Kristali su, generalno, oduvek bili korišćeni u različitim kulturama širom sveta, hiljadama godina. Neke od ključnih upotreba kristala uključivale su fizičko lečenje, meditaciju, zaštitu i kreativnu inspiraciju. Jedan od najpopularnijih kristala danas je i rozenkvarc (ili roze kvarc), i zbog toga smo odlučili da vam predstavimo sve njegove pogodnosti. 

susanna marsiglia XqK6fVdzAjU unsplash1 Rozenkvarc   sve o kamenu bezuslovne ljubavi
sierra nicole narvaeth Ywwb4gzWGik unsplash1 Rozenkvarc   sve o kamenu bezuslovne ljubavi

Šta je rozenkvarc?

Kaže se da upotrebna rozenkvarca datira čak 7.000 godina pre nove ere. Takođe, tvrdi se da su Egipćanke i Rimljanke koristile maske od rozenkvarca za čišćenje lica i sprečavanje bora. Danas se roze kvarc često koristi kao u vidu nakita, za meditaciju, ili za dekoraciju u sklopu doma i kancelarije. 

Ako nekada vidite tamnije varijante ovog kamena, kao što su nešto dublja roze boja (poznatija i kao jagodičasta-roze), ili svetloljubičasta (lavanda-roze), oni takođe spadaju u porodicu istog kamena, s tim što su boje nešto drugačije. 

Roze kvarc je mineral koji se sastoji prvenstveno od molekula silicijum dioksida koji se obično formira na temperaturi između 400 i 700 stepeni celzijusa. Kristal se može naći širom Sjedinjenih Država, Australije, Brazila, Madagaskara, Južne Afrike, Indije, Švedske i Nemačke.

Lekovita svojstva rozenkvarca

Iako ne postoje naučni dokazi da kristali rozenkvarca nude bilo kakve zdravstvene pogodnosti, oni se i dalje često koriste u svrhe lečenja.

Roze kvarc je možda najpoznatiji po tome što je kamen bezuslovne ljubavi. Neki veruju da emituje snažnu vibraciju ljubavi, sreće i emocionalnog isceljenja. Međutim, važno je napomenuti da nedostaju istraživanja koja bi podržala ove tvrdnje o kristalima. U stvari, postoji vrlo malo dokaza koji bi podržali prednosti kristala uopšte.

Isceljenje rozenkvarcom

Veruje se da roze kvarc oličava moćne isceliteljske kvalitete koje mogu biti korisne i za fizičko i emocionalno zdravlje.

Kaže se da rozenkvarc pomaže u:

Popešuje međusobno razumevanje osoba

Rešavanju problema u vezi

Inspiriše stav saosećanja i ljubaznosti

Veruje se i da povećava osećanja:

Mira, spokoja, samoljublja

Rozenkvarc je kristal bezuslovne ljubavi koji donosi duboko isceljenje srcu, otvaranjem srčane čakre. Kada se jednom postigne, dolazi do dubljeg stanja smirenosti, spokoja i mira, što na kraju rezultira potpunim opuštanjem, podstičući osećanja sreća i zadovoljstva.

Takođe se veruje da rozenkvarc ima brojne benefite kada je u pitanju fizičko zdravlje, posebno kada ga nosite na telu – bilo u vidu ogrlice, narukvice, ili čak samo u vidu kamena u džepu pantalona ili torbe. 

Roze kvarc je posebno jak kada se nosi oko srca. On odbacuje negativnu energiju, a kada ga nosi osoba, pomaže da se negativne emocije zamene pozitivnim, vraćajući na taj način onoga ko nosi kristal u stanje čiste ljubavi i balansa.

fleur kaan e7jpGYe7OtU unsplash scaled Rozenkvarc   sve o kamenu bezuslovne ljubavi

Kako se koristi rozenkvarc?

Ako vas interesuju kristali, i terapija kristalima, onda ste se sigurno zapitali i kako se koristi roze kvarc? Ovo su neki od načina kako ga možete inkorporirati u svoju svakodnevnu rutinu:

Nosite ga na telu; stavite ga ispod jastuka; postavite ga kao dekoraciju u kući; držite ga dok meditirate; dodajte ga u vašu dnevnu rutinu za negu kože; uključite ga u svakodnevne rituale.

Pročitajte i ovo: Ovo je sve što treba da znate o kristaloterapiji i kristalima

Rozenkvarc rituali

Ovaj dragi kamen se često koristi u ritualima, od manifestacije do prizivanja bezuslovne ljubavi. Ako želite da se oprobate u njima, ovo su neke od stvari koje možete uraditi. 

Postavljanje namera sa roze kvarcom

Postoje verovanja da roze kvarc pojačava snagu vaših namera, posebno onih koje se odnose na ljubav, romansu ili saosećanje. Kako biste postavili namere sa ovim kristalom, možete učiniti sledeće:

Sedite na tiho mesto. Raspoloženje možete promeniti paljenjem tamjana ili sveće.

Dišite. Usporite disanje i usmerite pažnju na sadašnji trenutak.

Postavite pitanje. Pitajte svoj kristal za dozvolu da aktivirate njegovu energiju, stavljajući ga na dlan.

Napunite ga. Napunite svoj kristal svojom namerom, šaljući želju u kamen.

Zapišite. Kada završite, zapišite svoju nameru na papirić i stavite ga ispod kvarca.

Ostavite kamen. Ostavite ga na posebnom mestu onoliko dugo koliko želite da prizovete energiju te namere.

anton maksimov 5642 su vGeIp6eeJA unsplash scaled Rozenkvarc   sve o kamenu bezuslovne ljubavi

Voda sa rozenkvarcom

Da biste proširili ljubavnu, romantičnu energiju roze kvarca u svom prostoru, možete jednostavno kombinovati kamen sa malo vode. Uradite sledeće:

  1. Dodajte male komadiće kamena u malu staklenu bocu sa raspršivačem. Najbolje je koristiti ćilibarsku bocu.
  2. Napunite flašicu do 3/4 prečišćenom izvorskom ili destilovanom vodom.
  3. Ostavite bočicu da odstoji najmanje 1 sat. Veruje se da ovo “ispušta” sve kvalitete kvarca u vodu.
  4. Kada budete spremni, poprskajte vodu svuda gde želite da prizovete ljubav. Probajte na svoj prekrivač, kauč, svoju odeću – čak i sebe!
  5. Dok prskate, prilagodite se energiji kristala i onome što želite da pozovete u svoj prostor.

Rozenkvarc nakit

Jedan od najjednostavnijih načina da uključite ovaj dragi kamen u svoj život je tako što ćete ga uvek nositi sa sobom. Minđuše sa roze kvarcom ili prsten su sjajne opcije koje uvek možete imati pri sebi.

Nošenjem roze kvarca u vidu ogrlice možete osetiti posebno jake efekate, jer ga tako nosite u blizini srca i srčane čakre. To dozvoljava centru srca da se otvori i oslobodi sve namere ili stresove koji se sadrže u njemu.

Ispod jastuka i u vašem domu

Često se preporučuje da kamen stavite i ispod jastuka, kako biste pospešili lagane snove. Od njega ćete privući i preuzeti laganu i mirnu energiju tokom sna. To će rezultirati u mirnije i spokojnije snove, kao i pozitivne vibracije.

Pored toga, možda vam se dopada kako kristal izgleda, i želite da ga gledate češće tokom dana. Zbog toga preporučujemo da ga inkorporirate u kućnu dekoraciju kako biste povećali saosećanje i isceljenje srca čitavoj porodici. 

Rozenkvarc u beauty rutini

Ovaj dragi kamen se često koristi u rutinama za negu lepote, i kao alat, i kao sastojak. Roze kvarc se najčešće koristi u vidu rolera za lice ili gua sha alatki. Pored toga, postoje i proizvodi za negu lepote koji sadrže ovaj dragi kamen poput krema za lice.

viva luna studios hYpHkpQG5ms unsplash 1 scaled Rozenkvarc   sve o kamenu bezuslovne ljubavi

Pročitajte i ovo: Prednosti meditacije koje donosi kolektivno iskustvo duhovnog putovanja

Ako ste se zapitali koliko vremena je potrebno da rozenkvarc deluje – odgovor i nije toliko jednostavan. Isceljenje i manifestacija nisu magični štapići koje možete da zamahnete i osetite promenu istog trenutka.

S tim u vezi, veliki broj ljudi veruje u to da moć vaše namere i želje ima veliki efekat na to kako kristal utiče na vas. Isto tako, često se kaže da energija kristala dosiže izvan vremena i prostora. To znači da nije moguće postaviti vremensku liniju u okviru isceljivanja kristalima.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Comments