Svake godine, najbolji režiseri na svetu se sjate u Park Siti, u američkoj državi Juta, kako bi prisustvovali jednoj od najprestižnijih filmskih manifestacija na svetu, a to je Sandens filmski festival. Repertoar ovogodišnjeg Sandensa, koji je u roku od deset dana održan u drugoj polovini januara, bio je pun ostvarenja vrednih pažnje gledalaca. Mi smo izdvojili nekolicinu, a publika će narednih meseci imati priliku da ih pogleda u bioskopu ili putem striming servisa, i – jedno je sigurno – izaći će iz sale puna utisaka. Evo koja ostvarenja su se izdvojila…

Sandens filmski festival 2023 – najbolji filmovi:

Fair Play

Novopečeni verenici, ludo zaljubljeni njujorški par – Emily i Luke – rade u istoj renomiranoj firmi koja se bavi finansijama, a svoju vezu drže podalje od znatiželjnih očiju kolega. Ali, kad jedno od njih dobije unapređenje, balans između mladih profesionalaca biva poljuljan. Veteranka Netflixove serije Bridgerton, Phoebe Dynevor, dokazuje da može da ponudi više od korseta i naklona, jer igra ambicioznu, berzom opčinjenu Emily čiji partner Luke (Alden Ehrenreich) postaje ljubomoran zbog njenog uspeha. Ubrzo, njihova promenljiva veza dolazi do eksplozivne kulminacije. Film je na festivalu dobio stajaću ovaciju, a potom i ugovor od 20 miliona sa Netflixom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by WPA (@wpagency)

Eileen

Adaptiran prema popularnom istoimenom romanu Ottesse Moshfegh, Thomasin McKenzie i Anne Hathaway igraju u ovom ostvarenju Williama Oldroyda smeštenom u turobne šezdesete godine prošlog veka u Bostonu. Eileen (McKenzie) živi povučenim, monotonim životom sa ocem alkoholičarom, a radi u lokalnom zatvoru. Kad se nova, misteriozna i glamurozna doktorka, psihijatrica Rebecca (Anne Hathaway) priključi timu zaposlenih u zatvoru, ona sa Eileen započinje nesvakidašnje i koketno prijateljstvo koje donosi uzbuđenje u Eileeninu dosadnu svakodnevicu. Ipak, one se ubrzo zatiču u zbrkanoj situaciji sa jednim od zatvorenika. Zbog nepredvidivih obrta ovog psihološkog trilera ćete sve vreme sedeti na ivici stolice. 

Cat Person

Zasnovan na istoimenoj kratkoj viralnoj priči Kristen Roupenian koja je 2017. objavljena u magazinu The New Yorker, Cat Person prati Nicholasa Brauna (Succession) kao Roberta od 30+ i Emiliju Jones (Coda) kao studentkinju Margot – strance koji se upoznaju u pozorištu kampusa u kom Margot radi. Nakon inicijalnog, pomalo čudnog flerta, oni razmenjuju brojeve i započinju vezu putem poruka. Ali kad prave svoje IRL planove, Margot počinje da umišlja da je Robert, o kom zapravo ne zna ništa, možda opasan. Ovaj komični triler se bavi savremenim dejtingom i propratnim (i)racionalnim strahovima. Inteligentan je, zabavan i bolno prepoznatljiv – budući da smo svi proživeli i proživljavamo slične dejting situacije. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CAT PERSON (@catpersonmovie)

Pročitajte i ovo: Chick flick filmovi zbog kojih verujemo u ljubav na prvi pogled

Theater Camp

Radnja prati voljeni teatar kamp u Njujorku – AdirondACTS, koji se suočava sa letom bez svoje osnivačice Joan (Amy Sedaris) nakon što upadne u komu. Nastavnicima Amosu (Ben Platt) i Rebecci-Diane (Molly Gordon) i Joaninom sinu Troyu (Jimmy Tatro) preostaje da preuzmu njenu ulogu vođenja i spasavanja finansijski ugroženog kampa. Molly Gordon i Nick Lieberman ostvaruju svoj rediteljski debi u ovom bolno tačnom portretu prosečne ličnosti deteta u teatru. Ova feel-good komedija, koja je dobila posebnu nagradu na Sandens festivalu, podstiče sve ljubitelje teatra da prihvate svog unutrašnjeg zaluđenika i počnu da pevaju i plešu u svakom datom trenutku. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @bensplattscotland

Landscape with Invisible Hand

Zasnovana na istoimenom romanu M. T. Andersona, ova SF komedija govori o distopijskom društvu nakon prvog kontakta za vanzemaljcima. Teen umetnik Adam (Asante Blackk) i njegova porodica moraju da prežive u svetu gde su sve ljudske vrednosti i poslovi zastareli. Kad mu drugarica Chloe (Kylie Rogers) otkrije da se i njena porodica bori sa tranzicijom, njih dvoje stvaraju prijateljstvo, a potom i romantičnu vezu koju primećuje i vanzemaljska vrsta Vuvv. Kad situacija krene naopako, Adam i njegova majka (Tiffany Haddish) prave dogovor sa vanzemaljcima koji ugrožava balans njihove porodice. Režiser i scenarista Cory Finley, mastermajnd iza Sundens hita iz 2017 – Thoroughbreds, vratio se na festival sa ovim young adult filmom koji donosi ironičnu i zastrašujuću sliku o tome kako bi Zemlja izgledala nakon NLO invazije.   

Pročitajte i ovo: Ovo su fascinantne činjenice o filmu “Titanic” koje sigurno niste znali

Naslovna fotografija: instagram.com/wpagency

Dušan Veselinović

Comments