Postoje mnogi nekulturni komentari koje dobijaju osobe sa viškom kilograma, a “samo da smršaš i bila bi top” je jedan od najgorih. To je varijacija na “lepa si… za buciku”. Kada živimo u svetu u kome su delovi ženskog tela trend koji se menja na svakih nekoliko godina, nije čudno što ovo nije redak komentar.

“Imaš super građu, samo da se oblikuješ”, “Kreni u teretanu i bićeš riba” – ovo nisu komplimenti, nego uvrede. Da li ste svesni da je sasvim pogrešan motiv da neko smrša da bi se uklopio u standarde lepote? Da li znate koliko poremećaja u ishrani zbog toga nastaje? Uostalom, šta neko radi sa svojim telom, uopšte nije vaša stvar, sem ako vas na neki način direktno ne ugrožava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ariella Nyssa (@ariellanyssa)

Ono što je zanimljivo kod ovog komentara je što predstavlja uvredu koja može malo da zaliči na kompliment. Dakle, “bila bi top” – ali nisi, nego kod tebe se vidi taj potencijal, sada ne ličiš ni na šta. Otprilike to čujem kada mi neko kaže nešto slično. I ok, sasvim je ok da nekome ne ličim ni na šta, da mu je ružno kako izgledam, ali nije ok da komentariše tuđi izgled.

Pročitajte i ovo: Kakva si riba bila, a sad ne možeš da zakopčaš tu haljinu

Ovim rečima ne kažete da bi neko mogao da izgleda lepo, već da nije lep. Mnogi od nas bi izgledali lepo ili lepše da nešto promene, ali to nekako kao da se odnosi samo na ljude sa viškom kilograma. Nećete toliko često čuti “bila bi lepša samo da ti nije toliki nos”, “bila bi lepša da se ugojiš”. Da, verujem da zaista ima onih koji su imali takve komentare, poenta je da “bila bi lepa da smršaš” je opšteprihvaćen i jedan od najčešćih komentara koje gojazne osobe čuju.

Implikacije ovog komentara nemaju kraja, zato što nema kraja ni mogućnostima. Hoću reći, pored toga što bih bila lepša samo da smršam, bila bih lepša i da nosim protezu i ispravim zube, da izlečim rozaceu, ofarbam se u plavo, stavim filere u usne, uradim japansko iscrtavanje obrva… uh, nema kraja u tome šta bih sve mogla da uradim. I šta bi sve svaka osoba mogla da uradi, jer svako od nas ima nešto čime nije zadovoljan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ariella Nyssa (@ariellanyssa)

Tako da kada neko kaže sledeći put “da smršaš bila bi top”, reći ću “ti bi bila top da izdepiliraš te brkove i staviš filere u podočnjake”. Što da ne, kada već komentarišemo tuđi izgled, hajde da idemo do kraja.

Vidite kako je ton odmah drugačiji kada komentarišemo bilo šta drugo što nije višak kilograma. Onda postaje jasnije da je u pitanju uvreda. Zato je “da smršaš bila bi top” uvreda, samo uvreda koja je prikivena strahom od gojaznosti, pa je to nekako čini prihvatljivijom – iako u realnosti nije prihvatljiva.

Pročitajte i ovo: Kilogrami su ratni ožiljci koji se ne mogu sakriti

Summa summarum, nemojte komentarisati kako neko drugi izgleda, ako ne može svoj izgled da promeni istog trenutka. Dakle, recite samo “imaš nešto među zubima”, “popravi kragnu”… nešto u tom smislu. Sve ostalo nije kulturno i govori o vašem vaspitanju, a ne o izgledu te osobe.

Naslovna fotografija: instagram.com/ariellanyssa

Jovana Petković

Comments