Kraljica Jordana, Ranija al Abdula (Rania Al Abdullah) rođena je 31. Avgusta 1970. u Kuvajtu. Roditelji su joj palestinskog porekla. Završila je poslovne studije na američkom Univerzitetu u Kairu. Između ostalog, radila je za kompaniju Apple u Jordanu.

Godine 1993. udala se za tadašnjeg princa, a današnjeg kralja, Abdulaha II (Abdullah II of Jordan) sa kojim ima četvoro dece. Od svoje udaje, postala je jedna od najuticajnijih ličnosti na svetu. Njen humanitarni angažman obuhvata unapređivanje svih životnih sfera, pre svega obrazovanja, ne samo u Jordanu, već i šire. Osim što se bori za prava svakog čoveka na edukaciju, zdravlje i slobodu, pokušava da sruši kulturalne granice između Istoka i Zapada. Aktivni je korisnik Facebook-a i Twitter-a.

kung abdullah ii av jordanien Royal Style: Queen Rania of Jordan

Svojom pojavom pokušava da slomi predrasude koje vladaju o muslimanskim ženama. Zaista, osim po svojoj veri, ni po čemu drugom se ne razlikuje od žene sa Zapada – obrazovana je, lepa, elokventna, slobodna da svoje ambicije ostvaruje po sopstvenom nahođenju. Naposletku, ono što je za ovu rubriku najbitnije: uvek će se naći u modnim časopisima kao jedna od najbolje obučenih svetskih plemkinja.

Zanimljivo je da ona ne nosi veo. Kada god je upitaju za to, kaže da je to “mnogo zanimljivije ljudima na Zapadu, nego u Jordanu“, te da se mnogo više pažnje obraća na to van njene zemlje i van okvira arapskog sveta. Iako je često bila kritikovana zbog nenošenja vela od strane verskih fundamentalista, kaže da je to deo njenog posla, kao i da je nošenje vela lični izbor za sve muslimanke, te da ih ne treba osuđivati zbog toga. Možda bi se moglo očekivati da kraljica jedne arapske zemlje bude nakinđurena, kraljevski elegantna i uvek obučena u neobičnu odeću, ali ona nije. Ranija uvek izgleda elegantno i aristokratski, no u isto vreme jednostavno i krajnje svedeno.

WomenoftheYearQueenRania Royal Style: Queen Rania of Jordan

Kada sam je prvi put videla u jednom časopisu, trebalo mi je neko vreme da razaznam ko je od žena na slici kraljica Jordana. Ranija izgleda kao kakva working mom pre nego kao kraljica. Ipak, njeno odevanje u kombinaciji sa njenim stavom i držanjem zaista pokazuje pravu kraljicu – dostojanstvenu, ponosnu, pametnu, čiji nastup nije sadržan samo u odevnoj kombinaciji. Uprkos činjenici da se ne razbacuje, njen narod je nekoliko puta izražavao svoje nezadovoljstvo zbog kraljičinog skupog odevanja, smatrajući da je neukusno. I na to je odgovorila skromno, rekavši da “svako ima pravo da mu se ne dopadaju njene odevne kombinacije“.

Još uvek nije zaštitno lice nijedne modne kuće, no omiljene su joj Dior, Balenciaga i Yves Saint Laurent.


Andrea Rajić – ljubitelj antičke istorije, kulture i umetnosti. Istovremeno, obožavalac gradskog načina života. Kad bi mogla da bira, život bi joj se sastojao od mode, muzike, književnosti i pozorišta. Interesovanja joj se često proširuju, te se dešava da ne zna šta želi ali uvek zna šta ne želi.

Comments