Zaboravimo polemike da li je sarma grčko, tursko ili srpsko jelo – mi bez nje ne možemo! Varijacija ima beskraj, od posnih sa orasima, do vegeterijanskih, sa šampinjonima, tunom, od vinove loze…

Pošto je svako slavlje nezamislivo bez naše, “srpske” varijante, za početak vam nju predstavljam – recept je više nego jednostavan.

sarme Sarmice à la Olja Crnogorac

Potrebno:

1 glavica kiselog kupusa

500 gr mlevenog mesa (može samo svinjsko, a može i sa dodatkom junećeg)

100 gr suvog mesa (po želji, mada ovo daje bogatiji ukus)

1 glavica crnog luka

100 gr pirinča

So, biber, aleva paprika, vegeta, ulje

Priprema: u širokoj šerpi prodinstati luk na ulju, kada postane staklast dodati mleveno i suvo meso, pirinač i začine. Kada mleveno meso dovije sivkastu boju prekinuti dinstanje. Odvojiti listove kupusa od glavice, iseći koren da ne bi ometao savijanje, i zaseći nožem veće žile, ako ih ima. Filovati na standardan način: kašika nadeva na sredinu lista, umotati, a zatim vrhove ugurati u unutrašnjost sarme, na kraju ih stisnuti i oblikovati šakom kako se ne bi raspale pri kuvanju. Poređati ih zbijeno u što višu šerpu, zaliti sa vodom, uljem i alevom paprikom (zaprška nije neophodna, nezdrava je, a jelo je sasvim ukusno bez nje). Staviti šerpu u pećnicu podešenu na 200 C i ostaviti bar dva sata da se zapeče- po želji smanjiti temperaturu i duže krčkati, tako će biti mekše.

Služiti uz hleb, naravno, a na proleće eto mene sa receptom za sarmice od listine!

Pišite kako je ispalo, voli vas Olja!


Olja Crnogorac je, ako je verovati novinama, bahata lepotica koja jedino zna da parkira kola nepropisno, izaziva skandale i izgleda dobro. Nepoznati detalji iz biografije: ima pilotsku dozvolu za letenje, utorkom kuva za prijatelje, skuplja maske i kostime i svojm lucidnim i iskrenim viđenjem stvarnosti svakom ume da izmami osmeh na lice.

Comments