Ako je vaša rutina vežbanja razrađena, jer ozbiljno shatate svoje zdravlje i kondiciju, želećete da znate kako da izvučete maksimum. Na kraju, nema mnogo smisla raditi vežbe koje nemaju uticaja. Svaki trening je važan, ali kada imate maksimalan učinak, osećate se bolje i subjektivno i objektivno.

Rutina vežbanja uz maksimalnu dobit

Čvrsto posvećivanje redovnom vežbanju

Ono što ljude sprečava da ostvare maksimalnu dobit uz svoju rutinu vežbanja, jeste neredovno i nedosledno vežbanje.

Uglavnom dobijate onoliko koliko i uložite – to znači da ako je vaša rutina vežbanja odlična, ali u nju ulažete malo vremena, nećete postići tako dobre rezultate. S druge strane, ako dosledno vežbate, primetićete razliku.

Solidna rutina vežbanja podrazumeva najmanje tri puta nedeljno, ali ako možete ostvariti četiri ili pet nedeljnih treninga, utoliko bolje.

Rutina vežbanja i motivacija

Teško je održati visoku motivaciju za vežbanje, ali važno je da držite nivo. Razmislite – šta vas motiviše kada je u pitanju vežbanje? Da li vam vaša rutina vežbanja daje dovoljno energije? Da li se bolje osećate psihički? Kada nemate volje, da li odustajete, ili ipak vežbate?

Imajte na umu svoje ciljeve, to će vam pomoći da vežbate čak i kada niste raspoloženi. A kada vam uspe da ostanete dosledni, iako ste prvo hteli da odustanete, to će vam osnažiti motivaciju na duže staze. Sledeći put kad budete bezvoljni, setićete se da samo treba da prevaziđete to stanje i držite se svoje rutine vežbanja, jer ćete se posle toga osećati bolje i bićete zadovoljni sobom.

Ako želite da izgubite nekoliko kilograma, koristite taj cilj kao motivaciju za vežbanje, čak i kada ste umorni i neraspoloženi, a možete pojačati motivaciju i slušanjem ritmične muzike koja pokreće.

Pročitajte i ovo: 6 joga vežbi koje će vam omogućiti bolje orgazme

Napravite svoj režim vežbanja

Ako imate određeni trening, dosledno ga se pridržavajte. Na primer, ako trčite tri dana u nedelji, a dva dana radite sa tegovima, držite se tog rasporeda. Možete biti u iskušenju da krenete lakšim putem ili da uštedite sebi napor, ali ako želite maksimalne rezultate, moraćete da ostanete disciplinovani i fokusirani. Ako želite odlične rezultate od svoje rutine vežbanja, morate se dati 100 posto.

Rutina vežbanja sa prijateljima

Odličan savet za vežbanje je da se udružite sa nekim i zajedno vežbate. Ovo vam pomaže da se međusobno kontrolišete i održavate nivo odgovornosti i discipline. Možda je dobra ideja da imate više prijatelja za zajedničko vežbanje, ili da se pridružite času fitnesa. Lakše je održati motivaciju, kada ste u tome sa drugima.

Praktikujte dobre savete

Čitajte članke u časopisima, blogove i knjige o vežbanju, pratite one koji znaju o čemu govore, koristite njihove video klipove za inspiraciju, motivaciju i obrazovanje. Jedno je otići u teretanu i stati na traku za trčanje, a drugo usvojiti navike koje praktikuju sportisti koji se ozbiljno bave programima vežbanja za celo telo. Uložite vreme u pornalaženje takvih sadržaja i osmislite personalizovani plan vežbanja.

Rutina vežbanja – davanje i ulaganje

Setite se ove jednačine svaki put kad pristupate vežbanju – koliko uložite, toliko ćete dobiti. Praktikujte sve dobre savete i vremenom ćete izvući maksimum iz svoje rutine vežbanja.

Pročitajte i ovo: Tenzija se “skuplja” u kukovima, a ove vežbe će vam pomoći da se opusite

Naslovna fotografija: instagram.com/jamalmustafa242

Brankica Milošević

Comments