasnom sjećanju. Smeđokosa, neupadljiva djevojka čednog izgleda i blijede puti imala je veliku šansu da ne pronađe svoj put u filmskoj industriji i zauvijek ostane u sjeni, snimajući prosječne, sporedne uloge. No, upravo tu priča počinje.

slika113 Rooney Mara i ekstremni preobražaj

Prije i poslije

Redatelj Dejvid Finčer (David Fincher) bio je u potrazi za glumicom koja će vjerodostojno odigrati ulogu kontroverzne Lizbet Salander (Lisbeth Salander) u američkoj verziji švedskog filma “Muškarci koji mrze žene” (The Girl with the Dragon Tattoo). Vjerojatno nikoga ne čudi što naizgled čednu Runi Maru nije uopće htio primiti na audiciju – sve dok se nisu našli na jednoj pijanci koja je promijenila njen život. Navodno, Runi i Dejvid su pretjerali s alkoholom jednu večer kako bi on vidio kako se ona snalazi u situacijama koje ne može kontrolirati. Runi je oduševila redatelja i u tom trenutku njen se život promijenio.

a907215bfe161da3 84364280 10 Rooney Mara i ekstremni preobražaj

Runi Mara prije preobrazbe

slika38 Rooney Mara i ekstremni preobražaj

Romantičan izgled u 2010. godini

Za potrebe snimanja ošišala je svoju dugu, valovitu smeđu kosu i obojala je u zagasitocrnu. Morala je napraviti nekoliko pirsinga: na usni, uhu, obrvama i bradavici. Za ulogu je čak i drastično smršavjela. Svima koji su pogledali film jasan je karakter lika Lizbet Salander i s čime se Runi morala nositi kako bi što vjernije prikazala tu neobičnu djevojku. Izgleda da ništa nije bilo uzalud, jer je time zaradila nominaciju za Oskara.

slika45 Rooney Mara i ekstremni preobražaj

Runi Mara kao Lizbet Salander

Nakon snimanja, glumačka ekipa je krenula na promoviranje filma. Tada su modni znalci zapazili Runi, glumicu koja je svojim stilom odskakala od većine holivudskih ljepotica. Djevojčica se pretvorila u ženu upečatljivog stila s darkerskim elementima. Njena frizura s kratkim šiškama postala je pravi hit, a ona ikona stila. Kada se pojavi na crvenom tepihu, sve su oči uprte u nju.

slika52 Rooney Mara i ekstremni preobražaj

Omiljeni joj je Givenchy

Najčešće se može vidjeti u kreacijama modne kuće Givenchy, a ljubitelj je i srpske dizajnerice Roksande Ilinčić.

slika62 Rooney Mara i ekstremni preobražaj

U crnom kombinezonu Roksande Ilinčić

Njena jednostavna mogućnost prilagdobe oduševila je modne kritičare i vizažiste. Predviđaju joj slavu jednaku onoj Odri Hepbern (Audrey Hepburn).

Nakon ovog filma slijede nastavci popularne trilogije “Millenium”, u kojima će Runi ponovno stati ispred kamere kao Lizbet. Na nama je da ju promatramo i pratimo njene modne preobrazbe, jer je sigurno jedna od zanimljivijih ličnosti na trenutnom zvjezdanom nebu.


Darija Jelavić je autorica bloga From Paris With Love, voli sve što nije obično i sve što ne vole mladi. Voli zapažati detalje i vidjeti neprimjetno u svemu, jer je to ono što život čini zanimljivijim. Kad odraste želi biti Lady Gaga.

Comments