Za pojedine znake zodijaka je krakteristično da im treba mnogo vremena da pronađu sebe, da otkriju ko su zaista i šta žele od sebe i od ovog sveta. Drugi, međutim, imaju jasnu predstavu o svojim snovima i željama već u ranoj mladosti – oni ne moraju da otkrivaju sebe, već samo da se posvete realizaciji. Ako očekujete sve zemljane znake u ovoj postavci i možda jedan vatreni – gađate prilično blizu središta mete. Najveću samosvest imaju dva zemljana znaka, Bik i Jarac. Među njima je i vatreni Ovan, ali na prvom mestu je Vodolija – vazdušni znak koji je tvrdoglav i uporan barem koliko i sve rogato u horoskopu i čija samosvest dolazi iz osećanja sopstvene autentičnosti (i različitosti u odnosu na sve oko sebe).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Vodolija – samosvest autentičnosti

Vodolije obično znaju ko su i ne mare da se zbog toga opravdavaju i izvinjavaju. Nije im stalo da se uklapaju u goimilu, da bi dobili potvrdu i bili prihvaćeni – njihova autentičnost im obezbeđuje „prolaz“ bez imalo truda. Samosvest Vodolija dolazi iz osećanja svog pravog sopstva – one znaju šta vole i šta ne vole i nemaju nikakav problem da se po tim pitanjima jasno izraze. Vodoliju ne možete nagovoriti na nešto što je ne zanima, ili ne smatra vrednim svog angažovanja, ali kad joj date predlog koji joj se sviđa, ona ne taktizira, već oduševljeno prihvata.

Vodolije ništa ne izvode da bi ispale zanimljive i skrenule pažnju – one to rade spontano, jer stvarno vole reflektore i publiku i prirodno im je da su sve oči uprte u njih. Ili obrnuto – a tada moraju da se potrude da budu nevidljive, što im često ne uspeva. Njihov jedini pravi napor je da obrate pažnju na druge, jer ih stvarno ne zanima šta drugi misle, a često ni šta drugi žele. Sebični? Često. Ali od njih možete naučiti kako da postavite granice i sprečite druge da vam upadaju u lični prostor.

Bik – autentična tvrdoglavost

Čuvena tvrdoglavost Bikova (koja je jednaka onoj koju imaju Vodolije) može biti negativna koliko i pozitivna, a njihova samosvest dolazi sa ove pozitivne strane i razlog je njihove autentičnosti. Iako umeju da budu vrlo ljubazni, topli i prisni, često ih nije briga šta drugi očekuju od njih. Neće se menjati da bi nekome udovoljili i neće raditi bilo šta zbog čega im je neprijatno, ili da bi se nekome više dopadali.

Bikovima njihova samosvest dozvoljava da u svakoj situaciji urade tačno ono što žele i što misle da je najbolje. Ako neko od njih očekuje da se menjaju i koriguju – to je znak da ih ne vole bezuslovno i ne zaslužuju njihovu pažnju. Bikovi nagonski znaju ko su – i sviđa im se to što jesu. Ne žele da budu drugačiji i da im se život odvija drugačije, sami stvaraju svoj put, žive tačno onako kako žele i nije ih briga da li to drugi odobravaju.

Pročitajte i ovo: Evo koji horoskopski znaci mogu da funkcionišu zajedno

Ovan – samosvest neposrednosti

Ovnovima je stalo do mišljenja drugih, više nego što bi priznali, ali oni ne mogu da se „bakću“ nastojeći da drugima udovolje da bi dobili više priznanja i naklonosti. Prosto, nemaju strpljenja za gluposti, a sve što nije istinito i autentično spada u te gluposti. Ne mogu da se pretvaraju i da prave kompromise sa sobom, jer im je to lažno i neprijatno. Koliko god visoki bili ulozi, Ovnovi hrabro zastupaju svoje vrednosti i predstavljaju se tačno onakvima kakvi jesu, stvarni su i svoji, čak i ako zbog toga nekog moraju da izgube.

Samosvest im daje snagu da donesu teške odluke i ostanu otvoreni i izleče svoje povrede. Oni vole sebe i svoj život i za voljene osobe se vatreno bore, brane ih i zastupaju kao sami sebe i rade u njihovom interesu, ne vodeći računa o svojim interesima. Ako vam treba prijatelj, ili partner koji će uvek biti na vašoj strani i nesebično ulagati u vaš odnos, osobi u znaku Ovna možete verovati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Јarac – osećaj samodovoljnosti

Jarčevi su samodovoljni, barem koliko i Vodolije, iako im je više stalo do viđenosti, priznanja i aplauza. Međutim, oni ne teže da bilo koga impresioniraju, samo žele da njihove vrednosti, sposobnosti i postignuća budu zapaženi, vrednovani i poštovani. Ne pokušavaju da udovolje drugima, jer im jasno da će uvek neko biti nezadovoljan. Iz ove uzemljenosti dolazi visok nivo samosvesti, poverenja u sopstvenu snagu i pamet i težnje da donose važne odluke na osnovu sopstvenog razmišljanja i osećanja.

Jarčevi umeju da poslušaju sebe i svoj osećaj, bolje nego drugi, osetljiviji i intuitivniji znaci, baš zbog svoje zdravorazumske uzemljenosti. Ako je prošli put osećaj bio tačan, sledeći put neće pogrešiti i zanemariti ga – oni nagonski shvataju intuiciju kao koristan alat, koji u svojoj organizovanosti i disciplini mogu iskoristiti na najbolji način. Uvek se pitaju šta je najbolje za njih i teže da uče i šire svoje razumevanje, znanja i kompetencije i ne dozvoljavaju da ih vreme „pregazi“. Jarčevi žive čvrsto ukopani u sadašnji trenutak, sa vrlo jasnom vizijom budućnosti.

Pročitajte i ovo: Otkrivamo vam kako je astrologija povezana sa crtama lica

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments