Bilo da ste fanatik što se tiče mirisa ili ste novi u svetu parfema, veoma je bitno da znate koji mirisi vam najbolje stoje. Za to je potrebno iskustvo koje ćete steći godinama. Nekome odgovaraju citrusni mirisi, cvetni tonovi, dok će na drugom mirisati sasvim drugačije.

Dakle, da biste odabrali pravi parfem, nije neophodno samo da vam se dopada kako miriše, već i da vam se dopada kako miriše na vama. Taj “pravi” parfem može postati vaš zaštitni znak. Ali, kako ga naći?

Istražujte koji mirisi vam prijaju

Najpre, morate da naučite koji mirisi prijaju vašem nosu. Verovatno već znate mirisne note koje vam uvek bude prijatan osećaj. Sa traženjem pravog parfema uvek treba početi ujutru, kada nos još nije umoran od raznih mirisa.

Još jedan savet je da ne preterujete sa mirisanjem različitih parfema, jer će vam se mirisi pomešati i više nećete biti sigurni da li vam se nešto dopada ili ne.

Takođe, pokušajte da se prisetite koji su to mirisi koji vam se već dopadaju? Da li je to miris šampona od kokosa, omekšivač sa tek oprane odeće, miris ljubičica? Sve ovo vam može pomoći da saznate na koje mirise treba da se ograničite kada birate taj idealan parfem za sebe.

U pretraživač ukucajte mirise koji vam se dopadaju i pogledajte kakvi vam se parfemi nude.

Isprobavajte parfem na pravi način

Jedna od početničkih grešaka jeste da parfeme isprobavate nasumično, a da nemate ideju šta se u njima nalazi. Ako već ne znate šta tražite, okrenite bočicu sa druge strane i pročitajte šta se sve nalazi u sastavu. Pomirišite parfem tek ako znate da se u njemu nalazi nešto što vam se dopada. Ovo savetujemo pre svega da ne biste “istrošili” nos od raznih mirisa.

Parfemi se uvek isprobavaju na sledeći način: naprskajte parfem na pulsne tačke, na primer, na zglob ruke. Tu je telo prirodno toplije i na tim mestima će se brže aktivirati miris parfema.

Nikada nemojte kupovati parfem na osnovu toga kako miriše na uzorku, već ga naprskajte na sebe i sačekajte između 15 i 30 minuta da ispari alkohol i da se osete sve note. Takođe, na ovaj način ćete parfemu dati vremena da se pomeša sa vašim prirodnim mirisima.

Nemojte nikad trljati parfem zglobovima, jer će to povećati toplotu i učiniti da se molekoli parfema ranije razbiju, te nećete moći da osetite pun miris i sve njegove note.

Comments