Kada ste trudnica po prvi put, sve vam se čini novo, neobično i malo je reći ludo. Vaše telo po prvi put prolazi kroz veoma velike promene, a u vama raste novi život. I sve ovo može zvučati veoma romantično i idilično, ali stvarnost često nije baš takva. U stvarnosti, neispavani ste jer vam je u svakom položaju neudobno, čak i sa onim jastukom za trudnice, dosta odeće vam loše stoji, sedenje nije opcija zbog pritiska na bešiku, a stalno stajanje vam je podjednako teško. Ne možete da se sagnete da vežete pertlu i verovatno ste odustale od brijanja nogu, i znate šta – sve je to baš u redu. Nije lako biti trudnica, i normalno je da vas brine sto stvari koje vas čekaju u budućnosti, i zato evo nekoliko umirujućih saveta, koji će vas dobro pripremini za ono što dolazi. A to je najveća i najdivnija promena u vašem životu.

Ne brinite se toliko oko samog porođaja

Verujte nam, znamo da porođaj zvuči strašno, ali to je procedura urađena toliko puta, da su velike šanse da će i vaš porođaj proći kao i bilo koji drugi. Srećom, medicina je dovoljno uznapredovala da možete kroz porođaj proći i u potpunosti bez bolova, ali sve i da osetite bol, veoma brzo ćete zaboraviti na njega kao i na samu senzaciju porođaja, jer će na red doći važnija stvar – a to je činjenica da imate dete, i ceo život sa njim je pred vama.

Intenzivne emocije su normalna stvar

Normalno je da ste veoma emotivne, i da svaka situacija sa malim detetom u vama izazove nalet emocija i hormona. I to ne mislimo samo na sreću, već i na tugu kada mislite da nešto ne radite kako treba, na krivicu koju osećate ako uzmete pet minuta na sebe, na ljutnju u situacijama koje su frustrirajuće. Zaista, vaše telo i vaš um su u osetljivom periodu nakon porođaja, i trebalo bi da ne prebacujete sebi to što niste u svakom trenutku 100% emotivno stabilne.

Prve nedelje će biti veoma naporne

Budite spremni na to da nećete spavati. I da je pitanje kada ćete tačno stići da pojedete nešto i posvetite se sebi. I sve će biti osetljivo i svaki korak ćete praviti sa punom pažnjom. Promenićete baš puno pelena, dojićete češće nego što ste mislile i stalno ćete se pitati da li je sve u redu. I jeste, samo treba vremena da se naviknete na novi, mali život u svom životu i na promene koje biti majka sa sobom donosi.

Comments