Izgledaš umorno. Ove dve reči je najteže čuti, posebno kad niste zapravo umorni, ali vaše lice očigledno tako izgleda. Međutim, postoji rutina za odmorniji izgled koja se sastoji od malih promena u navikama – i pomaže nam da delujemo energičnije.

Istraživači sa Univerziteta u Stokholmu otkrili su da je veća verovatnoća da će ljudi koji izgledaju umorno biti doživljeni kao nezdravi – imaju crvene oči, tamne podočnjake i bledu kožu. Prvi utisak je važan, pa to može uticati na način na koji nas drugi doživljavaju, a to nikako ne želimo.

Rutina za odmorniji izgled koju možete da primenite

San kao prioritet

Studija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD otkrila je da je previše (više od 10 sati) ili premalo (ispod 6 sati) povezano sa hroničnim stanjima poput dijabetesa, koronarne bolesti srca i anksioznosti. Veći rizik se primećuje kada se rutina spavanja naglo promeni, na primer, posle vikenda.

To znači da rizik dostiže vrhunac ponedeljkom, nakon vikenda dužeg spavanja, jer je ranije buđenje šok za naša tela. Postoji rešenje: vikendom se probudite 30-40 minuta ranije nego inače, kako bi jutarnji šok za organizam ponedeljkom bio minimalizovan. Obratite pažnju i na ishranu. Aminokiselina triptofan pomaže telu da redovno spava. Najbolji izvori te kiseline su losos, ćuretina, sveži sir i grožđe – koji su zdravi i za vašu kožu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MELISSA A. R (@mimiarr)

Šetnja za blistavu kožu

Promena godišnjih doba može biti jedan od glavnih krivaca kada je u pitanju umoran izgled. Sivo zimsko nebo čini da izgledamo bleđe i umornije nego što jesmo, a iako ne možemo da promenimo vreme, možemo da koristimo serume ili prajmere koji reflektuju svetlost.

Studija iz 2011. koja je uključila 5.000 žena tokom godišnjih doba otkrila je da su podočnjaci znatno tamniji u hladnijim mesecima. U stvari, 82% žena ima tamne krugove i natečene oči zimi, za razliku od 38% leti. To je zbog nedostatka vitamina D u telu, supstance koja povećava gustinu kostiju, ali se mora sintetizovati prirodnim svetlom. Nedostatak vitamina D čini da se osećamo letargično i pospano.

Zato izađite u šetnju od 10 minuta bar jednom u toku dana ili kada ste najumorniji – jako svetlo ima moć da vas razbudi. Izađite čak i ako je sivo; dobićete mnogo više izlaganja svetlu nego u svojoj kancelariji.

Vaše telo takođe povezuje bilo kakvu neaktivnost (kao što je sedenje satima) sa snom, pa ako buljite u ekran računara 10 sati, manje trepćete, što dovodi do suvih očiju, naprezanja i finih linija u tom predelu. Odvojite jedan minut svakog sata na poslu da prošetate, napravite pauzu i ustanete – odmah ćete videti i osetiti razliku.

Duboko disanje za manju nadutost lica

Kada dišemo prirodno, obično je plitko i brzo, što znači da ne unosimo dovoljno kiseonika. To dalje znači da imamo veći nivo ugljen-monoksida u krvi, što nas može učiniti umornijim. Kada nemamo dovoljno kiseonika u krvi, ubrzava se i naš otkucaj srca i krvni pritisak, a sve to uzrokuje stres za naše telo.

To takođe utiče na naša lica, jer loša cirkulacija (uzrokovana nedostatkom kiseonika) dovodi do nakupljanja tečnosti u tkivima oko očiju, što dovodi do nadimanja lica. Zato treba da vežbamo dublje disanje, iz dijafragme, nekoliko puta svakog dana – kada se osećate umorno, stavite ruku preko stomaka i udahnite, i fokusirajte se na to da se stomak pomeri.

Preskočite slatkiše (bar ponekad)

Znamo da je šećer neprijatelj lepe kože. Jedan od razloga za upale na koži je nagli porast šećera u krvi, koji izaziva biohemijske promene u ćelijama, koje zatim rezultiraju ubrzanim starenjem.

Kada se šećer u krvi poveća, može se vezati za kolagen u procesu koji se zove glikacija, čineći kožu ukočenom. Gubitak elastičnosti mlade kože će vam dati duboke bore i učiniti da izgledate staro.

Pročitajte i ovo: Ukoliko žudite za šećerom, vašem telu nedostaju ovi hranljivi sastojci

Naslovna fotografija: instagram.com/mimiarr

Božica Luković

Comments