Modna kuća Gucci nedavno je šokirala javnost vestima da će poznati dizajner Alessandro Michele napustiti poziciju kreativnog direktora, na kojoj se nalazio od januara 2015. godine. Ukoliko pratite modu, doduše, ova vest i nije došla u potpunosti neočekivano. Kompanija luksuznih dobara Kering, u čijem se vlasništvu nalaze modni brendovi Balenciaga, Bottega Veneta, Gucci, Alexander McQueen i Yves Saint Laurent – tokom poslednjih meseci donela je nekoliko velikih odluka i povukla nekoliko rizičnih poteza – kao što su objava i brzo povlačenje kontroverzne Balenciaga kampanje koja uključuje fotografije dece i koja je izazvala burne reakcije na internetu.

U modnom svetu već je počelo da se šuška da se Alessandrova Gucci era bliži kraju, jer je potrebno udovoljiti kupcima na istočnom tržištu, koji su se zasitili maksimalizma i vintage estetike koju je Alessandro doneo u brend. Neosporno, on je kao dizajner zaslužan za renesansu i vrtoglav uspon brenda Gucci tokom poslednjih sedam godina, ali svaki uspon mora imati i svoj pad. Iako Alessandro nije posustajao sa kreativnim idejama i istančanom estetikom, Kering board zaključio je da je vreme za promenu, koja podrazumeva imenovanje novog kreativnog direktora brenda Gucci. I, sada konačno znamo ko će to biti – modni dizajner Sabato de Sarno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @gucci

Sabato de Sarno – šta znamo o ovom dizajneru?

Ako ste se zapitali, Sabato de… ko? Ne brinite, niste jedini. Iako je na modnoj sceni od 2005. godine i radio je za zvučna imena kao što su Prada, Dolce & Gabbana i Valentino, o Sabatu se malo zna. Možemo ga nazvati čovekom iz senke, koji je svoj rad držao iza kulisa, ne eksponirajući se previše u javnosti. De Sarno je prethodno proveo skoro 13 godina u modnoj kući Valentino, radeći kao modni direktor pod kreativnom vizijom Pierpaola Picciolija. Sam De Sarno izjavio je kako je izuzetno počastvovan novom ulogom koja mu je dodeljena, kao i da je ponosan što će postati deo kuće sa neverovatnim nasleđem i tradicijom, koja promoviše vrednosti u koje i sam veruje.

CEO brenda Gucci, Marco Bizzari, veruje da će De Sarno na pravi način doprineti viziji ove modne kuće, jer je dobro upoznat sa drugim kultnim italijanskim modnim brendovima. Ipak, prvu kolekciju kreiranu pod “dirigentskom palicom” De Sarna brend će lansirati tek u septembru, tokom predstavljanja kolekcija za proleće/leto 2024. godine, u Milanu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @gucci

Sabato de Sarno kao vesnik promene u modnoj kući Gucci

De Sarno je rođen u Napulju, a karijeru je do sada gradio isključivo u italijanskim modnim kućama. Izuzetno blisko je sarađivao sa Pierpaolom Piccolijem tokom svoje ere u Valentinu – iako se nikad do sada nije isticao javno. Takođe, De Sarnova popularnost među poznatim ličnostima porasla je nakon što je kreirao venčanicu za Nicolu Peltz, koja je udata za Brooklyna Beckhama.

Svoju izjavu po pitanju angažovanja De Sarna dao je i François-Henri Pinault, biznismen, predsedavajući i direktor kompanije Kering, rekavši kako smatra da će pod njegovim kreativnim vođstvom modna kuća Gucci nastaviti da utiče na modu i kulturu. Takođe, od De Sarna se očekuje da brendu doprinese savremenu perspektivu i duh modernog luksuza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@nicolaannepeltzbeckham)

Sigurni smo da stati u cipele Alessandro Michelea neće biti nimalo lako za De Sarna, naročito u kontekstu velikih očekivanja brenda i žudnje za promenom. Stagnacija u profitu brenda Gucci navela je kompaniju Kering da povuče rizičan potez i odluči se za kompletnu promenu u smeru dizajna, koju bi De Sarno trebalo da iznese. Uzbuđeni smo zbog jedne ovako značajne promene u svetu mode i moramo priznati da već sa nestrpljenjem iščekujemo prvu reviju koju će De Sarno predstaviti. Poznajući njegov rad za brend Valentino, verujemo da možemo očekivati smeli pristup dizajnu, minimalizam i atraktivnost u pogledu forme, kao i primesu jarkih i kontrastnih boja. Bilo kako bilo, zanimljiva modna vremena su pred nama.

Pročitajte i ovo: Alessandro Michele je napustio Gucci – ko će sledeći pasti u modnom svetu?

Naslovna fotografija: instagram.com/gucci

Jovana Pantić

Comments