U prvoj fazi zaljubljenosti, u kojoj se osećate stopljeno sa partnerom, pokušavate da što bolje izrazite ljubav i možda prvi put otkrivate koji je vaš jezik ljubavi i kako želite da vam se ljubav izrazi, kao i šta je ono što partner najviše ceni kao izraz ljubavi. Obično imamo kombinaciju jednog dominantnog i još jednog jezika ljubavi – načina na koje dajemo i želimo da primamo. Često tačno znamo šta želimo od partnera i možemo da mu kažemo šta je ono što nam je potrebno, da bismo se osećali voljeno i sigurno. Ali, većina nas ne zna kako da sebi pokaže ljubav na svom jeziku ljubavi – a samoljubav je, takođe, nešto što je potrebno izraziti.

Da li možemo očekivati da nas neko voli na način koji najbolje prihvatamo, ako ne umemo ili ne znamo kako da izrazimo samoljubav? Da li to znači da ako nismo u vezi i ne primamo ljubav od nekog drugog, ne zaslužujemo da budemo voljeni, da smo odsečeni od ljubavi? Kada pokušavamo da razumemo jezike ljubavi, to se obično odnosi na drugu osobu – nastojimo kako najbolje možemo da volimo svoje partnere, ali ignorišemo to kako možemo da volimo sebe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Evo kako da izrazite samoljubav svojim jezikom ljubavi

Fizički dodir

Ako je dodir vaš jezik ljubavi, onda volite maženje, držanje za ruku, fizičko izražavanje nežnosti i prisnosti. Pošto uživate u fizičkim senzacijama, možete izraziti samoljubav na načine koji će vam fizički prijati.

Zakažite spa tretman, ili masažu. Nabavite kupku i masažer za stopala koji možete koristiti kod kuće. Nosite odeću u kojoj se osećate samouvereno. Budite fizički akitvni – u zavisnosti od onog u čemu najviše uživate, idite na plivanje, trčanje, vožnju biciklom, ili opuštajuće treninge joge. Isprobajte saunu, đakuzi, mažite telo hidratantnim mlekom, idite kod frizera na pranje kose i feniranje. Pomazite sebe po glavi, poljubite svoje rame. Sve ove stvari možete raditi redovno ili povremeno, da biste izrazili ljubav prema sebi, na način koji vam pruža najviše samopouzdanja.

Pročitajte i ovo: Veza na daljinu – iskustva i anketa

Reči ljubavi

Lepo je čuti reči ljubavi, ohrabrenja i divljenja, pohvalu i potvrdu svoje izvrsnosti. Ali ne morate zavisiti od tuđe potvrde, jer možete izraziti samoljubav rečima ljubavi i glasno i pismeno. Nećete ići okolo i razgovarati sami sa sobom (mada možete, ako vas je baš briga što će vas čudno gledati), ali možete izgovarati afirmacije, kada ste sami kod kuće. Rečima ljubavi moćete izraziti samoljubav i vođenjem dnevnika, vežbanjem pozitivnog samogovora (primetite kako se obraćate sebi i korigujte negativne izjave u pozitivne, obraćajte se sebi s ljubavlju). Ustanovie posudu (teglu, kutiju) zahvalnosti – svakog dana napišite na papiriću na čemu ste u svom životu zahvalni i ubacite papirić u posudu. Kada imate posebno naporan dan i osećate se nesigurno i uzdrmano, pročitajte sve beleške iz vaše posude zahvalnosti. Napišite pismo svojoj budućoj sebi. Započnite dan afirmacijama. Oblepite zid radne sobe (ili napravite pano) beleškama sa vašim omiljenim motivacionim citatima i rečima afirmacije. Napravite listu svega što cenite i volite kod sebe, svojih osobina i dostignuća. I ovu listu možete iščitavati, da biste sebi popravili dan.

Pročitajte i ovo: Vodič za samoprihvatanje

Samoljubav kroz dela služenja

Dela služenja kao jezik ljubavi, znače da cenite da budete zbrinuti, da volite sigurnost koju vam partner pruža. Ali na ovom jeziku možete izraziti i ljubav prema sebi. Usmerite dela služenja kroz samoljubav tako što ćete olakšati sebi život na različite načine – delegirajte zadatke, naročito one koje mrzite, ili one za koje vam treba mnogo vremena da ih završite. Automatizujte plaćanje mesečnih računa, pripremite i poslužite sebi zdrava i ukusna jela. Neka vam namirnice i stvari koje su vam potrebne donose na kućnu adresu. Redovno idite na kontrole i vodite računa o svom zdravlju. Negujte se kvalitetnim proizvodima. Radite stvari zbog kojih se osećate dobro zbog sebe.

Davanje i primanje poklona

Primanje poklona donosi ispunjavajuća osećanja, raznežite se kad vam neko nešto pokloni, jer znate da je mislio na vas, da je razmišljao i potrudio se da vam priredi zadovoljstvo. Davanje poklona je takođe veoma ispunjavajuće – možete veoma uživati tražeći pravi poklon za određenu osobu, ili praveći kreativan poklon (jer znate da će druga osoba najviše ceniti vaš trud i maštovitost). Ali ne treba da zavisite od pažnje partnera, prijatelja i porodice, koji vam daju poklone u očekivanim prilikama, za rođendan i praznike.

Izrazite samoljubav tako što ćete prirediti sebi lep poklon, bez ikakvog posebnog razloga, jednostavno zato što želite toj divnoj osobi da date i priuštite nešto u čemu će uživati. Idite negde za vikend, uplatite turistički obilazak sa grupom, ili idite negde gde znate da ćete uživati sami. Kupujte sebi cveće, zbog koga ćete se osećati dobro svaki put kad ga vidite u vazi. Poklonite sebi lepu i neobičnu šolju za kafu u koju ste se zaljubili na prvi pogled. Počastite sebe ručkom u svom omiljenom restoranu. Kupujte sebi stvari koje zaista želite, ne podležite pritisku trendova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Samoljubav kroz kvaliteteno vreme

Jezik ljubavi koja se izražava kroz provođenje kvalitetnog vremena uživaju u prisustvu i pažnji – ako cenite vreme koje provodite sa partnerom, verovatno ćete ceniti i postupke kojima ćete sebi posvetiti pažnju koju zaslužujete. Ovo su načini da sa sobom provedete kvalitetno vreme – meditirajte, idite u šetnju, razgovarajte sa sobom, uživajte u romantičnoj večeri koju ćete priredite sami sebi, organizujte filmsko veče za sebe, spavajte dovoljno, gledajte izlazak i zalazak sunca i osećajte da ste sa sobom u najboljem društvu.

Zaslužujete da volite sebe kao što volite druge, zaslužujete samoljubav

Najbolje možete voleti drugu osobu i otvoriti se za ljubav koju neko može da vam pruži, tako što ćete se usredsrediti na samoljubav. To nije lako, ali vi zaslužujete ljubav i ne treba vam ničija dozvola i potvrda, da biste bili srećni i zadovoljni sobom.

Pročitajte i ovo: Da li praktikuješ ljubav prema sebi, onako kako to preporučuješ drugima?

Naslovna fotografija: instagram.com/

Brankica Milošević

Comments